CANON EOS R5

Izjemno profesionalno delovanje

EOS R5 lahko posname fotografije z ločljivostjo 45 milijona slikovnih pik in hitrostjo do 20 sličic na sekundo z neprekinjenim ostrenjem s sledenjem. Tovrstne zmogljivosti, ki jih poganja posebej zasnovan slikovni procesor DIGIC X, omogočajo snemanje slik kot še nikoli doslej.
Gorski kolesar izvaja vragolije v zraku nasproti sonca. Fotografija je posneta od spodaj, uokvirjajo jo cvetovi rdečega maka in trava na pobočju

Martin Bissig je bil eden prvih profesionalcev, ki je preizkusil možnosti snemanja Canonovega fotoaparata EOS R5. Z njim je napravil posnetke hitro premikajočih se gorskih kolesarjev in rolkarjev. Posneto s fotoaparatom EOS R5 z objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 15 mm, 1/800 sek., f/9 in ISO 250. © Martin Bissig

Izjemna hitrost

EOS R5 omogoča fotografiranje hitro minljivih trenutkov kot še nikoli doslej, zajem fotografij v ločljivosti polne velikosti z 45 milijoni slikovnih pik z osupljivo hitrostjo do 201 sličic na sekundo v popolni tišini in s popolno samodejno osvetlitvijo in samodejnim ostrenjem s sledenjem.

Ne glede na to, ali snemate šport, reportaže, prostoživeče živali ali portrete, vam EOS R5 daje več možnosti, da zajamete popoln trenutek. Ko morate uporabiti mehansko zaslonko, je na voljo neprekinjeno fotografiranje z izjemnimi 12 sličicami na sekundo1: vodilna zmogljivost v svojem razredu brezzrcalnih fotoaparatov polne velikosti.

EOS R5

© Robert Marc Lehmann

© Martin Bissig / Canonov ambasador

© Ulla Lohmann / Canonov ambasador

© Martin Bissig / Canon Ambassador

Vrhunsko elektronsko iskalo

EOS R5 ima tako zelo napredno elektronsko iskalo, da se zdi, da med vami in subjektom, ki ga fotografirate, ni ničesar. Ločljivost 5,76 milijona slikovnih pik, 100-odstotna pokritost in osveževanje s 120 sličicami na sekundo vas bodo popeljali v popolno izkušnjo fotografiranja, obenem pa boste lahko med fotografiranjem natančno videli, kakšna bo končna slika.

Elektronsko iskalo je opremljeno s 3,15-palčnim zaslon na dotik Vari-Angle z 2,1 milijona pik. Ta se odpira navzven in ga lahko zavrtite za 270˚, kar vam omogoča udobno fotografiranje iz nenavadnih kotov. Zaslon lahko tudi zavrtite in pospravite tako, da gleda proti ohišju fotoaparata, kar mu nudi zaščito.

Ko fotoaparat EOS R5 približate očesu, senzor na hrbtni strani fotoaparata samodejno preklopi z zaslona na elektronsko iskalo in obratno. Ob tem lahko izberete različne nastavitve glede na to, ali je zaslon odprt navzven ali ne.

Fotoaparat EOS R5 lahko programirate tudi tako, da se osvetlitev zaslona LCD izklopi, tako da lahko uporabniki izklopijo zaslon LCD in namesto njega uporabijo elektronsko iskalo ter slike pregledajo na večjem zaslonu LCD. Ta postopek poznajo vsi uporabniki fotoaparatov DSLR.

Slikovni procesor DIGIC X

Procesor DIGIC X nadzira neverjetno hitrost neprekinjenega fotografiranja, izjemno kakovost slike in vrhunsko samodejno ostrenje fotoaparata EOS R5, poleg tega pa omogoča tudi druge funkcije fotoaparata in zagotavlja hitro odzivno upravljanje.

Dve reži za pomnilniške kartice CFexpress

Fotoaparat EOS R5 ima dve reži za pomnilniške kartice: eno za univerzalno združljive kartice SD (s podporo za hitre medije SD vrste UHS-II) in drugo režo za izjemno hitre kartice CFexpress, ki zagotavljajo neverjetno hitrost, potrebno za neprekinjene posnetke z 20 sličicami na sekundo v rafalnem načinu za do 180 datotek RAW in nekatere formate za videoposnetke višje ločljivosti fotoaparata EOS R5.


CFexpressV90 SD UHS-II
Največja hitrost prenosa1,97 GB na sekundo321 MB na sekundo


Ker je fotoaparat izjemno prilagodljiv, enako velja za načine, na katere lahko uporabite kartice. Lahko nastavite fotoaparat in nastavitve fotoaparata shranite na eno od pomnilniških kartic. Na ta način lahko nastavitve delite s prijateljem ali pa jih kopirate na dva fotoaparata, če imate dva. Ta funkcija pride prav tudi v primeru, ko pošljete fotoaparat na servis, saj lahko znova naložite vse svoje nastavitve, ko ga dobite nazaj.

Pogled na dva fotoaparata Canon EOS R5 z uporabnikove desne strani. Reži za pomnilniške kartice se nahajata pod vratci ob strani.

Tudi fotoaparat EOS R5 ima dve reži za pomnilniške kartice – eno režo CFexpress in eno univerzalno združljivo režo SD.

Baterija večje zmogljivosti

EOS R5 napaja napredna baterija LP-E6NH, ki zagotavlja 20 odstotkov več zmogljivosti kot starejše baterije LP-E6N in vam omogoča, da z enim polnjenjem zajamete 490 posnetkov v strogih pogojih testiranja* – in znatno več v dejanskih razmerah fotografiranja.

Baterije LP-E6NH lahko napolnite s priloženim polnilnikom baterij ali v fotoaparatu prek priključka USB C 3.1 z zmogljivostjo 5 V/1,5 A. Na voljo je tudi baterijsko držalo BG-R10, ki lahko sprejme dve bateriji hkrati za podaljšan čas fotografiranja.

Starejše baterije LP-E6 in LP-E6N so združljive s fotoaparatom EOS R5, čeprav najhitrejše hitrosti fotografiranja in polnjenje v fotoaparatu niso na voljo, če uporabljate baterije LP-E6.

* V skladu s standardi CIPA pri 23 ˚C z uporabo zaslona LCD v načinu za varčevanje z energijo

Profesionalna kakovost izdelave

EOS R5 sestavlja ohišje iz magnezijeve zlitine, ki je narejeno tako, da prenese zahtevne pogoje profesionalne fotografije. Zaščita varuje pred prahom in vlago in omogoča samozavestno fotografiranje ne glede na vreme.

EOS R5

Povezani članki

 • ČLANEK

  Prvi posnetki s fotoaparatom Canon EOS R5: fotografiranje narave s čudovitimi podrobnostmi

  Ulla Lohmann in Robert Marc Lehmann o tem, kako sta jima tipalo z ločljivostjo 45 milijonov slikovnih pik in sistem samodejnega ostrenja s sledenjem očem v fotoaparatu Canon EOS R5 pomagala posneti spektakularne fotografije na prostem.

 • ČLANEK

  Snemanje v ločljivosti 8K in prevzorčeni ločljivosti 4K s fotoaparatom Canon EOS R5

  Martin Bissig in Ivan D’Antonio sta v prvih videoposnetkih s fotoaparatom Canon EOS R5 raziskovala, kako snemanje v ločljivosti 8K skrajša čas snemanja in razširi ustvarjalne možnosti.

 • ČLANEK

  Canon EOS R5: 10 funkcij, ki jih ne smete spregledati

  Odkrijte funkcije, zaradi katerih je fotoaparat EOS R5 spremenil pravila igre, vključno z možnostjo snemanja fotografij z 45 milijoni slikovnih pik s hitrostjo do 20 sličic na sekundo in videoposnetkov RAW 8K.

 • ČLANEK

  Canon EOS R5 ali EOS R6 – kateri je pravi za vas?

  Canon predstavlja kar dva neverjetna brezzrcalna fotoaparata polne velikosti. Kateri je pravi za vas? Med seboj smo primerjali fotoaparat EOS R5 in EOS R6.

  1. Elektronska zaslonka do pribl. 20 sličic na sekundo s samodejnim ostrenjem/samodejno osvetlitvijo s sledenjem: velja za nekatere objektive RF/EF, ko je zaslonka povsem odprta. Seznam združljivih objektivov si lahko ogledate na Canonovem uradnem spletnem mestu. Hitrost rafalnega fotografiranja se razlikuje glede na hitrost zaklopa, nastavitev zaslonke, stanje zaslonke med neprekinjenim fotografiranjem, pogoje subjekta, svetlost (zlasti pri šibki svetlobi) in vrste objektiva. Mehanska zaslonka do pribl. 12 sličic na sekundo s samodejnim ostrenjem/samodejno osvetlitvijo s sledenjem: ko uporabljate objektive RF in nekatere objektive EF. Seznam združljivih objektivov si lahko ogledate na Canonovem uradnem spletnem mestu. Hitrost rafalnega fotografiranja poteka v do 3 stopnjah in se razlikuje glede na vrsto baterije, število baterij, uporabljen objektiv, temperaturo, nastavitev vgrajene povezljivosti Wi-Fi (vklopljeno/izklopljeno) in glede na uporabo baterijskega držala in enote WFT, napajalnika ali napajalnika USB. Poleg zgornjih dejavnikov se lahko maksimalna hitrost rafalnega fotografiranja zmanjša zaradi hitrosti zaklopa, zaslonke, uporabe bliskavice, obdelave zmanjšanja migetanja, pogojev subjekta in svetlosti (zlasti v temnih prostorih).