ENOBARVNA FOTOGRAFIJA

Enobarvno: več kot le črno in belo

Umetniški fotograf Chris Ward razlaga, kako lahko zaradi barvne slepote ustvari fotografije, ki se osredotočajo na najmanjše podrobnosti.
A black and white image of trees forming a canopy over a path, sunlight dappling the ground.

Zaznavanje barv je izredno povezano s čustvi. Obstajajo psihološke teorije o tem, kako različne barve vplivajo na nas. Razlikuje se med kulturami, vendar običajno pomeni, da nas zelena ali modra pomirjata, medtem ko nas rdeča ali oranžna spodbujata ter v nas očitno vzbudita celo občutek lakote. Ta prepričanja vplivajo tudi na to, kar nosimo in kako opremimo svoje domove, pri fotografiji pa, kakšne slike posnamemo.

Vendar vsi ne dojemamo barv enako. Britanski umetniški fotograf Chris Ward ima od rojstva diagnosticirano devteranopijo, kar pomeni, da težko razloči zelene odtenke. Ugotovil je, da je njegov vid veliko bolj prilagodljiv, saj bolje prepoznava natančne podrobnosti, nevpadljiv kontrast in raznoliko teksturo kot drugi, zaradi česar je lahko specialist za enobarvno fotografijo.

Pomen enobarvne fotografije

Enobarvna slika posameznega drevesa na polju, svetloba tal in nebo sta v močnem nasprotju s temnim obrisom žive meje in vej drevesa.

Umetniški fotograf Chris Ward se pogosto vrne k istemu prizoru, kot je to drevo, južno od mesta Lincoln v Angliji, in tako ujame vpliv na sliko, ki ga imajo razmere na nebu in poljščina na polju. "Tukaj je bilo oblačno, megleno nebo in strnišča zadnje žetve," pravi. Chris je preveč osvetlil nebo in polje, da bi dobil čistejšo kompozicijo. "Negativni prostor pomaga osamiti drevo, živa meja pa daje močno črto obzorja, ki ločuje nebo in polje." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6in objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM pri 105 mm, 1/330 s, f/11 in ISO 100. © Chris Ward

Pogosto se pomotoma uporablja izmenično s črno-belo fotografijo, vendar enobarvna fotografija opisuje sliko, kjer je cel kader v odtenkih ene barve. To je lahko katera koli barva, vendar je najpogosteje uporabljena siva ali sepija. "Kar opisujemo kot črno-belo, so običajno sivinski odtenki," pojasnjuje Chris, saj vključuje številne barvne globine v sivi barvi. Nekateri prizori so še posebej primerni za enobarvno tiskanje – natanko tisti, ki pritegnejo Chrisovo oko. Lahko imajo teksture ali sence, ki ustvarjajo zanimiv tonski razpon – lisasta svetloba v gozdu, hrapavi vzorci, ki se pojavljajo v kamninah ali valujoči vodi reke.

Vendar lahko tudi skoraj grafični posnetki delujejo pravilno. "Menim, da je enobarvnost manj omejena kot barvitost, saj je že precej abstraktna, zato lahko fotografijo ponesete na drugo raven, ne da bi bila videti čudna," pravi Chris. "Če bi preveč osvetlil barvno sliko, bi bila videti grozno." Pri enobarvni sliko pa osvetlitev lahko ustvari osupljiv in minimalističen slog.

Enobarvno fotografiranje

Črno-bela slika panoramskega kolesa od blizu ob svetlem in praznem nebu.

"Tisti dan v Bridlingtonu je bilo prazno nebo popolno za fotografiranje skozi panoramsko kolo, saj oblaki niso bili v napoto," se spominja Chris. "Kolo se ni premikalo, zato sem lahko uporabil precej nizko hitrost zaklopa. Pritegnile so me prečke kolesa na nebu. Ker sem povečal kontrast v slogih slik, je bila razlika med kolesom in nebom za njim opaznejša." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 54 mm, 1/50 s, f/22 in ISO 300. © Chris Ward

Slika v temni sepiji vrste skladišč ob reki, njihova številna okna pa se odsevajo na mirni gladini.

Ta skladišča ob reki v Bostonu v Angliji so zdaj spremenili v stanovanja. Zaradi nostalgičnega industrijskega videza so zelo primerni subjekt za enobarvno fotografijo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 50 mm, 1/60 s, f/11 in ISO 100. © Chris Ward

Chris je fotografiral s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, da bi zagotovil največjo prilagodljivost pri zajemanju svojih posnetkov. Izbira objektiva za enobarvno fotografijo je enaka kot za barvno fotografijo, pri tem se razlikuje le kompozicija. "Namesto da bi za usmerjanje gledalčevega očesa uporabili barvo, uporabite osvetlitev in kontrast. V meniju Slogi slike lahko izberete slog "enobarvno", v njem pa boste našli še en meni, v katerem lahko prilagodite vse funkcije od ostrine do kontrasta," pove Chris. "Dodate lahko tudi vgrajen filter v fotoaparatu, ki spremeni način odziva fotoaparata na različne barve, zato vse skupaj obarva rdeče, zeleno, modro, rumeno ali oranžno." Chris sam uporablja rdeči filter za temnenje neba in listja v pokrajinah, s čimer odstrani neželene motnje.

Če uporabljate ohišje sistema Canon EOS R z objektivi EF ali EF-S, vam vstavljiv vmesnik EF-EOS R omogoča tudi uporabo filtra nevtralne gostote (ND) ali polarizacijskih filtrov, s katerimi lahko oživite pokrajine.

Fotografije, ki jih posnamete s fotoaparatom Canon EOS R6 s slogi slike, bodo shranjene kot stisnjene datoteke JPEG. Če snemate v zapisu RAW, bodo datoteke ohranile celoten obseg podatkov, ki jih zajame fotoaparat. "Prednost dela z datotekami RAW je, da mi pri urejanju posredujejo več informacij," pravi Chris.

Chris pogosto snema barvne fotografije. "Pogovarjal sem z različnimi fotografi in zdi se, da tisti, ki niso barvno slepi, lažje fotografirajo v enobarvni tehniki, če zaslon fotoaparata nastavijo na enobarvno, medtem ko barvno slepi fotografi raje fotografirajo barvno," je dejal.

Urejanje enobarvnih fotografij

Na tej enobarvni sliki se v diagonali nad vodo pojavi vrsta valobranov, ki so v primerjavi s svetlim ozadjem temne barve.

"Bil je precej meglen dan v mestu Bridlington in bližal se je čas plime, zato so bili valobrani skoraj potopljeni" se Chris spominja, kako je s slogi slike fotoaparata Canon EOS R6 posnel ta minimalistični posnetek. "Hitrost zaklopa je bila zelo pomembna, saj sem želel, da je dovolj počasna, da zamegli večje valove, a je hkrati dovolj hitra, da brez filtra ND v odsevih ustvari vtis vode. Želel sem ustvariti minimalističen učinek, da bi lahko povečal osvetlitev morja in valobrane sem moral ujeti v pravem trenutku. V resnici je les zelo temen, kar sem lahko izkoristil za prekomerno osvetlitev in prikaz več podrobnosti. Na koncu sem še vedno izkoristil odprtost zaslonke. To je verjetno edini posnetek, ki sem ga kdaj posnel pri vrednosti f/40." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 94 mm, 0,6 s, f/40 in ISO 100. © Chris Ward

"Na začetku sem dobil veliko nasvetov o urejanju enobarvnih posnetkov, in sicer, da sem pretiraval," pravi Chris. "Ko v programski opremi za naknadno obdelavo premaknete drsnik, se bo odprlo okno, kjer bo slika videti dobro. Če drsnik nastavite predaleč, bo slika videt slabo, če pa drsnik nastavite na manjšo vrednost, fotografija ne bo dovolj obdelana," nadaljuje. "Če pa začnete s tem, da ste jo preveč uredili in omilite urejanje in končni rezultat bo tak, kot ste si želeli."

Presenetljivo je barva lahko zelo pomembno orodje za urejanje enobarvnih fotografij. "Ko v programski opremi za urejanje fotografijo pretvorite v črno-belo, boste imeli dostop do drsnikov za barvne kanale," pojasnjuje. "Ker z barvo lahko med urejanjem ustvarjate kontrast, lahko določite, kje je barva pomembna in namesto tega ustvarite kontrast."

Običajno je na voljo šest barvnih drsnikov, odvisno od programske opreme, ki vplivajo na svetlost drugega barvnega kanala. V pokrajinskem posnetku lahko na primer spremenite ton neba tako, da prilagodite moder in modrozelen drsnik ter ton vegetacije z rumenim in zelenim drsnikom. Rdeč drsnik je uporaben, če so na fotografiji opečne stavbe, oranžni drsnik pa lahko pri portretih izboljša kožne odtenke.

"Najtežji kader za fotografiranje je verjetno kamenje ob travi," pojasnjuje Chris. "Ko to pretvorite v enobarvni slog, se lahko prikaže kot srednje tonsko kašo, kjer nihče ne izstopa. Če odprete programsko opremo za urejanje in spremenite svetlost zelenega in rumenega kanala, kamni ostanejo enaki, trava pa postane svetlejša. Pri cvetju lahko s kanali ločite tone v različnih delih rastline."

Namigi za enobarvno tiskanje

Barvna slika osvetljenega belega mostu na sredini temnega rastja.

V parku Hartsholme Country Park v mestu Lincoln je včasih bil dvorec, ki so ga porušili v 50. letih prejšnjega stoletja, in ta kraj Chris pogosto obiskuje. Ta prizor je predstavljal nekaj izzivov. "Med lučmi dreves in osvetlitvijo svetlega mostu je ogromen dinamični razpon," pravi Chris. "Vedno osvetlim most in pustim, da do drevesa v senci, drevesa, ki so najbližje reki, pa so še vedno lepo osvetljena. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 70 mm, 1/40 s, f/11 in ISO 320. © Chris Ward

Enobarvna slika istega mostu, osvetljenega na sredini temnega rastja, pri kateri je bil vijolični odtenek dodan že v fotoaparatu.

Chris je s slogi v fotoaparatu EOS R6 pretvoril sliko v črno-bel način in ji dodal vijoličen odtenek, ki je ena od možnosti. "To so vsi odtenki iste barve, zato je še vedno enobarvna fotografija," pojasnjuje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 70 mm, 1/40 s, f/11 in ISO 320. © Chris Ward

Ko je Chris posnel povsem črno-belo sliko, bo tiskalnik nastavil na "sivinski odtenki", vendar pogosteje kot barvno.

"Na slike v naknadni obdelavi običajno uporabim nežne odtenke, nato pa jih bom natisnil barvno," pravi. "Stopnjo osvetlitve bom povečal za približno pol stopnje. Ko si jo ogledate na zaslonu, je vedno videti svetlejša, kot če bi jo natisnili."

Chris rad uporablja učinek z razdeljenim odtenkom, saj za svetle dele in sence uporablja drugačno barvo. "Svetla območja naredim toplejša, sence pa hladnejše. To resnično izpopolni fotografijo."

Kompakten tiskalnik za tiskanje dokumentov formata A3, kot je Canon imagePROGRAF PRO-300, bi bil popoln za tiskanje kakovostnih enobarvnih natisov.

Fotoaparat je pripravljen

Barvna slika rožnatih vrtnic, nameščenih na črno ozadje iz papirja.

Odkar je začel, je Chris posnel na stotine fotografij cvetlic. "Večino teh fotografij vidim samo jaz," priznava, saj so to poskusni posnetki. To je bilo posneto z naravno svetlobo, v zaprtih prostorih, na črnem ozadju iz papirja. Pri tem sem uporabil stativ, kar je zame nenavadno, vendar sem lahko uporabil majhno odprtost zaslonke." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 57 mm, 30 s, f/25 in ISO 100. © Chris Ward

Enobarvna slika istih vrtnic s prilagojenimi rdečimi barvnimi kanali in dodanim bledo rdečim odtenkom, zaradi česar so videti zelo bledo vijolično.

"Kakršne koli prilagoditve barvnih kanalov v prvi vrsti vplivajo na sliko, preden se spremeni v črno-belo," pojasnjuje Chris. "Če torej zmanjšate rdeč barvni kanal, bo ob pretvorbi slike v črno-belo rdeča barva videti kot temnejši odtenek sive. Tudi na tej sliki sem uporabil bledo rdeč odtenek, da sem posnel nežne odtenke in teksture vrtnic ter da je vse videti naravno." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 57 mm, 30 s, f/25 in ISO 100. © Chris Ward

Torej, če se vam zdi eksperimentiranje z barvno fotografijo zanimivo, kje naj začnete? "Vadite s fotografiranjem rož," predlaga Chris. "Poigravate se lahko s številnimi različnimi teksturami in barvami. Če so lahko rože v enobarvnem načinu videti naravno, saj zelo pogosto barva določa rožo, zato lahko uporabite iste nastavitve, kot ste se naučili za vse drugo."

Številne najbolj kultne fotografije zgodovine so črno-bele – dramatične pokrajine Ansela Adamsa, empatični portreti Dorothee Lange ali živahni ulični prizori Henrija Cartierja-Bressona. Ti ustvarjalci slik niso bili barvno slepi, delali so z orodji, ki so bila na voljo, preden je barvna fotografija zacvetela, vendar so svet videli drugače, saj so cenili vzorce, podrobnosti in sivinske odtenke.

Danes vam enobarvne možnosti v digitalnem fotoaparatu omogočajo, da naredite enako, in sicer opazujete okolico z druge perspektive in si na nove načine razlagate, kaj vidite.Avtorica: Rachel Segal Hamilton

Povezani izdelki

Povezani članki