ČLANEK Z NOVICO

#FreeYourStory: edinstvena perspektiva

Ustvarjalnost, učinek in sposobnost pripovedovanja zgodbe – nagrajene fotografije natečaja, na katerem so iskali naslednjo generacijo pripovedovalcev vizualnih zgodb.
Moški v rožnatem puloverju pred obrazom drži fotoaparat Canon. Bliskavica oddaja oranžno svetlobo.

Ustvarjalnost, učinek in sposobnost pripovedovanja zgodbe – to želijo s svojimi fotografijami doseči vsi fotografi. Dober fotograf zna prikazati izvirno perspektivo in to so želeli pri Canonu odkriti s ključnikom #FreeYourStory, ki spremlja njihov natečaj.

Mladi fotografi, ki so želeli sodelovati na natečaju #FreeYourStory, so lahko poslali fotografije v dveh kategorijah – selfi v zrcalu in vsiljena perspektiva. Prijavljene fotografije je nato ocenila žirija, ki so jo sestavljali neodvisni ocenjevalci, ki so iskali predvsem fotografije, ki izstopajo. Žirija je med stotinami fotografij izbrala zmagovalne ter pohvalila izbor najboljših, ki si jih lahko ogledate spodaj. Preberete lahko tudi zgodbi, ki spremljata zmagovalni fotografiji natečaja #FreeYourStory, ter prisluhnete obrazložitvam žirantov: ambasadorke družbe Canon in strokovnjakinje za portretno fotografijo Wande Martin, ambasadorke družbe Canon, fotoreporterke in ustvarjalke dokumentarcev Ulle Lohmann; ter popotniškega fotografa, režiserja in vplivneža Michaela Graya.

Zmagovalka v kategoriji selfija v zrcalu

Črno-bel posnetek odseva deklice v oknu, ki daje vtis, da je deklica del vitrine z lutkami.

Poljakinja Karolina Dworzynska je fotografijo posnela ob obisku pravljične vasi s svojo mlado družino. Imela je možnost posneti samo eno fotografijo, preden se je njena hčerka začela dolgočasiti in je stekla proč. © Karolina Dworzynska

"Nisem mogla verjeti, da sem zmagala v tej kategoriji", nam zaupa Karolina Dworzynska. "Nikoli še nisem zmagala v ničemer in to je bil prvi fotografski natečaj, na katerega sem se prijavila."

"Rada fotografiram otroke, saj so njihove reakcije pristne, njihovi obrazi pa vedno izražajo čustva. Želim trajno ovekovečiti trenutke, da bodo lahko moji otroci pozneje v življenju videli, kakšno je bilo njihovo otroštvo, in znova uživali v teh trenutkih. Sama žal ne morem tega podoživeti, saj imam iz svojega otroštva samo nekaj fotografij. Morda mi zato fotografija toliko pomeni."

Karolina je zmagovalno črno-belo fotografijo, ki jo je žirija opisala kot "igrivo" in "presenetljivo", posnela med družinskim obiskom pravljične vasi, v kateri so hišice z elektronsko animiranimi liki. "Ustavili smo se in prisluhnili pravljici o Pepelki, ko sem opazila hčerkin odsev v vitrini. Videti je bilo, kot da je del pravljice, zato sem izkoristila priložnost za fotografijo. Hotela sem posneti še eno, vendar se je začela dolgočasiti in je stekla proč. To je bilo to. Izkoristila sem edino priložnost."

Črno-bel posnetek odseva ženske z iztegnjeno dlanjo v zrcalu.

Slika Poljakinje Darie Liushnevske je osvojila drugo mesto v kategoriji selfijev v zrcalu. © Daria Liushnevska

Šestkotna sončna očala z odsevom avtoportreta moškega, ki čepi na skali.

Tudi ta posnetek Dominiqua De Laenderja, je osvojil drugo mesto, na njem pa so sončna očala z odsevom avtorja z opremo Canon. © Dominique De Laender

Kaj pravijo profesionalci ...

Karolinina zanimiva izvedba selfija v zrcalu je navdušila žirijo. "Selfi v zrcalu je ena najstarejših in najbolj priljubljenih oblik avtoportretne fotografije. Vsak dan jih lahko vidimo na stotine na družabnih omrežjih", pove Wanda Martin, ambasadorka družbe Canon. "Med samoosamitvijo sem eksperimentirala z avtoportretno fotografijo, zato sem komaj čakala, da si ogledam, kako so se teme lotili drugi.

Prejeli smo nekaj zelo domiselnih in ustvarjalnih vizualnih rešitev. Zmagala je čudovita črno-bela fotografija, na kateri se odsev otroka zlije s svetom lutk. Obeh svetov sploh ne morete ločiti in všeč nam je način, na katerega je z optično prevaro ustvarjena nova resničnost."

Drugi člani žirije so se strinjali. "Morala sem še enkrat pogledati", pove ambasadorka družbe Canon, fotoreporterka in ustvarjalka dokumentarcev, Ulla Lohmann. "V odsevih otroka in fotografinje je prisoten element presenečenja, kombinacija starega in novega. Dlje kot gledaš fotografijo, zanimivejša postaja."

"Takšnega načina uporabe odseva še nismo videli", doda popotniški fotograf, režiser in vplivnež Michael Gray. "Resnično nam je bilo všeč, kako natančno je otrokova višina usklajena z višino lutk. Morali smo se ustaviti za hip in se vprašati, kaj se pravzaprav sploh dogaja na fotografiji, in to nam je bilo všeč."

Črno-bel posnetek več slik istega obraza v zrcalu.

Drugouvrščena JoJanni Cosico iz Združenih arabskih emiratov je s pomočjo zrcal ovekovečila več slik svojega obraza. © JoJanni Cosico

Črno-bel selfi ženske, ki gleda v objektiv fotoaparata, ki ga drži pred obrazom.

Bolj običajen selfi, ki ga je posnela drugouvrščena Sepiso Dean Mwamelo iz Združenega kraljestva, pusti globlji vtis. © Sepiso Dean Mwamelo

Kako posneti svoj selfi v zrcalu

Karolinina fotografija prikazuje, kako enostavno je izkoristiti priložnosti, ki se lahko pojavijo vsak dan, če pustite svoji ustvarjalnosti prosto pot. Kolikokrat se na primer sprehodimo mimo izložbe in zamudimo priložnost za odlično fotografijo? S tehničnega vidika je takšna fotografija enostavna. V kader postavite odsev subjekta s temnim ozadjem in poskrbite, da je izostren odsev in ne ozadje. Izziv je najti zanimiv subjekt.

Ne potrebujete izdelanega načrta ali težkega fotoaparata: v žepu imejte kompaktni hitri fotoaparat Canon Zoemini S in na vsakem koraku boste lahko posneli spontane fotografije ter jih hitro natisnili. To je odličen način za zajemanje bežnih družinskih trenutkov, z zrcalom, ki je vgrajeno v fotoaparat, pa lahko zlahka posnamete tudi ustvarjalne skupinske selfije.

S črno-belo obdelavo je Karolina na svoji fotografiji povezala oba svetova na nasprotnih straneh stekla in s tem poudarila optično prevaro. Preden svoje barvne fotografije delite v spletu ali jih natisnete, jim dodajte filter. Prenesite aplikacijo Canon Mini Print iz trgovine App Store in Google Play v svojo mobilno napravo in lahko boste dodali modne filtre, okvirje in popačenje ter tako ustvarili edinstvene fotografije, preden jih natisnete s fotoaparatom Canon Zoemini S. Dodaten navdih lahko poiščete v središču #FreeYourStory.

Zmagovalec v kategoriji vsiljene perspektive

Deček s čepico in sončnimi očali ploska med demonstracijskim preletom turških lovcev F-16, za katerimi se na nebu izriše rdeče-bela dimna sled.

Muhammet si je zaradi zornega kota in kompozicije posnetka prislužil prvo nagrado v kategoriji vsiljene perspektive. © Muhammet Samet Yılmaz

Muhammet Samet Ylmaz je s tem osupljivim posnetkom spretnosti turških pilotov v lovcih F-16 zmagal v kategoriji vsiljene perspektive natečaja #FreeYourStory. "Opazil sem dečka, ki opazuje predstavo, in takoj dobil zamisel za fotografijo. Hitro sem izbral lep zorni kot in pritisnil sprožilec."

Muhammet rad potuje in s seboj vedno vzame fotoaparat. Tako lahko vedno zagrabi priložnosti za fotografijo, ko se pojavijo, kar je vsekakor koristno v primerih naključnih fotografij z vsiljeno perspektivo. "Ko sem izvedel, da sem zmagal, sem bil presrečen. Sprva nisem mogel verjeti, zato sem e-pošto večkrat prebral," še doda.

Kaj pravijo profesionalci ...

Wanda razloži: "V žiriji cenimo osebni element pri zmagovalcu v kategoriji vsiljene perspektive." "Kot pri zmagovalki v kategoriji selfija v zrcalu gre tudi v tem primeru za nenavadno družinsko fotografijo in zelo domiselno vizualno igro."

"S to fotografijo se lahko vsak poistoveti," doda Ulla. "Poleg same tehnike sem iskala tudi element presenečenja in zgodbe in ta fotografija ima oboje.

Temo vsiljene perspektive sem uporabila za izziv udeležencem ene svojih nedavnih delavnic. Vse bralce spodbujam, naj se preskusijo v tej kategoriji in v kategoriji selfija v zrcalu in naj poskusijo razmišljati na drugačen način s svojo fotografijo."

Mike se strinja: "Upal sem, da bo nekdo znal razmišljati izven ustaljenih okvirjev, zlasti zaradi trenutne svetovne situacije. Veliko prejetih fotografij so natečajniki posneli na lastnih vrtovih, kar je dokaz, da ste lahko ustvarjalni kjer koli.

"Pri obeh zmagovalnih fotografijah nam je bilo všeč, da sta izpolnili nalogo. Zajeta zgodba in čustva na fotografiji z vsiljeno perspektivo resnično pridejo do izraza, ko smo si jo vsi podrobneje ogledali."

Silhueta moškega z iztegnjenim prstom, ki se navidezno dotika sonca.

Silhueta avtorja Fattiha Ekmena, ki je osvojila drugo mesto v kategoriji vsiljene perspektive, doda zanimiv element čudovitemu sončnemu zahodu. © Fattih Ekmen.

Posnetek od zgoraj, na katerem ženska v športnih oblačilih navidezno pleza na modri blok.

Drugouvrščena Angelika Arkuszynska se je odločila za prizor, posnet od zgoraj navzdol, ki daje vtis, da subjekt pleza po navpični steni. © Angelika Arkuszynska

Kako posneti fotografije z vsiljeno perspektivo

Pri vsiljeni fotografiji je od znanja rokovanja s fotoaparatom pomembneje najti primeren subjekt in zorni kot, pri katerem bo vse poravnano. Pripravljeni morate biti leči na tla ali fotografirati z višine, če želite doseči prepričljiv posnetek.

Enostavne rešitve so pogosto najboljše. Ko najdete priložnost za fotografijo, skušajte iz kadra izločiti vse elemente, ki ne prispevajo ničesar k zgodbi. Poigrajte se z merilom: če želite, da je manjši subjekt videti večji v primerjavi s podrobnostmi v ozadju, se mu morate približati s širokokotnim objektivom ali pa stati dlje od njega in uporabiti povečavo. V fotografijo lahko vključite tudi sebe. Iztegnite roko pred objektiv, da bo videti, kot da se dotikate oddaljenih predmetov.

Če svoje fotografije in videoposnetke z vsiljeno perspektivo delite na omrežju Instagram, ne pozabite dodati ključnika #FreeYourStory – saj si bomo z veseljem ogledali, kaj boste ustvarili!


Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

Povezani članki

 • Limona lebdi v zraku nad ilustriranim natisom teniškega igralca, ki namerava servirati. Zaradi učinka limone je videti, kot da bo igralec udaril limono.

  USTVARJALNO TISKANJE

  Igrivi natisi z ustvarjalcem Paperboyo

  Igrajte se, natisnite in objavite: Instagramova zvezda Paperboyo preskuša tiskalnik Canon SELPHY Square QX10.

 • Črn tiskalnik Canon SELPHY CP1500, zelen tiskalnik Canon SELPHY Square QX10, modrozelen tiskalnik Canon Zoemini S2 in rožnato zlat tiskalnik Canon Zoemini 2 so razporejeni na sivem ozadju, obdani z natisi, nalepkami in dodatno opremo.

  USTVARJALNO TISKANJE

  Najboljši Canonovi prenosni tiskalniki

  Raziščite Canonovo ponudbo kompaktnih tiskalnikov in ugotovite, kateri je pravi za vas.

 • Prebudite ustvarjalnost s prenosnimi tiskalniki

  HITRI FOTOAPARATI

  Prebudite ustvarjalnost s prenosnimi tiskalniki

  Vplivnik v Instagramu Joel Thorpe pojasnjuje, zakaj je začel uporabljati fotoaparat Canon Zoemini S za vključevanje natisov v svoje slike.

 • get-inspired-selphy-photo-layout-app-1-hub

  USTVARJALNO TISKANJE

  Načrtujte, igrajte se in tiskajte

  Odkrijte, kako si lahko z aplikacijo SELPHY Photo Layout pomagate pri odkrivanju vznemirljivih ustvarjalnih projektov.