FOTOGRAFIRANJE V ČRNO-BELI TEHNIKI

Obvladovanje umetnosti dolge osvetlitve v črno-beli tehniki

Odkrijte, kje, kdaj in kako Stephen McNally, strokovnjak za fotografiranje z dolgo osvetlitvijo, zajema svoje očarljive črno-bele pokrajine.
Črno-bela slika ruševin stavbe, posneta z dolgo osvetlitvijo, da se zameglijo oblaki na nebu.

Stephen McNally je popolnoma osvojil črno-belo fotografiranje z dolgo osvetlitvijo, saj ima za seboj več razstav, njegovo zanimanje za ta žanr pa je z leti samo naraščalo. Čeprav dela kot frizer, ga fotografiranje spodbuja, da se odpravi ven, odkriva nove kraje, vidi znana okolja z druge perspektive, in mu prinaša neizmerno zadovoljstvo.


Mnogi se odločijo za črno-belo fotografijo, ki lahko s kontrastom in različnimi odtenki poudari dramatične trenutke. Zaradi odsotnosti barv na fotografijo gledate drugače in se lahko osredotočite na kompozicijo, predmet in obliko. Združite črno-belo tehniko z dolgo osvetlitvijo in svojo fotografijo obogatite z dodatno plastjo dramatičnosti. Kot pravi Stephen: "Fotografiranje z dolgo osvetlitvijo ustvari božansko vzdušje, ki je navadnemu očesu nevidno, razgali pa ga fotoaparat."

To nam razkrije, kako sta se Stephenova fotografski postopek in oprema razvijala ter zakaj je tako navdušen nad to tehniko.

Zakaj je izbral črno-belo fotografiranje z dolgo osvetlitvijo?

Drevesni štori in njihove korenine se dvigajo nad vodo v božanski pokrajini.

"Obiskal sem mokrišče Blakemere Moss v Delameru v Angliji, da bi posnel drevesne štore v jezeru, saj je odbor za gozdove posekal drevesa, da bi to zemljišče spremenil nazaj v naravno vodno telo," pravi fotograf Stephen McNally, ko opisuje to sliko. "Posekani drevesni štori ustvarjajo odlično abstraktno minimalistično sliko, ko jo zajamemo s tehniko dolge osvetlitve, ki izolira motiv. Dolga osvetlitev splošči vodo, zato je videti, kot da je poledenela." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 24-105mm f/4L IS USM (zdaj ga je nasledil model Canon EF 24-105 mm f/4L IS II USM) pri 40 mm, 7,3 s, f/11 in ISO 100. © Stephen McNally

Porušena čolnarna obkrožena z oblaki, ki se vrtinčijo nad njo.

Stephen je to fotografijo dolgo pozabljene čolnarne zajel med svojim obiskom Angleseyja v Walesu. "Ko sem videl to čolnarno, so me pritegnili zrnatost in podrobnosti na njenih vratih ter kontrast z zelo temnimi morskimi algami na dnu. Toliko je odtenkov sive, da sem si lahko predstavljal odtenke bele, ki se pojavljajo v oblakih nad čolnarno," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 16-35mm f/4L IS USM pri 16 mm, 4 s, f/7,1 in ISO 100. © Stephen McNally

Stephenova fotografska pot se je začela z zajemanjem priljubljenih motivov, kot so morski prizori ob sončnem zahodu in vzhodu, vendar je naposled začel izbirati zahtevnejše predmete fotografiranja. "Sčasoma sem se naveličal tega, kar so že vsi počeli. Želel sem večje izzive in s svojim fotoaparatom narediti nekaj več," pojasnjuje.

Poleg ustvarjanja nadrealističnega elementa na fotografiji je dolga osvetlitev v veliki meri privlačna ravno zaradi elementa presenečenja, pri čemer ne veste, kakšna bo videti slika, dokler ne zaprete zaklopa in ne pogledate zaslona. Ko je zaklop fotoaparata dlje časa odprt, zajame sledi gibanja, ki jih ustvarijo naravno premikajoči se predmeti, kot so voda, oblaki ali celo ljudje. Ta del slike je v kontrastu z mirujočimi predmeti v prizoru, ki ostanejo izjemno ostri.

Stephen pravi: "Božansko vzdušje na fotografiji me popolnoma prevzame. Fotografiranje z dolgo osvetlitvijo splošči morje, čeprav oko vidi velike valove, ki jih morje premika. Tak dogodek lahko zaustavite na fotografiji, zajeti z dolgo osvetlitvijo. In v tem je njen čar."

Popolne lokacije

Slika osamljenega drevesa, ki je izostreno na svetlejšem ozadju, z zamrznjenim gibanjem oblakov.

Uspeh črno-bele fotografije je po Stephenovem mnenju v celoti odvisen od različnih odtenkov. "Delam po načelu, ki pravi, da ima črno-bela fotografija čisto belo in čisto črno ter nato različne odtenke in zrnatost. V programski opremi za urejanje številke od 1 do 12 na dnu prikazujejo vse odtenke, in če dosežem vseh 12, potem je to popoln črno-bel posnetek." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 16-35 mm f/4L IS USM pri 20 mm, 30 s, f/11 in ISO 100. © Stephen McNally

Ruševine stare kmečke hiše z drevesi in poljem v ozadju ter zamrznjenim gibanjem oblakov zgoraj.

"Vedno naredite poskusni posnetek, da preverite histogram, na podlagi katerega boste ugotovili, katero hitrost zaklopa nastaviti," predlaga Stephen. "Vklopljene imam utripalke [opozorila o premočni/prešibki osvetlitvi], ki me opozorijo o tem, kdaj svetla območja močno zasvetijo. Če fotografijo čim bolj osvetlite, potem ste zajeli čim več podatkov. Če so svetli odtenki premočno osvetljeni, ne bo dovolj podatkov za obdelavo." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 16-35 mm f/4L IS USM pri 16 mm, 38 s, f/11 in ISO 100. © Stephen McNally

Stephen se vedno znova vrača v iste kraje na severozahodu Anglije. Tam so njegova najljubša drevesa in rad spremlja njihovo spreminjanje skozi letne čase. Ko se znajde v novem okolju, najprej podrobno razišče pokrajino in si v mislih vtisne kraje, v katere se namerava vrniti.

Če fotografirate morske prizore, "morate raziskati plimovanje," opomni. "Običajno fotografiram oseko. Če fotografirate plimo, boste opazili, da se vaš fotoaparat med osvetlitvijo premika, zato vaše slike ne bodo ostre. Fotoaparat bo stabilnejši pri zajemanju oseke."

Stephen po navadi fotografira jeseni, ker meni, da mu delno ali celo popolnoma oblačno vreme omogoča posneti nebo z dolgo osvetlitvijo, ker se tako prepušča več svetlobe v fotoaparat. "Ne fotografiram sredi poletja, saj bi moral na teren že ob 2. uri zjutraj, zato običajno začnem fotografirati septembra, ko se začne svitati okoli 6. ure zjutraj. O krajih, ki jih fotografiram, najprej raziščem, kdaj bo vzšlo sonce in v katero smer bo oddajalo svetlobo. Če je vreme motno in delno oblačno, so ustvarjeni pogoji, v katerih lahko delam," pojasnjuje. Začne s pregledom histograma na fotoaparatu, da ugotovi razpoložljivo svetlobo in čas, ki ga bo imel na voljo.

Na Stephenovih fotografijah je melanholično vzdušje, ki je delno posledica samega motiva. Po navadi se osredotoča na industrijske znamenitosti ali zapuščene stavbe oziroma kraje, ki so bili nekoč polni življenja, a so danes zanemarjeni. "Privlačijo me stare stavbe," pravi. "Ko sem bil nedavno v Angleseyju v Walesu, sem naletel na neko staro kmečko hišo (glej desno sliko zgoraj) in pomislil: Kako dolgo že je ta kmetija v ruševinah? Zakaj je niso mogli več vzdrževati? Kje so zdaj ljudje, ki so tu živeli in delali?"

Ti opomniki preteklosti so prav tako čudovito primerni za črno-belo fotografiranje. "Pri črno-beli fotografiji se je treba osredotočiti na kompozicijo, ki mora biti močna," dodaja.

Priljubljena orodja v torbi z opremo

Ruševine stavbe izstopajo na svetlem nebu z zamegljenim gibanjem oblakov.

Pri fotografiranju ruševin te viktorijanske tovarne porcelana Stephen pojasnjuje, da so "delavci morali hoditi kilometre, ker tu ni ničesar drugega. Izdelovali so porcelan, nato pa so prišli čolni in ga odpeljali." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 16-35 mm f/4L IS USM pri 16 mm, 86 s, f/11 in ISO 100. © Stephen McNally

Zemeljski nasip na robu pečine z mirnim morjem v ozadju in zmrznjenim gibanjem oblakov.

Čeprav so vremenske in svetlobne razmere primerne, je najbolje, da naredite čim več posnetkov. "Gibanje oblakov ali vode ni vedno predvidljivo, vendar prav to vpliva na uspeh rezultata fotografiranja. V Angleseyju sem posnel več kot 100 fotografij, obdelal pa sem jih samo 20, ostale sem zavrgel," pravi Stephen. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 16-35mm f/4L IS USM pri 16 mm, 55 s, f/11 in ISO 160. © Stephen McNally

Nadgradnja fotoaparata je Stephenu omogočila prilagoditev njegovega postopka. Pri svojem delu je začel s fotoaparatom Canon EOS 450D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 850D), nato je prešel na fotoaparat Canon EOS 60D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 90D) in nazadnje na fotoaparat Canon EOS R6. Kljub prehodu na brezzrcalne fotoaparate lahko Stephen s Canonovim vmesnikom EF-EOS R še vedno uporablja svoje najljubše objektive EF brez spremembe kakovosti.

"Všeč mi je zaslon na dotik na fotoaparatu Canon EOS R6, zelo je intuitiven. F-stop ali nastavitev ISO lahko spremenite preprosto z dotikom zaslona," pravi.

Stephen pogosto fotografira v načinu žarnice, ki mu omogoča ohranjanje odprtega zaklopa, vse dokler pritiska gumb za sprostitev zaklopa. S kabelskim sprožilnikom se lahko izognete tresenju fotoaparata, ki ga lahko povzroči pritiskanje gumba za zaklop. "Način žarnice je bistvenega pomena za dolgotrajno odprt zaklop med fotografiranjem v temi ali s filtrom nevtralne gostote z 10 ali 16 koraki," pravi.

Stephen pogosto vzame s seboj na snemanje več fotoaparatov, s katerimi si krajša čas. Medtem ko s svojim fotoaparatom Canon EOS R6 fotografira z 20-minutno osvetlitvijo, lahko ta čas izkoristi za nastavitev drugega fotoaparata z drugega zornega kota.

Zadnje orodje v Stephenovi torbi z opremo, po katerem poseže, je programska oprema za urejanje. Fotografije zajema v obliki RAW in v barvah, kar mu priskrbi več informacij, ki mu pomagajo pri urejanju. Nato svojo sliko pretvori v črno-belo, preden jo uredi v programski opremi za urejanje, kot je Adobe Photoshop ali brezplačni urejevalnik Canon Digital Photo Professional (DPP). "Prilagodim nekatere ravni in krivulje ter dodam nekaj gradov. Če datoteko urejam več kot 10 minut, jo izbrišem. Želim se izogniti odvečnemu urejanju, zato želim narediti dober rezultat že s fotoaparatom," pojasnjuje.

Sestavljanje popolnega posnetka

Past za jastoge v ospredju pokrajine, voda je videti mirna, zamrznjeno gibanje oblakov v ozadju.

Narava ne poskrbi vedno za popolno kompozicijo, zato Stephen priporoča rahel poseg, ki pripomore k ustvarjanju ravnotežja na sliki. "Past za jastoge je bila nameščena ob strani kadra, vendar sem jo premaknil bližje sredini. Vedno želim imeti elemente v ospredju. Že prej sem uporabil kos naplavljenega lesa in rad ustvarjam precej abstraktne prizore." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 16-35 mm f/4L IS USM pri 16 mm, 71 s, f/11 in ISO 100. © Stephen McNally

Drevesne korenine se dvigajo iz mirnih, svetlih voda, kar daje sliki vtis kiparske izdelave.

Stephen je našel svoj mir pri zajemanju fotografij z dolgo osvetlitvijo pri šibki svetlobi. "Medtem ko čakaš na svetlobo, se ti zdi, kot da svet stoji. Nikogar ni v bližini. Zdi se, kot da imaš svet zase," navdušeno pove. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 24-105mm f/4L IS USM pri 80mm, 36 s, f/11 in ISO 100. © Stephen McNally

Iskanje pogojev šibke svetlobe in fotografiranje z odlično dolgo osvetlitvijo je pravi izziv. "Devet od desetih poskusov ni uspešnih," pojasnjuje Stephen. "Vsem, ki jih zanima ta žanr, svetujem, da eksperimentirajo in se odpravijo ven ob prvem soju," dodaja.

"Zelo uporabno je imeti filter nevtralne gostote z 10 koraki ali več. Lahko pa fotografirate pri šibki svetlobi tik pred zoro. Dosegli boste največ 50-sekundne osvetlitve pred zoro, kar bi moralo zadostovati za odlične rezultate. Uporabljam tudi filtre nevtralne gostote z obratnim gradom, ko je na obzorju temneje, saj bo to najsvetlejša točka, ko bo sonce vzšlo."

Poiščite mesto, raziščite svojo lokacijo, izkoristite zgodnje jutro in preizkusite Stephenovo tehniko zajemanja črno-belih fotografij z dolgo osvetlitvijo. Stephenov zadnji nasvet: "Zberite čim več informacij in jih nato uporabite v praksi. Nikoli ne boste dobili tistega, kar želite, če se ne potrudite."



Avtorica: Natalya Paul

Povezani izdelki

  • Canon Camera

    BREZZRCALNI FOTOAPARATI

    Kar koli fotografirate, kakor koli fotografirate – fotoaparat EOS R6 vam omogoča, da ste ustvarjalni kot še nikoli doslej.
  • Canon Camera

    IZBOLJŠAJTE SVOJE OBJEKTIVE

    Obstoječe objektive EF in EF-S uporabite na novem fotoaparatu EOS R in odkrijte nove ravni ustvarjalnosti.
  • Canon Camera

    BREZZRCALNI FOTOAPARATI

    Lahka 24–105 mm f/4 velika povečava serije L ponuja širok obseg povečave in impresivno vsestranskost.

Povezani članki