FOTOGRAFIRANJE V ČRNO-BELI TEHNIKI

Aktualno in brezčasno: bodite ustvarjalni s črno-belo fotografijo.

Odkrijte, kako lahko v vseh okoliščinah ustvarjate osupljive črno-bele posnetke – od pokrajin in portretov do porok in narave – z našimi strokovnimi nasveti, tehnikami in predlogi orodij.
Črno-bela fotografija baletnega plesalca v gibanju v veliki razkošni sobi. Sončna svetloba prodira skozi odprta vrata.

Dobra črno-bela fotografija ima brezčasno kakovost, ki je preprosto ne morete doseči z barvno fotografijo, hkrati pa dodaja dramatičnost, čustva in strast. Zato je vedno priljubljena pri portretih in poročni fotografiji. Prav tako je črno-bela tehnika lahko (fotografije z eno samo barvo) čarobna za poudarjanje oblike, teksture, tona in podrobnosti, zaradi česar je črno-bela fotografija enako primerna za fotografiranje pokrajine, arhitekturno fotografiranje, akcijsko fotografiranje, fotografiranje športa in druga področja.

Ustvarjanje osupljivih črno-belih fotografij se lahko včasih zdi izziv, saj smo svet navajeni videti v barvah. V nadaljevanju boste našli zbirko strokovnih nasvetov, s katerimi boste lažje obvladali ta slog fotografije.

Kaj je črno-bela fotografija?

Bližinska fotografija velike oranžno-bele školjke z izpopolnjeno spiralo.

Dva primera fotografije školjke, en v barvi, en črno-bel. Pri črno-beli različici celotna školjka pritegne pozornost gledalca, ne pa samo spiralna konica. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 250D z objektivom Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM pri 1/640 s, f/5 in ISO 200.

Črno-bel bližinski posnetek velike školjke z izpopolnjeno spiralo.

Katera fotografija je po vašem mnenju boljša: barvna ali črno-bela? Ko gre za fotografijo, je lepota pogosto v očeh gledalca – ni pravega ali napačnega odgovora, zabava pa je v eksperimentiranju.

Črno-bele fotografije lahko ustvarite na dva načina: fotografirate lahko barvno in jo pri obdelavi pretvorite v črno-belo ali izberete črno-belo tehniko v meniju Slog fotografije v fotoaparatu, ki omogoča, da si ogledate, kako bo fotografija videti na zaslonu LCD ali čez EVF fotoaparata.

Ne pozabite, da dober barvni prizor morda ne bo deloval v črno-beli in obratno. Rdeče rože na primer izstopajo na zelenem ozadju, ko so posnete v barvah. Fotografirajte isti subjekt v črno-beli tehniki in morda boste ugotovili, da se rdeča in zelena barva pretvorita v podobne odtenke sive.

Z vajo boste lahko "videli" v črno-beli tehniki, vendar lahko učenje pospešite. Ugotovili boste, da črno-bele fotografije zahtevajo večji kontrast za isti subjekt v barvah. Isti subjekt fotografirajte dvakrat. Najprej barvno, nato črno-belo in primerjajte fotografiji.

Fotografiranje v načinu RAW je priporočljivo za črno-belo fotografijo, saj omogoča večjo prilagoditev fotografije pri uporabi Canonove programske opreme Digital Photo professional (DPP), ki je na voljo za datoteke JPEG. Če fotoaparat nastavite na shranjevanje datotek RAW, lahko ohranite vse informacije o barvah fotografije, tudi če fotografirate v črno-beli tehniki.

5 nasvetov za črno-belo fotografijo

  • Uporabite majhen objektiv in čim nižjo vrednost ISO.
  • Preverite histograme fotoaparata.
  • Eksperimentirajte s filtri.
  • Fotografirajte v načinu RAW in si oglejte možnosti fotoaparata.
  • Poudarite kontrast na črno-belih fotografijah.

Črno-bela fotografija neveste na stopnišču, ki presenečeno gleda gor. Sence na steni ob njej kažejo skupino žensk, ki poskušajo ujeti vrženi šopek.

Barve lahko pri čudovitih portretih in poročnih posnetkih odvrnejo pozornost od naravne oblike, črno-bela tehnika pa naredi subjekt bolj estetski. Omogoča tudi premišljeno igro svetlobe, kot je prikazano na tej fotografiji. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 6D (zdaj ga je nasledil Canon EOS 6D Mark II) z objektivom Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Canon Speedlite 600EX-RT (zdaj ga je nasledil Canon Speedlite 600EX II-RT) in Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT s hitrostjo 1/100 s, f/1,8 in ISO 3200. © Fabio Mirulla

Črno-bel bližinski posnetek dojenčkovega obraza. Poseben fokus je namenjen trepalnicam otroka.

Črno-bele fotografije običajno dobro delujejo pri portretih. Razlog za to je pogosto, da odsotnost barv zmanjša moteče elemente in pozornost usmeri na subjekt. Preprostost te fotografije jo naredi tako osupljivo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/160 s, f/2,8 in ISO 200. © Helen Bartlett

Črno-bela fotografija lahko poudari čustva in dramatičnost, zaradi česar ji je pogosto naklonjena poročna fotografija. Črno-bela tehnika lahko tudi usmeri pozornost na izraze na obrazu ter poudari podrobnosti in oblike ključnih elementov od majhnih predmetov, kot so poročni prstani in čevlji, do nevestine obleke in celo celotne lokacije.

Črno-bela fotografija je zelo primerna za portrete na splošno. To je morda, zato ker so številni kultni portreti iz preteklega stoletja črno-beli in smo seznanjeni s tem slogom. Dodajanje stranske osvetlitve je še posebej učinkovito, saj zagotavlja močan kontrast med svetlimi deli in sencami.

Črno-bela fotografija narave in prostoživečih živali.

Na tem črno-belem bližinskem posnetku noj radovedno kuka v fotoaparat.

S pretvarjanjem te fotografije v črno-belo se obrazno perje noja stopnjuje do take mere, da je videti bolj kot krzno kot perje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/5000 s, f/11 in ISO 1600. © John Dickins

Črno-bela fotografija zimskega gozdnega prizora, ki jo uokvirjajo vrste zasneženih dreves.

Črno-bela tehnika lahko ustvari močno fotografijo iz subjekta, ki je v barvah morda videti šibkejši, na primer ta zimski gozdni prizor. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 1/500 s, f/2,8 in ISO 400. © Helen Bartlett

Veliko fotografij pokrajine je odvisnih od živo modre barve neba ali toplih rdečih tonov, ki jih ustvarja zahajajoče sonce. Prav tako so številne fotografije narave odvisne od bogatih naravnih odtenkov živali in prostoživečih živali. Črno-bele fotografije pokrajine ustvarjajo drugačen občutek, ki je pogosto povezan z razpoloženjem in dramatičnostjo, črno-bela tehnika pa lahko pri fotografiranju narave poudari čudovite podrobnosti, ki jih vidimo pri živalih, žuželkah in rastlinah.

Ugotavljanje, katere fotografije pretvoriti v črno-bele, je posebna spretnost. Nekaj želite "dodati" tako, da odstranite barvo, zato se vprašajte, kako bo fotografija v črno-beli tehniki izboljšana.

Poiščite fotografije, ki se ne zanašajo na barve za ustvarjanje zanimanja, ali takšne, na katerih so barve moteče za subjekt. Prizori pokrajin z določenim razpoloženjem ali intenzivnostjo, ki ju ustvarjata svetloba in senca, so popolni, saj bo to še bolj poudarjeno z dramatičnim kontrastom črno-bele. Fotografi narave bi morali poiskati vzorce in podrobnosti, ki jih lahko v ospredje postavi odstranjevanje barv, kot je na primer staro lubje dreves ali čudovita tekstura ptičjega perja.

Črno-bela fotografija pokrajine in arhitekture

Črno-bela fotografija golih dreves v pusti pokrajini.

Fotografije pokrajine s temačnim nebom in melanholično osvetljenostjo so lahko videti veliko bolj dramatične, če so črno-bele in brez barv. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 105 mm, 1/320 s, f/6,3 in ISO 100.

Črno-bela fotografija betonske stavbe, posneta od spodaj, da se s senco ustvarijo geometrične oblike.

Črno-belo fotografiranje je lahko prava izbira za bogato prepletanje oblik in tekstur v arhitekturnih posnetkih, ker odstrani moteči element barv. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 90D z objektivom Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM pri 31 mm, 1/250 s, f/8 in ISO 100.

Pokrajine so primerne za črno-belo fotografijo, predvsem če je v prizoru zelo malo barv; brez živahnih zelenih odtenkov in z malo rdečimi ali rumenimi cvetovi. Osredotočite se lahko na oblike golih dreves, kamnitih sten in stavb. Kompozicija in kontrast postaneta ključna elementa fotografije.

Mreža pravila tretjin, ki si jo lahko ogledate v elektronskem iskalniku pogleda (EVF) Canonovih brezzrcalnih fotoaparatov, kot sta Canon EOS RP in Canon EOS R6, in jo lahko uporabite na zadnjem zaslonu fotoaparatov EOS DSLR v pogledu V živo, je še posebej uporabna pri črno-beli fotografiji, saj barve ne odvračajo pozornosti oči. Postavitev glavnega subjekta na točko, kjer se seka ena od vodoravnih in navpičnih črt, okrepi kompozicijo.

Arhitekturne fotografije so pogosto posnete v črno-beli tehniki, da poudarijo obliko stavb. Povečan kontrast, ki ga omogoča črno-bela tehnika, se dobro prilega subjektu. Te fotografije so pogosto posnete zgodaj zjutraj, deloma zato, da se izognemo motečim elementom prometa in ljudi, pa tudi zato, da izkoristim svetlobo sonca, ki je nizko na nebu. Ta svetloba meče dolge sence in tako lahko ustvari privlačen videz, ko pade čez grobi kamen ali beton. Podobno kot razpoloženje se teksture pogosto močno okrepijo z enostavnostjo črno-bele fotografije.

Nočno fotografiranje je vredno poskusiti v črno-beli in barvni tehniki. Rumena barva uličnih luči ali žarenja polne lune pogosto oživi lokacijo. Druga možnost je, da so tekstura in vzorci v prizoru bolje prikazani v črno-beli tehniki. Ko želite izraziti občutek močnih oblik, senc in svetlobe, se vam črno-bela tehnika pomaga izogniti težavam, ki jih povzroča več svetlobnih virov z različnimi barvnimi temperaturami.

Črno-bela športna in akcijska fotografija

Črno-bela fotografija dveh najstnikov, ki skačeta po vrtu.

Ta visokokontrastni akcijski posnetek dobre deluje v črno-beli tehniki. Ker ni motečih barv ozadja, se pozornost gledalca osredotoči na obraz subjekta. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/2000 s, f/2,2 in ISO 400. © Ilvy Njikoktjien

Športni in akcijski prizori so pogosto preplavljeni z barvami, tako da se glavni subjekt, ki ga poskušate zajeti, izgubi v prizoru. Pretvarjanje v črno-belo lahko odpravi vse moteče elemente in izboljša izraze na obrazih ljudi.

Kontrastni prizori dobro delujejo v črno-beli, fotografije, posnete v svetlih sončnih razmerah, pa ustvarjajo globoke sence in zelo svetle dele. Črno-bele fotografije to dobro izkoristijo, učinke pa lahko pri obdelavi povečate in ustvarite dramatične fotografije.

Uporaba filtrov za črno-belo fotografijo

Črno-bel bližinski posnetek velikega lista, posnet z učinkom zelenega filtra.

Prikazana sta dva primera velikega lista, najprej z učinkom zelenega filtra, nato pa brez njega. Zeleni filtri so uporabni za ločevanje zelenih tonov, zato so popolni za posnetke dreves in listja. © Marcus Hawkins

Črno-bel bližinski posnetek velikega lista.

Številni fotoaparati vključujejo učinek filtra v črno-beli tehniki. Preverite, ali je vaš fotoaparat med njimi. © Marcus Hawkins

Pri črno-beli filmski fotografiji se za spreminjanje tonov fotografije pogosto uporabljajo filtri za objektiv. Rumeni in rdeči filtri absorbirajo modro svetlobo, zato je modro nebo videti temnejše.

Zaradi tega je prizor bolj dramatičen, hkrati pa se poveča kontrast med morebitnimi belimi oblaki in nebom. Učinek filtra je pogosto na voljo tudi v nastavitvah Slog fotografije pri digitalnih fotoaparatih Canon EOS. Izberete lahko rumeno, rdečo, oranžno ali zeleno, da spremenite črno-bele tone, simulirate učinek filtrov in poudarite določene barve tako, da jih naredite svetlejše ali temnejše.

Predlagana orodja za črno-belo fotografijo

Dramatične črno-bele fotografije so pogosto visokokontrastne. Zato je pomembno, da ima fotoaparat dober dinamični razpon, tako da lahko ohrani podrobnosti na svetlih delih in temnih sencah. Pri vsakem številu megapikslov fotoaparat polne velikosti običajno zagotavlja boljši dinamični razpon kot model APS-C, zato so fotoaparati, kot so Canon EOS RP, EOS R6 in EOS 6D Mark II, še posebej dobri. Kljub temu lahko fotoaparati s tipalom za obrezovanje, kot sta Canon EOS M50 Mark II in PowerShot G7 X Mark III, kljub fizično manjšim slikovnim tipalom zagotavljajo vrhunske črno-bele fotografije.

Vsi ti fotoaparati lahko zajamejo fotografije v načinu kakovosti RAW s 14-bitno barvno globino. To omogoča veliko večji dinamični razpon kot 8-bitni način JPEG in vam daje veliko večjo svobodo pri spreminjanju svetlosti in večanju kontrasta pri urejanju fotografij v programu, kot je DPP.

Slog črno-bele fotografije, ki je na voljo v vseh teh fotoaparatih, ima dodatne prednosti, saj lahko digitalne filtre, na primer rumenega, oranžnega, zelenega ali rdečega, uporabite na stopnji fotografiranja za progresivno povečevanje kontrasta in dramatičnosti oblačnega modrega neba. Na voljo so tudi učinki toniranja, kot je Sepia, za ustvarjanje starinskega videza. Prednost brezzrcalnih fotoaparatov je, da si lahko med fotografiranjem ogledate učinke filtrov in toniranja neposredno v iskalniku pogleda. Predogled je na voljo tudi na zadnjem zaslonu fotoaparata DSLR, če fotografirate v načinu Pogled v živo.

Prednost vsakega brezzrcalnega fotoaparata EOS ali fotoaparata DSLR je, da lahko namestite popoln objektiv za vse mogoče scenarije fotografiranja. Objektivi s povečavo, kot sta Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM in RF 24-105mm F4L IS USM, vam omogočajo svobodno fotografiranje z različnimi goriščnimi razdaljami brez zamenjave objektivov. "Hitrejši" glavni objektivi, kot so Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM in RF 85mm F2 MACRO IS STM, omogočajo hitrejše hitrosti zaklopa pri šibki svetlobi, zato lahko gibanje zamrznete, ne da bi morali povečati nastavitev ISO, kar je dobro za črno-belo fotografijo, saj ohranja šum na fotografiji na najnižji ravni. Na voljo je tudi plitvejša globinska ostrina za izolacijo glavnega subjekta v prizoru in zmanjšanje motenj prepolnega ozadja.

Močne črno-bele fotografije pogosto vsebujejo zelo natančne podrobnosti in bogato teksturo. Če želite to ohraniti pri fotografiranju brez stativa, je lahko učinkovita stabilizacija fotografij ključna prednost. Vsi zgoraj navedeni Canonovi objektivi "IS" imajo optično stabilizacijo fotografij, oba objektiva Macro IS pa "hibridni" stabilizator fotografij, ki ohrani večjo učinkovitost pri fotografiranju od blizu. Fotoaparat Canon EOS R6 ima 5-osni IBIS (vgrajen stabilizator fotografij), ki ob uporabi združljivega objektiva zagotavlja do 8 stopenj stabilizacije. Fotoaparat EOS R6 s sistemom samodejnega ostrenja nove generacije zagotavlja ostrino tudi pri najzahtevnejših posnetkih.

Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki