Urban nature photography tips: A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

FOTOGRAFIRANJE NARAVE

Namigi za fotografiranje narave v urbanem okolju: posnemite živali na lastnem dvorišču

Fotografiranje narave ni prestiž, ki bi bil na voljo samo prebivalcem na podeželju. Ozrite se na vrt, na ulice, pod kamne, okoli ribnikov in v mestne parke in našli boste popolno priložnost za fotografiranje narave v mestu – kar na lastnem dvorišču.

Mlad finski fotograf Ossi Saarinen je na Instagramu pridobil že več kot milijon sledilcev s fotografijami narave v mestu – ljubke veverice, miši in lisice, ki strmijo naravnost v objektiv ter zabavne okrogle ptice, polne značaja. Tukaj deli svoje najboljše namige za fotografiranje narave v mestu, vključno z najboljšimi lokacijami, kjer lahko srečate lisice, svojimi najljubšimi nastavitvami fotoaparata in kompozicijo, ki najbolje zajame zanimiva bitja v resničnem življenju.

1. Žival morate razumeti

V Helsinkih Ossi le občasno naleti na živali. Ker pa razume, kako se živali, ki jih želi fotografirati, obnašajo, ve, kje in kdaj jih lahko poišče. "Spomladi iščem lisičje brloge na lokacijah, ki niso ravno v središču mesta, vendar so še vedno v neposredni bližini ljudi. Poskušam najti luknje v tleh, kjer bi lisice lahko imele svoj brlog, nato pa sem pozoren na sledi dlake in značilni lisičji vonj," pove Ossi.

"Zdi se mi, da je ena najpomembnejših stvari pri fotografiranju živali poznavanje njenih navad. Če najdem lisičji brlog z mladiči, vem, da bodo mladički ves čas preživljali ob njem. Zato se lahko uležem v bližini brloga in fotografiram majhne lisičke med igro. Odrasle lisice se gibajo naokoli ponoči, včasih pa tudi popoldne. Vedno se gibajo po istih poteh, zato jim sledim, da ugotovim, katere poti uporabljajo. Nato pa jih pričakam na sredi njihove poti."

A female duck stands in the middle of a wooden bridge at dawn, looking straight at us.
Posneto z EOS 6D
  • f/1.8
  • 1/250
  • 400

2. Previdno izberite čas dneva

Živahne mestne ulice, hrupne ceste in zvoki civilizacije so pogosto v nasprotju s fotografiranjem narave – to pa ne pomeni, da narave tam ni – ta le čaka, da se ljudje nekoliko umaknejo. "Nikoli ne fotografiram sredi dneva," pravi Ossi. "Veliko živali je najbolj aktivnih ponoči, vendar je fotografiranje v temi oteženo, zato jaz fotografiram ob sončnem vzhodu in zahodu. Takrat je svetloba boljša in nastanejo izrazitejše fotografije."

Čeprav fotoaparat polne velikosti (kot je Canon EOS 6D) zagotavlja boljše rezultate pri visokih nastavitvah ISO, lahko še vedno posnamete čudovite fotografije narave s fotoaparatom s tipalom APS-C za obrezovanje (kot je Canon EOS 7D Mark II), pove Ossi. "Pri pticah in čebelah, ki se jim težje približate, lahko s tipali za obrezovanje dosežete učinek, da je žival v okviru videti celo večja." To je posledica omejenega vidnega polja tipala za obrezovanje okvirja.

Povezani članki
canon-get-inspired-urban-nature-photography-tips-related1-185x94

FOTOGRAFIRANJE NARAVE

Zgodba Ossija Saarinena o fotografiranju narave v urbanem okolju

Po le treh letih fotografiranja so Ossijeve barvite fotografije živali postale pravi hit družabnih omrežij. Povedal je, kako je začel s hobijem.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Nasveti za fotografiranje prostoživečih živali

Nasveti in tehnike, s katerimi lahko ponesete fotografije prostoživečih živali na višjo raven ter kar najbolje izkoristite Canonove fotoaparat in objektive.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Od nagrajencev do profesionalcev

Prejemnika nagrade za mladega fotografa prizorov divjine govorita o tem, kaj jima je pomenil prvi uspeh.

3. Približajte se ali uporabite dolg objektiv

"Če se res želite približati, vas mora žival opaziti," razloži Ossi. "Ključno je, da preživite z živaljo veliko časa, da se vas ta navadi. Biti morate zelo mirni – brez nenadnih gibov. Opazujte, kako se vede, kako se odziva na vaše gibe in koliko se ji lahko približate, preden zbeži."

Pri fotografiranju narave v urbanem okolju Ossi rad uporablja objektive s povečavo, "ker se okoliščine nenehno spreminjajo – žival je lahko čisto blizu, nato pa se nenadoma premakne. Z objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L USM lahko posnamem fotografije čisto od blizu ali z razdalje s polno 200-mm goriščno razdaljo. Živalim se je zelo težko približati, še posebej na začetku, ko se šele začenjaš ukvarjati s fotografiranjem narave. Zato je najbolje začeti z dolgim objektivom, kot je 300-mm ali 400-mm." Objektiv Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III je priljubljen kompakten objektiv z velikim dosegom, za še kompaktnejšo in cenovno ugodnejšo rešitev pa izberite 40-kratno optično povečavo fotoaparata Canon PowerShot SX740 HS, ki vam ponuja tudi hitro in enostavno možnost povečanja ali pomanjšanja slike.

4. Povečajte ISO in fotografirajte s široko odprto zaslonko

Narava je pogosto najimenitnejša zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko dnevna svetloba pojema. Za Ossija je možnost fotografiranja pri šibki svetlobi eden od razlogov, zakaj pri fotografiranju narave v urbanem okolju raje uporablja fotoaparat polne velikosti, kot je Canon EOS 6D. Ta ponuja veliki obseg ISO z 11-točkovnim sistemom samodejnega ostrenja, ki je dovolj občutljiv za fotografiranje v mesečini in poveča vaše možnosti za zajem ostrega posnetka. Naslednik tega fotoaparata, Canon EOS 6D Mark II, je še naprednejši, saj ponuja 45 križnih točk za samodejno ostrenje in še večji obseg ISO.

Ta metoda pa deluje tudi s fotoaparati s tipali za obrezovanje okvirja: za zajem najboljše fotografije priporoča povečanje nastavitve ISO in fotografiranje s široko odprto zaslonko. "Če je potrebno, nastavim ISO zelo visoko – fotografija z nekaj šuma je boljša od nobene fotografije." Ossi je dodal tudi, da pri tem fotoaparatu rad uporablja nastavitev ISO, nižjo od 10.000, vendar se modeli fotoaparatov pri različnih pogojih vedno razlikujejo. Ključno je, da eksperimentirate, kaj lahko s svojim fotoaparatom zajamete v svoji okolici.

A small yellow bird perches on a hand in front of us, its wings outstretched.

5. Hitro izostrite in ujemite živali med gibanjem

Ossi svetuje fotografom, ki želijo fotografirati naravo v mestu, da izberejo fotoaparat s hitrim samodejnim ostrenjem – "hitrejši kot je, boljši je" – in stabilizacijo slike. Canon EOS 7D Mark II ima 65-točkovni sistem križnega samodejnega ostrenja ter samodejno ostrenje z dvojnimi slikovnimi pikami in tipalom CMOS, ki izboljšata ostrenje premikajočih se subjektov tudi pri šibki svetlobi. Z uporabo najširše zaslonke objektiva boste omogočili največji vstop svetlobe ter povečanje hitrosti zaklopa. "Raje uporabljam objektive s široko zaslonko, ker za zajem živali med gibanjem potrebuješ visoke hitrosti zaklopa," razloži Ossi.

6. Vaš subjekt mora izstopati

Pri svojem značilnem slogu široke zaslonke, s katerim ustvarja kot bucika ostre subjekte, ki izstopajo iz živahnega ozadja, Ossi uporablja način prioritete zaslonke (način Av) in široko zaslonko. Svoje fotografije izboljša tudi med končno obdelavo: "Uredim osnovne lastnosti, kot so svetlost, kontrast in manjša prilagoditev barv. Ozadje pogosto naredim svetlejše ali temnejše, da živali bolj izstopajo iz ozadja. Trudim se, da fotografije ostanejo čimbolj realistične."

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Oglejte si vse članke

Povezani izdelki