CANON EOS R5

Revolucionarno spreminjanje videografije. Znova.

Pri podjetju Canon smo ponosni na vlogo, ki smo jo z izdelki, kot je serija EOS 5D DSLR-jev in kinematografski fotoaparati EOS ter objektivi, odigrali pri preobrazbi filmskega ustvarjanja. EOS R5 z vrhunsko zmogljivostjo snemanja videoposnetkov, ki na novo določa, kaj naj bi filmski ustvarjalci pričakovali od majhnega fotoaparata, nadaljuje to zapuščino.

Revolucionarno spreminjanje videografije. Znova.

8K v formatu RAW je tu

Fotoaparat EOS R5 lahko na kartico CFexpress posname osupljive videoposnetke 8K DCI formata RAW, pri čemer uporabi celotno širino svojega tipala polne velikosti, kar zagotavlja pravi filmski videz. Na voljo je tudi sledenje ostrenju, kar omogoča posnetke, ki so videti tako dobro, kot bi bili posneti s hollywoodskim proračunom.

Ločljivost 8K poleg kakovostnih slik omogoča urednikom omogoča tudi, da obrežejo posnetke in je končni rezultat še vedno v ločljivosti 4K.

Za snemanje v ločljivosti 8K na fotoaparatu EOS R5 imate veliko možnosti:
• 12-bitna oblika RAW,
• 10-bitna oblika 4:2:2 MP4/H.265
• 8-bitna oblika 4:2:0 MP4/H.265,

Z izbiro razmerij prikaza DCI ali UHD, načini stiskanja ALL-I, IPB in IPB z nizko bitno hitrostjo ter možnostmi Canon Log 1 in 3 ali HDR PQ. Na voljo je hitrost sličic 23,98p, 24p, 25p ali 29,97p, kar vam zagotavlja popolno sliko po vašem okusu. Z možnostmi stiskanja IPB lahko 8K snemate celo na kartice SD visoke hitrosti (v90).

8K RAW zagotavlja najvišjo raven kakovosti slike in prilagodljivosti: zajemite trikrat večjo ločljivost kot 4K in z uporabo programske opreme Canon Cinema RAW Development ali svojega najljubšega nelinearnega programa za urejanje spremenite parametre, kot je nastavitev beline po snemanju.* Format 8K RAW je na voljo v standardnem ali stisnjenem formatu za manjše videodatoteke, ki ohranijo prilagodljivost formata RAW.

Iz 8K posnetkov lahko pridobite tudi fotografije kot posamezne datoteke JPEG z ločljivostjo 35 milijonov slikovnih pik(ali datoteke HEIF, če so posnetki posneti z HDR PQ), kar je idealno za primere, ko potrebujete tako videoposnetke kot fotografije istega dogodka.

*Združljivost in razpoložljivost se razlikujeta glede na posameznega proizvajalca programske opreme.
A side profile of Canon Ambassador Ivan D'Antonio with his eye to the viewfinder of a Canon EOS R5 camera.

Zmogljivost 4K kot še nikoli doslej, do 120 sličic na sekundo

EOS R5 poleg svojih odličnih zmogljivosti 8K postavlja nove standarde za snemanje videoposnetkov v 4K. Ujemite 4K DCI (polna velikost) in 4K UHD z do 120 sličicami na sekundo (119,88 sličic na sekundo) s 4:2:2/10-bitno kakovostjo, kar omogoča gladke počasne posnetke z osupljivo visoko ločljivostjo. Z do 59,94 sličicami na sekundo lahko izbirate med uporabo celotne širine tipala fotoaparata ali 1,6-kratnim obrezovanjem, ki je po velikosti podoben Super 35 mm.

Za tiste, ki potrebujejo najvišjo kakovost 4K, način fotoaparata EOS R5 4K HQ reproducira osupljive podrobnosti pri hitrosti sličic do 30p s prevzorčenjem 8K posnetkov. Poglejte rezultate in verjeli boste.
Do nešteto možnosti ločljivosti, hitrosti sličic in ostalega, kar ponuja EOS R5, lahko dostopate iz prenovljenega menija načina filma, kar olajša iskanje kombinacije nastavitev.

Samodejno ostrenje Dual Pixel CMOS AF II

Naš posodobljeni sistem samodejnega ostrenja Dual Pixel CMOS AF II omogoča nemoteno in natančno neprekinjeno ostrenje pri vseh načinih snemanja in se ponaša tudi z zaznavanjem obraza in oči, zato je idealen za dokumentarne filme in snemanje v situacijah, ki zahtevajo hitrost in okretnost. Prepozna lahko tudi mačke, pse in ptice ter jim sledi okoli okvirja. Enostavno lahko ustvarite učinke s spreminjanjem mesta izostritve, ki pozornost vaše publike preusmerijo z enega mesta na drugega – samo tapnite zaslon na dotik fotoaparata in EOS R5 bo s hitrostjo, ki ste jo določili sami, gladko spremenil mesto izostritve.

Pri ročnem ostrenju EOS R5 ponuja številna orodja, ki vam pomagajo natančno zadeti izjemno ostrino. Poudarjanje ostrenja označuje robove izostrenih predmetov z barvo po vaši izbiri, medtem ko navodila za ostrenje z dvojnimi slikovnimi pikami uporabljajo grafični indikator, ki prikaže, ali je subjekt izostren od spredaj/zadaj in se ob pravilni izostritvi obarva zeleno.

© Robert Marc Lehmann

Stabilizacija slike

Isti inteligentni sistem za stabilizacijo slike, ki ščiti fotografije pred tresenjem fotoaparata, deluje tudi, ko EOS R5 snema videoposnetek, tako da odpravi nenamerne tresljaje, ki jih povzroči premikanje fotoaparata. V kombinaciji z elektronskim sistemom digitalne stabilizacije med snemanjem videoposnetkov,* ki doda še eno raven zmogljivosti, so rezultati zares odlični, saj so posnetki videti, kot da bi bili posneti s pomočjo mehanskega stabilizatorja ali vozička.

*Digitalna stabilizacija med snemanjem videoposnetka ni na voljo med snemanjem 8K v formatu RAW

Časovni zamik 8K

Tako kot ločljivost 8K razkriva zapletene podrobnosti in jasnost, tako lahko fotografiranje s časovnim zamikom razkrije potankosti gibanja, ki se odvija v povsem drugačnem časovnem razponu. Združite ju in občudujte pravo pašo za oči.

EOS R5 omogoča lažje zajemanje takšnih časovnih zamikov visoke ločljivosti, ki jih je mogoče posneti tudi v 4K, film pa se ustvari v fotoaparatu. Čas med posameznimi sličicami je mogoče določiti, prav tako pa je lahko določite, ali se osvetlitev zaklene na začetku zaporedja ali bo za vsak posnetek merjena na novo.

Intuitiven za uporabo, kar vam omogoča, da se počutite bližje subjektu

EOS R5 je zasnovan tako, da med snemanjem ravnate nagonsko in naravno, zato se lahko osredotočite na svoj subjekt in ustvarjalno vizijo. Zaslon Vari-Angle se odpira navzven in ga lahko zavrtite za 270˚, kar vam omogoča udobno fotografiranje iz različnih kotov. Prekomerno izpostavljenost je mogoče poudariti s črtastimi označbami "zebra", ki opozarjajo, če so področja presvetla.

Čist izhod HDMI je na voljo v 4K/60p, kar omogoča uporabo zunanjih snemalnikov in omogoča hkratno notranje/zunanje snemanje.

Časi fotografiranja

Fotoaparat EOS R5 ponuja najboljše samodejno ostrenje v svojem razredu skupaj s snemanjem videoposnetkov v visoki ločljivosti in z visoko hitrostjo zajemanja sličic ob uporabi celotne širine tipala polne velikosti z visoko bitno hitrostjo. Uporaba kombinacije navedenih funkcij bo povzročila segrevanje fotoaparata, kar bo skrajšalo čas snemanja. Povprečni časi fotografiranja pri razpoložljivih ločljivostih in hitrostih zajemanja od hladnega zagona pri temperaturi 23 °C/73 °F so navedeni spodaj.
8K 30P
- Polna širina tipala: 20 minut
- Polna širina tipala pri zapisu RAW: 20 minut

4K 120P
- Polna širina tipala: 15 minut *1

4K 60P
- Polna širina tipala: 35 minut *2
- Tipalo za obrezovanje APS-C (prevzorčena ločljivost 5.1K): 25 minut

4K 30P
- Polna širina tipala: čas fotografiranja ni omejen s toploto *2
- Polna širina tipala pri visoki ločljivosti (prevzorčena ločljivost 8.2K): 30 minut
- Tipalo za obrezovanje APS-C (prevzorčena ločljivost 5.1K): čas fotografiranja ni omejen s toploto *2
*1 Pri visokih hitrostih zajemanja sličic se snemanje ustavi pri času 7 minut in 30 sekund. Označuje čas, ko se snemanje lahko takoj nadaljuje.
*2 Čas snemanja je omejen na 29 minut in 59 sekund. Označuje čas, ko se snemanje lahko takoj nadaljuje.

Če fotoaparat doseže zgornjo mejno vrednost temperature, je priporočljivo, da ga izklopite, da se toplota lahko porazdeli.
Povprečni časi obnovitve delovanja fotoaparata v okolju s temperaturo 23 °C/73 °F so prikazani spodaj, vendar nanje vplivajo različni dejavniki, kot so temperatura okolja, neprekinjeno delovanje fotoaparata in izbrana ločljivost snemanja. Kdaj bo poln čas snemanja na voljo, je odvisno od temperature okolja.

8K 30P
- 10 minut ohlajanja omogoča približno 3 minute snemanja
- 20 minut ohlajanja omogoča približno 8 minut snemanja

4K 60P
- 10 minut ohlajanja omogoča približno 10 minut snemanja
Dodatne funkcije z najnovejšo vdelano programsko opremo

Najnovejša vdelana programska oprema fotoaparata EOS R5 ponuja številne uporabne posodobitve, s katerimi bo fotoaparat filmskim ustvarjalcem bolj zanimiv. Objektivi s povečavo Cinema EOS z vgrajenimi motorji so podprti; povečavo pa upravljajte z gumbom na fotoaparatu. Ko snemate v obliki zapisa RAW z ločljivostjo 8K, lahko zdaj s priključenim snemalnikom Atomos snemate v 12-bitni obliki zapisa ProRes RAW. Ta posodobitev vdelane programske opreme podpira tudi kartice VPG400 CFExpress. Za prenos preverite strani za podporo.

Povezani članki

 • ČLANEK

  Prvi posnetki s fotoaparatom Canon EOS R5: fotografiranje narave s čudovitimi podrobnostmi

  Ulla Lohmann in Robert Marc Lehmann o tem, kako sta jima tipalo z ločljivostjo 45 milijonov slikovnih pik in sistem samodejnega ostrenja s sledenjem očem v fotoaparatu Canon EOS R5 pomagala posneti spektakularne fotografije na prostem.

 • Gorski kolesar izvaja vragolije v zraku nasproti sonca. Fotografija je posneta od spodaj, uokvirjajo jo cvetovi rdečega maka in trava na pobočju

  ČLANEK

  Snemanje v ločljivosti 8K in prevzorčeni ločljivosti 4K s fotoaparatom Canon EOS R5

  Martin Bissig in Ivan D’Antonio sta v prvih videoposnetkih s fotoaparatom Canon EOS R5 raziskovala, kako snemanje v ločljivosti 8K skrajša čas snemanja in razširi ustvarjalne možnosti.

 • ČLANEK

  Canon EOS R5: 10 funkcij, ki jih ne smete spregledati

  Odkrijte funkcije, zaradi katerih je fotoaparat EOS R5 spremenil pravila igre, vključno z možnostjo snemanja fotografij z 45 milijoni slikovnih pik s hitrostjo do 20 sličic na sekundo in videoposnetkov RAW 8K.

 • Moški, ki ob sebi drži fotoaparat Canon EOS R6.

  ČLANEK

  Canon EOS R5 ali EOS R6 – kateri je pravi za vas?

  Canon predstavlja kar dva neverjetna brezzrcalna fotoaparata polne velikosti. Kateri je pravi za vas? Med seboj smo primerjali fotoaparat EOS R5 in EOS R6.