OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Stopite iz cone udobja in preverite, kaj lahko posnamete v sedmih neprekinjenih dneh fotografiranja.

Presenečeni boste, kaj vse lahko ujamete v enem tednu. Sedem dni zapored posnemite vsak dan nekaj drugega in tako premaknite svoje meje ustvarjalnosti.
Krajinski posnetek obale Dorset s skalnato formacijo Durdle Door.

Težko je presekati rutino. Toda če želite spodbuditi ustvarjalno plat in poskusiti nekaj novega, je sedemdnevni izziv dober začetek. Obvežite se, da boste sedem dni zapored vsak dan posneli novo fotografijo drugega subjekta in morda boste ponovno odkrili vse razloge, zakaj ste se sploh začeli ukvarjati s fotografijo.

Fotograf Ellis Reed je želel ujeti čudovite trenutke, zato je prvič vzel v roke fotoaparat Canon EOS 550D (ki ga je zdaj nasledil Canon EOS 850D) pred osmimi leti pri 18. letih. S fotoaparatom Canon EOS R se je specializiral za potovanja, življenjski slog in krajinsko fotografijo, pri čemer nenehno preizkuša svojo lastno ustvarjalnost.

Ellisova strast do lokalnega okolja in sposobnost, da vidi znana okolja z druge perspektive, sta ga oblikovala v popolnega fotografa, ki nas bo popeljal na naš sedemdnevni fotografski izziv. V sedmih dneh je ustvaril sedem različnih fotografij, s temo čuječnosti pa je skupaj povezal vsak čudovit trenutek potovanja – temo, za katero je čutil, da je popolna za ponovno odkrivanje.

Razkriva, kako mu je šlo, in vam svetuje, kako se lahko lotite svojega sedemdnevnega fotografskega izziva.

Prvi dan: fotografiranje sončnega vzhoda

Zgodnje jutranje sonce se lesketa v oknu vrste hiš, razporejenih v obliki polmeseca.

"Če se prisilite, da se s fotoaparatom odpravite ven in ste ustvarjalni, medtem ko vsi drugi še spijo, boste veliko pridobili," pravi Ellis, avtor te osupljive fotografije sonca, ki se zgodaj zjutraj odbija od okna. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 57 mm, 1/800 s, f/2,8 in ISO 100. © Ellis Reed

Most Pulteney Bridge se v zlato-rumenem odtenku blešči v mirni reki, čez katero se razteza.

Ellis je posnel to osupljivo sliko mostu Pulteney Bridge v domačem kraju Bath ob sončnem vzhodu. Kaj bi lahko fotografirali blizu svojega doma? Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 26 mm, 1/400 s, f/2,8 in ISO 160. © Ellis Reed

Kot pravi Ellis, je fotografiranje ob zori popoln način, da se osredotočite na ustvarjalnost.

"Če se odpravite na sprehod sami, še preden se zbudijo vsi ostali, si lahko zelo dobro razbistrite glavo in se odlično pripravite na preostanek dneva ter preostanek izziva. Tak začetek dneva je izjemno dobrodošel, če ne želite, da bi vsakodnevni pritiski iz službe ali družbenih medijev vplivali na vas," pravi.

Ellis se je odpravil na fotografiranje sončnega vzhoda z vsestranskim fotoaparatom Canon EOS R in objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM. "Priporočil bi vam, da pustite telefon doma, vzemite le fotoaparat in uživajte na sprehodu ob sončnem vzhodu."

"Moj izbrani objektiv je RF 24-70mm F2.8L IS USM, ki je moj absolutni zmagovalec in s katerim fotografiram 90 % časa, poleg tega je velikost fotoaparata EOS R veliko udobnejša od standardnega fotoaparata DSLR."

Drugi dan: preverite omejitve svojega kompleta

Bližnji posnetek belega cveta na veji.

Za ta izziv je Ellis uporabil objektiv RF 24-70mm F2.8L IS USM, ki se običajno ne uporablja za makro fotografiranje, s katerim je poskušal ustvariti bližnje posnetke cvetočih cvetov na drevesih. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 70 mm, 1/2000 s, f/2,8 in ISO 1000. © Ellis Reed

Rožnati cvetovi na drevesu.

Hiter in kompakten Canonov objektiv RF 24-70mm F2.8L IS USM omogoča Ellisu zajemanje izjemnih podrobnosti ne glede na to, ali fotografira izostrene portrete ali svoje znamenite pokrajine jantarjeve barve – tukaj je svoj prepoznavni slog uporabil za nekaj drugega, cvetoče cvetje.
Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 70 mm, 1/2000 s, f/2,8 in ISO 250. © Ellis Reed

Ellis, ki je za vsak dan izziva uporabil izključno vsestranski objektiv Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM, priporoča, da se prepustite raziskovanju novih doživetij z le enim objektivom, s katerim boste na preprost način videli svet s povsem druge perspektive.

"Zamislil sem si, da bi vse fotografije posnel z enim objektivom, namesto da s sabo jemljem posebne objektive za določene predmete," pravi. "Ne glede na to, ali fotografiram široke posnetke mesta ali bližnje posnetke, moram ugotoviti, kako določen objektiv deluje."

Tretji dan: fotografiranje nečesa, kar vam je ljubo

Objektiv Canon EF 85mm f/1,8 USM, telefon in Canon Zoemini S ležijo na marmornati površini mize.

Ellis je uporabil Canonov objektiv kot sentimentalen predmet na tretji dan fotografiranja. "Tudi moj dedek je bil fotograf in velik oboževalec družbe Canon, zato je Canon ostal v moji družini. Canonov objektiv EF 85mm f/1,8 USM me spominja na preživljanje časa z dedkom, zato je skoraj kot tetovaža in nekaj, kar nosim s sabo," pojasni Ellis. © Ellis Reed

"Moj objektiv Canon EF 85mm f/1.8 USM je bil dedkov, in čeprav je nekoliko obrabljen, mi ga je podaril, preden je umrl."

Fotografiranje nečesa, kar vam veliko pomeni, je lahko odličen način za nadaljnje ohranjanje spominov.

"To je star objektiv, vendar ga rad uporabljam," pove. "Nikoli se ne bi ločil od njega, ker je moja strast. Vsakič ko ga vzamem v roke, se spomnim na dedka in kako je naša družina povezana s fotografijo že več let."

Čeprav tega objektiva ni uporabil za svoj sedemdnevni izziv, ga Ellis pogosto uporabi pri fotografiranju s fotoaparatom EOS R s Canonovim nastavkom EF-EOS R.

Poleg fotografiranja takšnega dragocenega objektiva je Ellis s tiskalnikom Canon Zoemini S ustvaril tudi osebne natisnjene fotografije, da jih bo lahko razstavil in shranil v albumu z izrezki.

Četrti dan: nekomu privabite nasmeh na obraz

Moški objema žensko, ki drži v rokah njuno natisnjeno fotografijo.

"Po mojem mnenju je lepo imeti nekaj fotografij, kjer se za trenutek ustaviš in uživaš v družbi drug drugega," pove Ellis o tej fotografiji, na kateri je upodobil svoja prijatelja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 46 mm, 1/100 s, f/2,8 in ISO 800. © Ellis Reed

Moški stoji za žensko in jo objema v uličici, obdani z zgodovinskimi stavbami.

"Z neverjetno hitro, zanesljivo in natančno nastavitvijo samodejnega ostrenja oči fotoaparata Canon EOS R sem zagotovil, da so portreti čim bolj izostreni, z nastavitvijo f/2,8 za zaslonko pa sem izpostavil par in ustvaril prijetno globino polja," pove Ellis. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 70 mm, 1/100 s, f/2,8 in ISO 800. © Ellis Reed

V skladu s konceptom četrtega dne je Ellis fotografiral svoja najboljša prijatelja med fotografiranjem parov in zanju ustvaril majhne natise s tiskalnikom Canon Zoemini S. Kot profesionalna fotografa imata redko priložnost, da sta na fotografiji skupaj, zato je ta fotografija še toliko bolj posebna.

"Koncept deluje v obe smeri: ko uspete nekomu narisati nasmeh na obraz, to osreči tudi vas," pravi Ellis. "Mislim, da z vračanjem skupnosti, nekomu, ki vam veliko pomeni, ali celo nekomu, ki ga niti ne poznate, pomagate k bolj pozitivnemu razmišljanju."

"Ker sem lahko paru ponudil takojšnje natise fotografij, ki jih bosta lahko uokvirila ali prilepila v album, smo fotografiranje zaključili na čudovit način."

Peti dan: pojdite v naravo

Divji poni na cesti v hribovju Brecon Beacons.

Ne glede na to, ali se odpravite v neznano ali na priljubljeno sprehajališče, lahko s fotoaparatom posnamete vse od lokalne flore in favne do vzorcev v oblakih in nočnega neba. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 70 mm, 1/6400 s, f/2,8 in ISO 320. © Ellis Reed

Dva divja ponija stojita z glavama skupaj v hribovju Brecon Beacons.

Ellis je za svoje fotografije na prostem odpotoval v Wales, vendar pa je lahko s pravo kompozicijo enako vznemirljivo tudi fotografiranje taščice na vašem vrtu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 70 mm, 1/6400 s, f/2,8 in ISO 320. © Ellis Reed

Narava nam ponuja priložnost, da se povežemo z okolico stran od zaslona, kar spodbuja bolj pozitivno duševno zdravje. Ellis se je odpravil v hribovje Brecon Beacons, kjer je fotografiral divje ponije. Ta izziv mu je prinesel prijeten občutek, da je nekaj dosegel.

"To se nanaša na temo pozitivne miselnosti, saj je narava učitelj potrpežljivosti. Ko končno posnamete fotografijo, se počutite toliko bolje, ker ste počakali," doda. "Prevzame vas občutek, da ste nekaj dosegli in bili za to nagrajeni."

Šesti dan: stopite iz cone udobja

Krajinski posnetek belih pečin na obali z zvezdnatim nebom nad njimi.

"Izziv pri zapuščanju cone udobja je v tem, da se iz tega nekaj naučite, ob tem pa tudi uživate v celotnem procesu," pravi Ellis. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 24 mm, 20 s, f/4 in ISO 400. © Ellis Reed

Lesketajoče se zvezde na nočnem nebu nad pečinami in plažo.

"Običajno sem uporabljal nastavitev približno ISO 400, hitrost zaklopa 15 sekund in zaslonko s približno f/5, da sem lahko v posnetke vnesel dovolj podrobnosti in svetlobe, zvezdnih poti pa ni bilo preveč, " pove Ellis. "Iskalo in vrtljiv zadnji zaslon sta resnično odlična za predogled posnetkov in zagotavljanje, da je vse poravnano." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R in objektivom Canon RF 24–70 mm F2.8L IS USM pri 70 mm, 15 s, f/5 in ISO 400. © Ellis Reed

"Če počnete nekaj, česar vas je strah ali niste v to prepričani, boste stopili iz cone udobja. Menim, da so se zaradi omejitev v času zaustavitve javnega življenja ljudje še bolj oprli na svojo cono udobja in to priznam tudi sam. Če počnete nekaj na drugačen način, ohranite stvari sveže in se lahko učite."

"Nočno življenje in astrofotografija sta žanra, katerih nisem navajen, vendar sem se ju želel lotiti že od nekdaj," pove Ellis. Obiskal je znamenitost Durdle Door v kraju Dorsetu, da bi svojim posnetkom vdihnil novo življenje.

Fotoaparat Canon EOS R je bil odlično kos šibki svetlobi tega dela nočnega fotografiranja, saj ima veliko tipalo polne velikosti z ločljivostjo 30,3 milijona slikovnih pik, ki omogoča ustvarjanje osupljivih dolgih osvetlitev. Svetel zaslon LCD je medtem poenostavil zajemanje posnetkov v temi.

Sedmi dan: fotografiranje s prijateljem

Dva človeka stojita na skali pred dolino, skozi katero teče reka.

Če se sedemdnevnega izziva lotite skupaj s prijateljem, lahko na zabaven način preživite nekaj skupnih trenutkov in se lotite nečesa drugačnega. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 24 mm, 1/1600 s, f/2,8 in ISO 250. © Ellis Reed

Roka, ki drži fotoaparat Canon Zoemini S z dvema natisnjenima fotografijama, v ozadju pa je nizko hribovje.

"Če fotografirate na način, da običajno sestavite sliko, še preden dvignete fotoaparat k očem, vam to lahko pomaga povezati slike skupaj," pravi Ellis. "Eden od načinov, kako poskušam jaz osebno povezati skupaj vse svoje slike, je način urejanja, saj jih običajno urejam v svojem določenem slogu. Na fotografijah poudarim bolj mirne, tople tone." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 24 mm, 1/1600 s, f/2,8 in ISO 160. © Ellis Reed

Nihče ne pravi, da mora biti fotografiranje vedno le samostojna pustolovščina. Ellis meni, da je lahko raziskovanje s prijateljem odlično za spodbujanje pozitivnosti in družbenega življenja.

"Mene spodbuja predvsem skupnost, saj se lahko srečujem s podobno mislečimi prijatelji ter gradim prijateljstva prek Instagrama in fotografskih skupnosti. Ko lahko po več mesecih osamitve pošljete sporočilo drugemu fotografu in mu predlagate, da se srečata ter posnameta nekaj fotografij, pri tem pa uživata v ustvarjanju zgodb in spominov, je to resnično dobrodošlo."

Moški s fotoaparatom Canon Zoemini S dela selfi.

Ellis je s hitrim fotoaparatom Canon Zoemini S in prenosnim tiskalnikom posnel nekaj svojih portretov in natisnil svoje najljubše posnetke tedna, ki jih je prenesel iz fotoaparata EOS R.

Posnetek iz ptičje perspektive sedmih natisnjenih fotografij, ki ležijo okoli fotoaparata Canon Zoemini S.

S svojim edinstvenim pogledom na svet lahko povežete slike sedemdnevnega izziva, kot je to naredil Ellis, in sicer glede na kompozicijo fotografij ali vaš slog urejanja. Zakaj ne bi natisnili svojih posnetkov s fotoaparatom Canon Zoemini S in tako ustvarili spomin na teden izzivov ali pa jih morda pokazali kolegu fotografu, ki potrebuje malo ustvarjalnega zagona?

Ellis je dokaz, kako lahko sedemdnevni fotografski izziv pomaga fotografu, da se razvije v še bolj učinkovitega pripovedovalca zgodb. In medtem, ko je njegova tema povezana z njegovim ciljem, da spremeni svojo fotografsko miselnost, si lahko vi izberete nekaj povsem drugega.

"Pri takšnem izzivu začnete razmišljati drugače", pravi. "Mnogi namreč običajno obtičijo v določenem slogu in ponavljajo isti postopek. Če sami sebe postavite pred izziv, lahko ugotovite, kako se približati lokacijam in pripovedovati zgodbe."



Napisala Lorna Dockerill

Povezani izdelki

  • Brezzrcalni fotoaparati

    EOS R

    Brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, ki ponuja nove kreativne priložnosti za fotografe in filmske ustvarjalce.
  • Objektivi RF

    RF 24-70mm F2.8L IS USM

    Dodajte svoji fotografiji, posneti z brezzrcalnim fotoaparatom polne velikosti, profesionalni pečat z objektivom s povečavo, ki ima goriščno razdaljo 24–70 mm, hitro zaslonko in 5-stopenjsko stabilizacijo.
  • Hitri fotoaparati in žepni tiskalniki

    Canon Zoemini S2

    S fotoaparatom s tiskalnikom žepne velikosti, ki vključuje zrcalo, svetlobni obroč, daljinski zaklop in ogled v živo, lahko selfije ponesete na višjo raven.

Povezani članki