Samodejno ostrenje

Samodejno ostrenje, ki presega vsa pričakovanja

Doseganje izjemno jasne kritične ostrine na hitro premikajočih se subjektih kjer koli v kadru je eden najtežjih izzivov v fotografiji, fotoaparat EOS R7 pa je s tehnologijo umetne inteligence z globokim učenjem in sistemom samodejnega ostrenja CMOS II z dvojnimi slikovnimi pikami temu izzivu kos tako pri fotografiranju kot pri snemanju videoposnetkov.
Canon EOS R7 – prednost – samodejno ostrenje, ki presega vsa pričakovanja

Sledenje hitro premikajočim se subjektom ne glede na to, kje v kadru se nahajajo

Z uporabo umetne inteligence z globokim učenjem, ki je bila vzpostavljena in programirana na podlagi več tisoč fotografij iz resničnega sveta, je bil fotoaparat EOS R7 opremljen za zanesljivo prepoznavanje in sledenje subjektom, ki presega 100 odstotkov okvirja oz. kadra.1

Pri fotografiranju ljudi fotoaparat vedno izostri oči, če so vidne. Če niso (če nosite sončna očala ali čelado ali če je obraz obrnjen stran), je naslednja prioriteta fotoaparata EOS R7 glava in nato telo. Na ta način je omogočeno neprekinjeno sledenje ljudem, tudi če se za trenutek obrnejo stran od fotoaparata ali če je obraz zakrit z masko. Prepoznani in izostreni so celo na glavo obrnjeni subjekti in športniki, ki nosijo čelade.

Canon EOS R7 – prednost – samodejno ostrenje
Canon EOS R7 – prednost – samodejno ostrenje
Canon EOS R7 – samodejno ostrenje

Fotografiranje ptic v letu je eden največjih izzivov za fotografe prizorov divijine. Fotoaparat EOS R7 prepozna ptice in jim popolnoma sledi, ko letijo skozi pokrajino, zato lahko posnamete vsak najmanjši gib s hitrostjo do 15 sličic na sekundo, če uporabljate mehanski zaklop fotoaparata, ali s hitrostjo do 30 sličic na sekundo, če uporabljate elektronski zaklop fotoaparata.2 Algoritem fotoaparata prepozna tudi mačke in pse.

Za fotografe motošportov sledi fotoaparat EOS R7 tudi vozilom, vključno z motornimi kolesi in avtomobili. Fotoaparat lahko celo razlikuje med vozili z zaprto in odprto kabino, pri čemer se osredotoči na voznikovo čelado, če je ta vidna.

Nastavite lahko tudi začetno točko ali območje samodejnega ostrenja, tako da imate nadzor nad tem, kje začeti, fotoaparat pa sledi od tam.

Izboljšanje samodejnega ostrenja za popolno prilagoditev subjektu

Fotoaparat EOS R7 lahko nastavite, da daje prednost eni vrsti subjekta pred drugo, ter celo določite, kako hitro naj preklaplja med različnimi subjekti, ki vstopajo v kader, kar je dobro na primer za fotografiranje določenega športnika.

Kar ustreza enemu subjektu, morda ne ustreza drugemu, zato smo za fotoaparat EOS R7 pripravili štiri primere samodejnega ostrenja, kot so prednastavitve za vedenje sistema ostrenja, namenjene različnim načinom dela.

Primer 1:
Splošno. Popolno za večino premikajočih se subjektov.

Primer 2:
Ne upošteva ovir in še naprej sledi subjektom. Primerno za šport in prizore divjine, ko lahko subjekte za trenutek ovirajo predmeti v ospredju.

Primer 3:
Hitro se odziva. Uporabite ga, ko čakate, da se subjekt pojavi v kadru, na primer gorski kolesar, ki nenadoma skoči v kader.

Primer 4:
Za subjekte, ki hitro pospešujejo ali upočasnjujejo, kot so motorna kolesa, ki zapeljejo v ovinek ali iz njega.

Primer A [SAMODEJNO]:
Fotoaparat naj samodejno izbere najprimernejšega od zgornjih primerov za subjekt.

Ostrenje celotnega kadra

Po celotnem okvirju oz. kadru je razporejenih 651 območij ostrenja. Uporabite jih skupaj, ko sledite hitro premikajočim se subjektom, ali posamezno ali v skupinah, ko želite biti bolj natančni. Prilagodljivo območno samodejno ostrenje fotoaparata EOS R7 omogoča prilagajanje velikosti in položaja območja samodejnega ostrenja tako, da ustreza vašim zahtevam.

1-točkovno samodejno ostrenje
Imejte popoln nadzor tako, da pri ostrenju uporabljate eno samo točko samodejnega ostrenja. Odlično za makro posnetke.

Točkovno samodejno ostrenje
Ostrenje s še manjšim območjem kot pri 1-točkovnem samodejnem ostrenju – za popoln izbirni nadzor.

Razširitev območja samodejnega ostrenja (nad, pod, desno ali levo)
Izbrana je ena sama točka samodejnega ostrenja, fotoaparat pa za pomoč uporablja tudi točke ostrenja nad, pod in ob straneh, kar je uporabno, ko morate biti selektivni, a se subjekt tudi premika.

Razširitev območja samodejnega ostrenja (okoli)
Podobno kot pri zgornji možnosti, vendar z več pomožnimi točkami ostrenja za še večjo natančnost pri premikajočih se subjektih.

Prilagodljivo območno samodejno ostrenje
Združite posamezne točke samodejnega ostrenja v območje, ki ga lahko premikate po okvirju oz. kadru. Fotoaparat bo izbral točke samodejnega ostrenja samo iz tega območja in bo sledil premikajočemu se subjektu, ko se bo ta gibal znotraj tega območja. To je dobra taktika, kadar se morate osredotočiti na subjekte v določenem delu okvirja oz. kadra.

Canon EOS R7 – prilagodljivo območno samodejno ostrenje

Samodejno ostrenje celotnega območja
Hkrati uporablja vseh 651 točk ostrenja fotoaparata EOS R7 ter išče in sledi subjektom, kjer koli v kadru se nahajajo.

Ko je tema, fotoaparat EOS R7 še vedno brez oklevanja poskrbi za ostrenje, kar na natančen način doseže tudi pri tako šibki svetlobi, kot je -5 EV3. Zahvaljujoč tej občutljivosti je samodejno ostrenje mogoče tudi pri zelo ozki največji odprtosti zaslonke že pri f/22. To omogoča samodejno ostrenje tudi pri uporabi ultra telefoto objektivov s telekonverterji.

Canon EOS R7 – samodejno ostrenje celotnega območja

Prilagodljiv, preprost za uporabo in udoben.

Ko dvignete fotoaparat EOS R7, boste opazili, da palec naravno počiva na štirismernem upravljalnem gumbu za samodejno ostrenje, ki se uporablja za premikanje aktivne točke ali območja ostrenja okoli okvirja oz. kadra. Ker upravljalni gumb obdaja prilagodljivo upravljalno kolesce, vam ni treba iskati drugih funkcij.

Canon EOS R7 – upravljanje po meri

Ko fotoaparat držite pri očesu, lahko z dotikom in vlečenjem premikate aktivno točko ostrenja ter zaslon na dotik uporabljate kot sledilno ploščico na prenosnem računalniku.

Tisti, ki jim je bolj všeč nastavljanje ostrenja z gumbom, lahko samodejno ostrenje sprožijo z zato predvidenim gumbom (AF-ON) na hrbtni strani fotoaparata, namesto da bi to storili s polovičnim pritiskom gumba za sprostitev zaklopa. Z omenjenim gumbom za vklop samodejnega ostrenja (AF-ON) lahko tudi začnete in ustavite sledenje ter spremenite načine usmerjenosti samodejnega ostrenja.

Kritična ostrina, kjer jo potrebujete

Pri zajemanju posnetkov od blizu je lahko globina polja zelo omejena, zato je funkcija zaporednih slik z ostrenjem fotoaparata EOS R7 odlična pridobitev za makro fotografe. Z enim pritiskom gumba za sprostitev zaklopa sprožite neprekinjeno fotografiranje, ostrenje pa se samodejno prilagodi od začetnega položaja proti neskončnosti.

Dobljeno serijo slik – vse z nekoliko različnimi točkami ostrenja – lahko s pomočjo naše programske opreme Digital Photo Professional združite v eno samo sestavljeno sliko in tako dosežete popolno globino polja po celotni površini. Poleg tega funkcija sestavljanja globine fotoaparata EOS R7 zdaj omogoča, da se ta postopek izvede v fotoaparatu, pri čemer obrezovanje globine polja fotografom omogoča, da določijo, kje se ostrenje začne zmanjševati.

Oblika RAW z dvojnimi slikovnimi pikami
Vsaka slikovna pika na tipalu fotoaparata EOS R7 z 32,5 milijona slikovnimi pikami je razdeljena na dve fotografski diodi, od katerih vsaka vidi nekoliko drugačen pogled na svet tako kot vaše oči. Ta majhna razlika, ki je znana kot paralaksa, omogoča fotoaparatu tako hitro in natančno samodejno ostrenje.

Običajno se pri zajemanju fotografije signali obeh fotocelic združijo v končno sliko. Če pa je fotoaparat nastavljen na način oblike RAW z dvojnimi slikovnimi pikami, se signal vsake fotocelice shrani ločeno, in sicer kot dve sliki v isti datoteki RAW.

Pri urejanju takšnih datotek RAW z dvojnimi slikovnimi pikami v programski opremi Canon DPP lahko prilagodite določene parametre in tako izboljšate končni rezultat.

Podrobno prilagajanje slike
Če slika na določenem območju ni dovolj ostra, je mogoče to prilagoditi, da se doseže kritična ostrina, kar omogočajo informacije o globini v slikovni datoteki.

Spreminjanje zameglitve
Z obliko zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami lahko prilagajate položaj neizostrenih ali zamegljenih območij, s čimer kompozicijo izboljšate, na primer tako, da premaknete neizostren predmet v ospredju, ki zakriva subjekt.

Zmanjšanje podvajanja slike
Svetloba, ki sije neposredno v objektiv, lahko povzroči notranje odseve, znane tudi kot "podvajanje slike". Slednje lahko upravljate z obliko zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami, njegov učinek pa zmanjšate s skrbnimi prilagoditvami.

 1. Uporablja se, kadar se med sledenjem prikaže okvir subjekta in je na fotoaparat pritrjen združljiv objektiv, medtem ko je aktivno samodejno ostrenje polnega razpona ali pa je subjekt uspešno zaznan v drugem načinu območja. Za podrobnosti o podprtih objektivih si oglejte [Dodatne informacije] za [EOS R7] v "https://cam.start.canon/".
 2. Hitrost neprekinjenega fotografiranja se lahko razlikuje glede na različne pogoje. Podrobnosti si oglejte v specifikacijah.
 3. Med fotografiranjem z mirujočim fotoaparatom ter objektivom z zaslonko f/1.2, sredinska točka ostrenja, nastavitev One-Shot AF, temperatura 23°C/73°F, ISO100. Ne velja za objektive RF s premazom za mehčanje slike.

Povezani članki

 • PREDNOST

  Hitrost in zmogljivost

  Ker lahko popoln fotografski trenutek traja le delček sekunde, smo fotoaparat EOS R7 zasnovali tako, da je izjemno hiter.

 • PREDNOST

  Kakovost slike

  Ne glede na to, ali fotografirate ali snemate videoposnetke, sta tipalo CMOS fotoaparata EOS R7 z ločljivostjo 32,5 milijona slikovnih pik in slikovni procesor DIGIC X jamstvo za osupljive rezultate.

 • PREDNOST

  Vaš prehod na brezzrcalni fotoaparat

  Ali razmišljate o nadgradnji Canonovega fotoaparata DSLR? Napravam DSLR prijazen fotoaparat EOS R7 je opremljen z novimi tehnologijami in omogoča intuitivno upravljanje s pomirjajočo domačnostjo.

 • PREDNOST

  Stabilizacija slike na višji ravni

  Predstavljajte si, da lahko iz roke zajemate fotografije z daljšo osvetlitvijo in namerno zamegljujete premikajoče se subjekte, ne da bi pri tem posegali po stativu.

 • PREDNOST

  Povežite se z občinstvom

  Fotoaparat EOS R7 je povezan fotoaparat, ki lahko prek programa Canon Camera Connect odlično sodeluje s pametnim telefonom ter tabličnim ali namiznim računalnikom.

 • GLASILO

  Poiščite navdih, naročite se zdaj

  Ne zamudite najnovejših ponudb družbe Canon, nasvetov in vadnic, zadnjih novic in vabil na lokalne dogodke.