A crowd of people watch music on a huge festival stage in the sun. Photo by Bart Heemskerk.

FOTOGRAFIRANJE FESTIVALOV –

Fotograf rockerskih zvezd, Bart Heemskerk, o lovljenju festivalskega vzdušja

"Glasba je ljubezen, fotografija orodje," pove danski glasbeni fotograf Bart Heemskerk. Sodeluje na večjih evropskih festivalih in koncertih, kjer fotografira slavna imena, kot so Nick Cave, Lana Del Rey in Dua Lipa – zaradi te vloge je dobil tudi zavidljivo povabilo k fotografiranju zasedbe The Rolling Stones.

To poletje se bo predajal svoji strasti do glasbe in kot fotograf gostoval na skoraj 40 festivalih. Nam pa je zaupal navdihujočo zgodbo, polno namigov, ki jih to poletje lahko preskusite s kompaktnim fotoaparatom na odprtih festivalih.

"Kot otrok sem vedno poslušal radio in snemal oddaje z glasbenimi lestvicami. Nato sem z očetom začel obiskovati koncerte. V festivale sem se zaljubil, ko sem pri 15. letih obiskal nizozemski festival Pinkpop," pravi 33-letni fotograf.

Nekaj let po prvem obisku festivala je Bart dobil priložnost, da si izposodi Canon EOS 400D (starejšo različico modela Canon EOS 800D). Kmalu je spoznal, da so festivali še zabavnejši, če ima v rokah fotoaparat – z njim lovi zabavo na prizorišču ter zajema ustvarjalne posnetke najboljših svetovnih nastopov v živo.

Nekaj časa je prostovoljno fotografiral glasbene dogodke in gradil svoj portfelj, nato pa zapustil svoje delovno mesto učitelja in se posvetil fotografski karieri: "Deset let po mojem prvem festivalu sem spet obiskal Pinkpop. Najeli so me za fotografiranje nizozemske skupine Kensington. Člane skupine sem spoznal, ko sem jim nekoč ponudil brezplačno fotografiranje v zameno za dostop do njihovih naslednjih nastopov," pove Bart. Naslednje leto je prejel povsem nepričakovan klic – klic mednarodnih rockerskih legend The Rolling Stones, ki so ga želeli najeti za fotografiranje.

"The Rolling Stones so se leta 2014 odpravljali na turnejo in me našli na internetu – iskali so fotografe na Nizozemskem. Obrnili so se na festival Pinkpop in prosili za moj kontakt. To je bil neverjeten trenutek!"

Skupina ga je povabila k fotografiranju svoje evropske turneje in mu podelila dostop do zaodrja nekaterih najslavnejših glasbenikov na svetu. "Na turneji s Stonesi sem se počutil kot del družine," pove Bart. "Ves čas smo se zabavali. Najbolj sem užival pri delu s Keithom [Richardsom]. Ves čas me je spravljal v smeh. Fotografiral sem srečanja z navdušenci in osebjem in dobil vsesplošno dovolilnico, da sem lahko vstopil kamor koli – v zaodrje ali naravnost pred oder. Bil sem del ekipe, prihajal sem na večerje, sodeloval na zvočnih testih itn."

Bart je z The Rolling Stones ostal v stiku tudi po tem in se jim znova pridružil na turneji 2017.

Povezani članki
A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

FOTOGRAFIRANJE FESTIVALOV –

Kostumi, sonce in rock & roll: 10 namigov za fotografiranje festivalov

Fotograf festivalov Ben Morse razkriva, kako na glasbenem festivalu posneti prave rokerske fotografije in zakaj je kompaktni model Canon PowerShot SX740 HS idealni fotoaparat za fotografiranje festivalov.

A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

FOTOGRAFIRANJE ZABAV

Bodite pri fotografiranju zabav bolj ustvarjalni.

Želite zajeti navdušenje zabav in praznovanj? Naučite se, kako fotografirati vse te radostne trenutke na ustvarjalne načine.

Instant printing tips with the Canon SELPHY SQUARE QX10

USTVARJALNO TISKANJE

Namigi za hitro tiskanje s tiskalnikom Canon SELPHY SQUARE QX10

Nasveti in namigi za ustvarjanje s tiskalnikom Canon SELPHY SQUARE QX10.

Poiščite svetlobo in jo izkoristite

"Nikoli ne veš, kakšna bo svetloba in to je en najzabavnejših vidikov fotografiranja koncertov. Delati moraš s svetlobo, ki je na voljo," razloži Bart.

Svetlobo lahko v največji meri izkoristite, če se premikate naokrog, namesto da stojite na enem mestu. "Če stojite pred osebo, ki ima od zgoraj osvetljen obraz, bo vaš prizor drugačen z leve kot z desne. Če naredite par korakov nazaj, se bo prizor spet spremenil," pripoveduje.

"Svetloba se ponavlja. Če nastopajoči stoji za mikrofonom in zagledam prijeten rumeno-belo-moder žarek, ki ponavljajoče osvetljuje njegov obraz, ko se pomika vanj in iz njega, poskušam ujeti posnetek, ko je svetloba ravno na njegovem obrazu ali okoli njega, da ustvarim čudovito silhueto."

Če fotografirate znan nastop, si na internetu oglejte prejšnje koncerte v živo, da boste lažje predvideli, kaj se bo zgodilo. "Včasih lahko vidite, kako nastopajoči pri drugi pesmi skoči med množico, nato to ponovi na naslednjem koncertu in spet naslednjem – tako veste, da bo to najverjetneje storil tudi tokrat. Vse kar ostane, je, da najdete pravo mesto."

Za nastavitve fotoaparata in namige glede fotografiranja v različnih svetlobnih pogojih si preberite naše namige za fotografiranje festivalov.

Preskusite različne kadre

Ko se odločate, na kakšen način bi fotografirali koncerte in glasbene festivale, "mnogi ljudje pogosto postavijo subjekt na sredino kadra in večkrat posnamejo isti prizor, s polno povečavo na glavnem izvajalcu, kar lahko izpade zelo dolgočasno," pove Bart.

Namesto tega predlaga, da preskusite različne kompozicije, kadriranje subjektov na levi ali desni strani posnetka. "Zajemite zanimiv posnetek izvajalca, izberite enega ali dva, nato pa zajemite širši posnetek, kjer bo vidna tudi množica. Če boste subjekt postavili na sredino kadra, morate ujeti še kakšno posebno dogajanje – mogoče skok, široko razprte roke izvajalca ali pa njegov pogled naravnost v vaš objektiv."

"Ujeti poskušate občutek festivala, vsak festival pa ima svojo edinstveno energijo."

Sun sets above a huge festival display. Photo by Bart Heemskerk.

Ne zamudite vrhunca koncerta

"Fotoaparati dandanes ponujajo izpopolnjeno ostrenje. Ko se nastopajoči premika nazaj in naprej, namesto ročnega raje uporabim samodejno ostrenje," razloži Bart. Z izbiro pravih točk samodejnega ostrenja lahko subjekt ohrani popolnoma izostren, tudi če se ta premika po odru, skače v množico ali je sredi divjega plesa.

Če na kompaktnem fotoaparatu, kot je Canon PowerShot SX740 HS, kliknete gumb za meni na hrbtnem delu fotoaparata, lahko v nastavitvah fotografiranja izberete način samodejnega ostrenja. Funkcija sledenja samodejnega ostrenja sledi subjektu – na primer, pevcu, ki se pomika po odru – zato lahko ujamete dogajanje brez številnih zamegljenih posnetkov.

Pod nastavitvami fotografiranja so na izbiro tudi načini pogona, kjer lahko izberete hitro neprekinjeno snemanje. Z njim lahko neprekinjeno zajemate posnetke, dokler ne umaknete prsta z gumba za zaklop.

"Za hitro neprekinjeno snemanje se običajno odločim, če mi pred fotoaparat nekdo postavi roke ali ima pevec zaprte oči," pove Bart. "Skok Eddija Vedderja iz Pearl Jam, traja na primer le sekundo in ravno ta prizor želiš ujeti v objektiv. Ko pa fotografirate kantavtorja ali nekoga, ki sedi za klavirjem, ali izvajalca, ki le stoji za mikrofonom, lahko uporabite enojne posnetke. Le ujemite pravi trenutek."

Najboljši fotoaparat za fotografiranje festivalov

Na večini festivalov so veliki DSLR-ji prepovedani, razen če imate medijsko akreditacijo, zato majhen fotoaparat z zmogljivo povečavo, kot je Canon PowerShot SX740 HS, lahko pride prav," svetuje Bart.

"Stali boste v množici, zato je dobro imeti fotoaparat z nagibnim zaslonom [da lahko fotografirate iz različnih kotov]. Priročno je, če ima fotoaparat stabilizacijo slike, kot je 5-osna stabilizacija modela PowerShot SX740 HS. Na dogodkih se okoli vas gnete ogromno ljudi, zato [zlasti če držite fotoaparat visoko ali pod kotom] stabilizacija slike močno pripomore pri odpravljanju nezaželenih tresljajev fotoaparata."

Če uporabljate fotoaparat z zamenljivimi objektivi, kot je Canon EOS M50, Bart priporoča, da na dogodek odnesete le dva objektiva. "Jaz običajno vzamem en širok fiksni objektiv in en objektiv s telepovečavo, da lahko posnamem širše posnetke in dogajanje z različnih razdalj ali goriščnih razdalj."

Fiksni objektiv, kot je Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, ima širšo zaslonko, ki v vaše fotografije ulovi več svetlobe in ponuja krajše osvetlitve, medtem ko se z objektivom Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM lahko približate ali oddaljite od prizora.

Ključ do zanimivih festivalski posnetkov

"Vedno pravim, da moraš festival fotografirati tako, kot ga doživlja občinstvo, in ne z vidika fotografa," pravi Bart. "Danes se na vsakem festivalu okoli glavnega odra dogaja ogromno stvari, na primer tržnice s hrano. Poskusite ujeti občutek festivala, saj ima vsak festival svojo edinstveno energijo. Morda boste fotografirali čudovit, rumen sončni zahod ter ljudi, ki poležavajo, se sproščajo in uživajo v glasbi. Morda nekateri delajo jogo ali se zabavajo s hulahop obroči. Tudi ti trenutki so dragoceni.

"Če ste na velikem vrtiljaku ali ste se povzpeli na žerjave, s katerih se vidi celotno prizorišče, preskusite širokokotni objektiv, da ujamete posnetek celotnega festivala. To ni pravi trenutek za objektiv s povečavo, ker bi v kader ujeli le majhen del festivala."

Ali ima Bart po fotografiranju toliko neverjetnih nastopov in osupljivih dogodkov svojo najljubšo fotografijo? "Mislim, da so to fotografije zasedbe Kensington na festivalu Pinkpop leta 2013," nam zaupa. "Takrat sem prvič fotografiral na odru tako velikega festivala. Tiste fotografije v meni še vedno vzbudijo prav poseben občutek. Poleg tega se redno udeležujem turnej Armina van Buurena, DJ-ja, in pred nekaj leti sem ujel odličen posnetek njega v Miamiju, na festivalu Ultra Music Festival. Po nastopu si je ogledal fotografijo in rekel: "Ta fotografija odraža vse, kar v resnici sem." Če ti izvajalec pove kaj takega, je to resnično edinstven posnetek, mar ne?"

Napisala Lucy Fulford

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse zgodbe