A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

S fotoaparatom na tekmo: 7 namigov za boljše športne fotografije

Športna fotografija nudi nešteto kreativnih možnosti in je odlično izhodišče, da preizkusite nekatere načine in funkcije fotoaparata, ki jih morda še niste uporabili.

Bi se ob naslednjem obisku športnega dogodka preizkusili v snemanju dih jemajočih prizorov akcije, posnetkov zamrznjenega gibanja in fotografiranju vzdušja med tekmo? Z naslednjimi sedmimi namigi boste iz svojega fotoaparata med tekmo iztisnili kar največ, ne glede na to, ali uporabljate kompaktni ali hibridni aparat, na primer Canon PowerShot SX70 HS, oziroma DSLR, na primer Canon EOS 80D.

A sweeping view of the entire stadium as pyrotechnics explode at the start of the 2015 Rugby World Cup final. Photo by Matt Lewis.

1. Zamenjajte zorni kot

Na športnih dogodkih večina fotografov slika iz istega kota, zato razmislite, kako bi ustvarili nekaj izvirnega. Lahko se na primer uležete na tla in slikate z nizkega kota. Lahko pa poskusite s simetrično kompozicijo igralcev pri slikanju z višine. Slikanje s strani igrišča se velikokrat izkaže za boljšo izbiro kot položaj za golom.

Poskusite se tudi poigrati z različnimi goriščnimi razdaljami. Če uporabljate fotoaparat z izmenljivimi objektivi, se lahko s telefoto objektivom, na primer s Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, postavite v središče dogajanja, pri čemer njegova vdelana stabilizacija pomaga izravnavati tresenje fotoaparata.

Players pictured running past the camera onto the field for the match between Ireland and Canada in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Richard Heathcote.

2. Nastavite način neprekinjenega fotografiranja

Največkrat sicer snemate posamezne fotografije, pri fotografiranju razgretega športnega dogajanja, na primer košarkaške ali nogometne tekme, pa morate izkoristiti vsako priložnost, da ovekovečite odločilni trenutek. Zato športni fotografi uporabljajo način rafalnega ali neprekinjenega fotografiranja.

Ta način omogočite v meniju za načine pogona. Pri nekaterih fotoaparatih je na zgornjem delu fotoaparata vrtljivi gumb, ki omogoča neposredno izbiro načina, sicer pa lahko načine pogona poiščete v menijskem sistemu fotoaparata. Na vrtljivem gumbu je način za posamezne posnetke prikazan kot en pravokoten okvir, način neprekinjenega fotografiranja pa kot več okvirjev.

Večina fotoaparatov v rafalnem načinu omogoča zajem od 5 do 12 posnetkov na sekundo. Tako lahko ob koncu v kopici fotografij poiščete tisto, ki najuspešneje predstavi trenutek, na primer vratolomno obrambo vratarja.

Model Canon PowerShot SX70 HS omogoča slikanje 10 posnetkov na sekundo v rafalnem načinu, odlikuje pa ga tudi priročen vrtljivi zaslon LCD, ki omogoča udobno fotografiranje tudi leže ali stoje v težavnih položajih. Dobra izbira je tudi Canon PowerShot G7 X Mark II, ki omogoča slikanje 8 posnetkov na sekundo. Ponaša se z 31-točkovnim sistemom samodejnega ostrenja, s katerim lahko prek zaslona na dotik izberete žarišče in sledite obrazom ter predmetom.

Povezani članki
An action-packed photoshoot with a pro

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Fotografiranje hitrega dogajanja: nasveti poklicnega fotografa

Izvedite več o fotografiranju adrenalinskih športov na fotografski delavnici, na kateri sodeluje mojstrski gorski kolesar.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera

V NARAVI

Nasveti in namigi za zimske počitniške fotografije

Profesionalni športni fotograf Richard Walch nam zaupa svoje strokovne namige za izjemne zimske fotografije – od izbire fotoaparata do najboljših nastavitev.

A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

3. Uporabljajte samodejno nastavitev beline

Samodejna nastavitev beline (AWB) v fotoaparatu je odličen pripomoček za točno poustvarjanje odtenkov in barv. Funkcija AWB, s katero fotoaparat samodejno izravnava spreminjanje svetlobnih pogojev, je zanesljiva rešitev, pa naj se tekma, ki jo snemate, odvija podnevi ali ponoči. Ko uporabljate nastavitev AWB, se tudi lažje osredotočite na kompozicijo in pričakovanje odločilnega trenutka.

Samodejno nastavitev beline lahko običajno omogočite z gumbom WB na hrbtni strani fotoaparata ali na zaslonu LCD, če je ta občutljiv na dotik. Po pritisku gumba lahko izbirate med različnimi možnostmi.

4. Slikajte v obliki JPEG

Fotografom se pogosto svetuje, naj snemajo v obliki RAW ali v kombinirani obliki JPEG + RAW, vendar pri športni fotografiji to pravilo ni zapisano v kamen. Številni fotografi se v rafalnem načinu (še zlasti fotoreporterji, športni fotografi in tisti, ki fotografirajo divje živali) odločijo za obliko JPEG, saj fotoaparati pri neprekinjenem fotografiranju običajno posnamejo več slik v obliki JPEG kot v obliki RAW.

Datoteke RAW so večje in vključujejo več podatkov, zato pri nekaterih fotoaparatih dlje časa zasedajo medpomnilnik. Ker so datoteke JPEG manjše, jih lahko fotoaparat hitreje zapiše na pomnilniško kartico in je tako hitreje pripravljen za nov trenutek. Fotoaparati so največkrat že privzeto nastavljeni za snemanje v obliki JPEG, in če tega niste spreminjali, vam ni treba storiti ničesar.

Tudi pri neprekinjenem fotografiranju v obliki JPEG ostajajte pri kratkih rafalih: zaklop držite le za sekundo ali dve in ga nato spustite. Če ga držite predolgo, se medpomnilnik zapolni in upočasni hitrost fotografiranja.

French fans in colourful makeup during the 2015 Rugby World Cup. Photo by Chris Lee.

5. Ne mislite le na igralce

Posebno vzdušje, ki daje pečat tekmi v živo, ni omejeno le na igrišče na vrhuncu dogajanja.

Usmerite fotoaparat med občinstvo, kjer najdete pričakovanje na obrazih in kreativne navijaške oprave, ali se osredotočite na zaskrbljene izraze tekmovalcev ali bodrilni objem tik pred začetkom tekme.

Če uporabljate fotoaparat z izmenljivimi objektivi, se pri takšnih motivih odlično obnese na primer Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM, saj njegova goriščna razdalja omogoča dovolj širok kot, da zajamete širše dogajanje na igrišču in obenem izostrite določene igralce ali sledite preigravanju.

6. Uporabljajte servo samodejno ostrenje ali sledenje subjektu

Način samodejnega ostrenja (AF) je pri večini fotoaparatov privzeto nastavljen na samodejno ostrenje pri posameznem posnetku, kar večini fotografov zadošča. Pri fotografiranju predmetov, ki se gibajo po športnem igrišču, pa je treba preklopiti v način servo AF.

Način AF lahko običajno neposredno izberete na hrbtni strani fotoaparata, in sicer s fizičnim gumbom ali z možnostjo na zaslonu na dotik.

Servo AF, imenovan tudi neprekinjeno samodejno ostrenje, ohranja ostrenje na točki, ki jo določite za AF, vse dokler držite zaklop. Funkcija je kot nalašč za športno fotografijo, saj lahko izostrite mesta, kjer pričakujete dogajanje, na primer okolico gola, in čakate na pravi trenutek.

Način sledenja s samodejnim ostrenjem to ponese še korak dlje. V načinu sledenja se dotaknite točke za samodejno ostrenje na zaslonu LCD (pri fotoaparatih z zaslonom na dotik) ali na pol pritisnite zaklop, da zaklenete ostrenje, in točka samodejnega ostrenja bo začela slediti premikanju izbranega subjekta. Odlična rešitev za sledenje dogajanju na polnem igrišču.

Če uporabljate DSLR ali brezzrcalni fotoaparat, vam je na voljo aplikacija Canon Photo Companion, kjer lahko podrobneje spoznate funkcije svojega fotoaparata.

Players pictured on the point of a tackle in a match between England and Australia in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Steve Bardens.

7. Zamrznite dogajanje z visoko hitrostjo zaklopa

Cilj vsakega športnega fotografa je, da bi zamrznil dogajanje v ključnih trenutkih, kar je brez visoke hitrosti zaklopa nemogoče. Idealno naj bi fotografirali pri hitrostih okoli 1/1000 s, vsekakor pa ne pod 1/500 s.

Te hitrosti zaklopa najlažje nastavite tako, da z vrtljivim gumbom za način spremenite način osvetlitve na prioriteto zaklopa (Tv). Tako sami nastavite želeno hitrost zaklopa, fotoaparat pa prilagodi zaslonko in vrednost ISO, tako da zagotovi to hitrost.

Avtor: Jeff Meyer

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike