CANON EOS R5

Napredna tehnologija samodejnega ostrenja

Fotoaparat EOS R5 izostruje z izjemno hitrostjo, točnostjo in natančnostjo, prepoznava subjekte in jim sledi, ko se ti premikajo po prizorišču. Zajemite ostre in jasne slike, polne podrobnosti.

© Martin Bissig / Canonov ambasador

Samodejno ostrenje Dual Pixel CMOS AF II s 5940 območji in popolno pokritostjo

Ne glede na to, kje se nahaja vaš subjekt, ga fotoaparat EOS R5 hitro najde in izostri, saj uporablja 5940 območji AF, ki pokrivajo skorajda 100 odstotkov okvirja. Ta območja ostrenja se lahko uporabljajo skupaj, posamezno ali na območjih, ki jih je mogoče premikati okoli okvirja glede na to, kje se odvija dogajanje.

Točke samodejnega ostrenja lahko izberete z večnamenskim upravljalnikom na zadnji strani fotoaparata ali z uporabo zaslona na dotik – tapnite nanj v načinu ogleda v živo ali pa ga med gledanjem v iskalo uporabite kot sledilno ploščico.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

AI z globokim učenjem in prepoznavanje subjekta

Sistem samodejnega ostrenja EOS ITR AF X v fotoaparatu EOS R5 je programiran s pomočjo AI z globokim učenjem, ki je bil prvotno razvit za naš revolucionarni fotoaparat EOS-1D X Mark III DSLR. V načinu zaznavanja obraza/oči sistem natančno prepozna obraze, vključno s tistimi v profilu, ko je vidno samo eno oko. To zagotavlja, da subjekti ostanejo izostreni, tudi če se premikajo nepredvidljivo, globina polja pa je majhna. Če se oseba za trenutek obrne, fotoaparat še vedno sledi njeni glavi, tako obraz ohranja ves čas izostren, tudi ko se obrne nazaj proti fotoaparatu.

Poleg tega je AI z globokim učenjem fotoaparata EOS R5 programiran z zmožnostjo prepoznavanja in sledenja vozilom, mačkam, psom in pticam, pri čemer se osredotoči na telo, obraz ali oči. Zaradi tega je fotografiranje športnih dogodkov in prosto živečih živali lažje kot kdaj koli prej, zlasti subjektov, kot so ptice v letu. Pri fotografiranju motošporta lahko fotoaparat EOS R5 prepozna motorna kolesa in dirkalne avtomobile. Prav tako ločuje med odprtimi in zaprtimi kabinami, pri čemer določi voznikovo čelado, ko je ta vidna.

© Robert Marc Lehmann

Hitro in občutljivo ostrenje

Fotoaparat EOS R5 lahko izostri v vsega 0,05 sekunde, kar predstavlja najboljšo zmogljivost v razredu brezzrcalnih fotoaparatov polnega formata.1 Samodejno ostrenje deluje tudi pri tako šibki osvetlitvi, kot je -6EV,2 kar je približno enako količini svetlobe, ki jo ustvarja polmesec.

Ta neverjetna občutljivost na svetlobo omogoča tudi ostrenje z majhnimi odprtinami zaslonke vse do f/22. Slednje odpira pot uporabi telekonverterjev pri objektivih z manjšo odprtino zaslonke in zelo kompaktnimi super telefoto objektivi, kot sta RF 600 mm F11 IS STM in RF 800 mm F11 IS STM.

Stalna ročna podpora objektiva

V načinu samodejnega ostrenja lahko brez uporabe stikal ročno popravite ali spremenite ostrenje. Funkcijo, ki je pri srcu uporabnikom starejših objektivov EF USM, smo na novo zasnovali za objektive RF in novejše generacije njihovih mehanizmov ostrenja.

Obnašanje samodejnega ostrenja AF

Obnašanje samodejnega ostrenja AI servo s sledenjem je mogoče nastavljati s spreminjanjem parametrov, kot sta 'občutljivost sledenja' in 'sledenje pospešku/pojemku' ali z izbiro enega od štirih 'primerov' – konfiguracije, primerne za različne vrste fotografiranja.

Fotoaparat EOS R5 vključuje 'primer A', ki glede na fotografiranje samodejno izbere enega od štirih primerov AF, specifičnega za subjekt.

Fotoaparat EOS R5 zdaj vključuje 'primer A', ki glede na fotografiranje samodejno izbere enega od štirih primerov AF, specifičnega za subjekt.

Ročno ostrenje

Pri ročnem ostrenju lahko uporabite tri načine pomoči pri ostrenju, da zagotovite, da je točka pomembne izostritve točno tam, kjer želite.

• Povečava za ostrenje
S povečavo slike, najprej za 6x in nato za 15x, boste lahko bolje videli sliko in ocenili, ali je izostrena.

• Poudarjanje ostrenja
Robovi izostrenih predelov so poudarjeni z barvo po vaši izbiri.

• Vodnik za ostrenje z dvojnimi slikovnimi pikami
Ostrenje z dvojnimi slikovnimi pikami uporablja tehnologijo samodejnega ostrenja Dual Pixel CMOS AF II, ki je bila prvič predstavljena v filmski kameri EOS C300 Mark II, da natančno meri razdaljo med subjektom in fotoaparatom in to primerja s trenutno nastavitvijo ročnega ostrenja. Grafični vodič kaže, če je točka ostrenja pred vami ali za vami, izmerjeno vrednost fotoaparata in postane zelena, ko obe vrednosti sovpadata, kar označuje natančno ostrenje.

Sistem omogoča lažje in natančnejše ročno spreminjanje ostrenja ter ustvarjalcem filmov zagotavlja ključno natančnost, ki jo potrebujejo za delo v ločljivosti 4K in 8K.

Ta tri orodja je mogoče uporabiti z združljivimi objektivi RF, EF ali kinematografskimi objektivi z ročnim ostrenjem.

© Ulla Lohmann / Canonov ambasador

Povezani članki

 • ČLANEK

  Prvi posnetki s fotoaparatom Canon EOS R5: fotografiranje narave s čudovitimi podrobnostmi

  Ulla Lohmann in Robert Marc Lehmann o tem, kako sta jima tipalo z ločljivostjo 45 milijonov slikovnih pik in sistem samodejnega ostrenja s sledenjem očem v fotoaparatu Canon EOS R5 pomagala posneti spektakularne fotografije na prostem.

 • ČLANEK

  Snemanje v ločljivosti 8K in prevzorčeni ločljivosti 4K s fotoaparatom Canon EOS R5

  Martin Bissig in Ivan D’Antonio sta v prvih videoposnetkih s fotoaparatom Canon EOS R5 raziskovala, kako snemanje v ločljivosti 8K skrajša čas snemanja in razširi ustvarjalne možnosti.

 • ČLANEK

  Canon EOS R5: 10 funkcij, ki jih ne smete spregledati

  Odkrijte funkcije, zaradi katerih je fotoaparat EOS R5 spremenil pravila igre, vključno z možnostjo snemanja fotografij z 45 milijoni slikovnih pik s hitrostjo do 20 sličic na sekundo in videoposnetkov RAW 8K.

 • ČLANEK

  Canon EOS R5 ali EOS R6 – kateri je pravi za vas?

  Canon predstavlja kar dva neverjetna brezzrcalna fotoaparata polne velikosti. Kateri je pravi za vas? Med seboj smo primerjali fotoaparat EOS R5 in EOS R6.

  1. Od 3. junija 2020 med digitalnimi brezzrcalnimi fotoaparati z izmenljivim objektivom s 35-milimetrskim slikovnim tipalom, enakovrednim polni velikosti, ki omogočajo samodejno ostrenje z zaznavanjem kontrasta ter samodejno ostrenje s faznim zaznavanjem v ravnini slike. Izračunano na podlagi rezultatov izmerjene hitrosti samodejnega ostrenja, ki temelji na smernicah CIPA (se razlikuje glede na pogoje snemanja in uporabljen objektiv). Izmerjeno z notranjimi metodami. Pogoji merjenja: EV12 (temperatura okolja/ISO 100), ročni način, z uporabo modela RF 24–105 mm F4L IS USM (pri goriščni razdalji 24 mm) z naslednjimi nastavitvami: zaklop sprožen z gumbom zaklopa, ena točka samodejnega ostrenja (središčna točka samodejnega ostrenja), en posnetek s samodejnim ostrenjem.
  2. Med fotografiranjem z mirujočim fotoaparatom ter objektivom z zaslonko f/1.2, sredinska točka ostrenja, nastavitev One-Shot AF, temperatura 23°C/73°F, ISO100. Ne velja za objektive RF s premazom za mehčanje slike