FOTOGRAFIRANJE NARAVE

Igranje s svetlobo in senco: fotografiranje narave v črno-beli tehniki

Canonova ambasadorka Helen Bartlett je razložila, kako je s fotoaparatom PowerShot G7 X Mark III posnela osupljive črno-bele fotografije narave.
Vodne kapljice, ki ujamejo svetlobo na pajčevini

Ste se kdaj spraševali, kako je videti svet črno-bel? Po mnenju fotografinje družinskih portretov v Londonu in Canonove ambasadorke Helen Bartlett je to njen slog. Helen je črno-belo tehniko fotografije spremenila v svoj zaščitni znak, odkar je leta 2003 začela poslovati. Ukvarja se z globino svetlobe in senc, ki padajo na obraze in prizore pred njo.

V času popolnih zaprtjih Anglije zaradi epidemije covid-19 pa je Helen ob dolgih sprehodih v okolici severnega Londona družinsko portretiranje zamenjala za eksperimentiranje s črno-belo fotografijo narave. Slike, ki jih ustvari in so mešanica skritih tekstur, listja v ozadju, rosnih pajčevin in dramatičnih gozdnih silhuet, deli v svojih zgodbah Instagram Highlights pod imenom "Off Duty" (Izven službe). Večina jih je bila posneta s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III.

S fotografiranjem s kompaktnim fotoaparatom je Helen lahko razvila svoj slog, to pa jo je tudi spodbudilo k igranju z novimi tehnikami. Tukaj pojasnjuje, kako se je postopek razvijal, in svetuje, kako lahko sami posnamete osupljive posnetke narave v črno-beli tehniki.

1. Poiščite novo perspektivo

Črno-bel bližinski posnetek petih enakih obrisov cvetlic, obrnjenih proti soncu.

Canonova ambasadorka Helen Bartlett je s kompaktnim fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III v času popolnih zaprtij v Londonu posnela črno-bele fotografije narave in pri tem odkrila povsem nov svet. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 1/800 s, f/10 in ISO 320. © Helen Bartlett

Prednosti kompaktnega fotoaparata za fotografe so velikost, vsestranskost in možnost enostavnega in hitrega deljenja fotografij, lahko pa tudi bolj sproščujoča izkušnja, saj je manj pritiska, da bi ustvarili popolno sliko.

"Vedno sem iskala nekaj med telefonom in profesionalnim fotoaparatom, saj svojega fotoaparata Canon EOS-1D X Mark III ne morem spraviti v žep," pravi Helen. "Moj službeni fotoaparat je prevelik za sprehod po parku. Slike, posnete s telefonom, so me zelo razočarale, saj ko sem jih odprla v računalniku ali želela natisniti, kakovost preprosto ni bila ustrezna.

"Med popolnim zaprtjem sem kupila fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III in ga začela uporabljati na vsakodnevnih sprehodih, kjer sem ga resnično spoznala."

"Zaradi tega sem posnela več fotografij, stvari zdaj vidim v novi luči in še malo bolj opazujem. Naučila sem se nekoliko sprostiti in manj skrbeti. Te fotografije so zame in ne za stranke, zato je vseeno, če se stvari ne izidejo tako, kot si želite. Ne morem si predstavljati, da zdaj ne bi imela kompaktnega fotoaparata."

Fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III ima veliko tipalo tipa 1.0, zato je bolj podoben fotoaparatu DSLR ali brezzrcalnemu fotoaparatu kot pametnemu telefonu.

2. Naučite se čim več o svetlobi

Črno-bela slika stebel gozdne krebuljice na temnem ozadju.

Fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III se je izkazal za nepogrešljiv dodatek v Helenini torbi za opremo. "Kompaktni fotoaparat ni enak vrhunskemu fotoaparatu DSLR ali brezzrcalnemu fotoaparatu, vendar menim, da je popolna sredina med vrhunskimi fotoaparati in mojim telefonom," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 1/500 s, f/3,2 in ISO 160. © Helen Bartlett

Črno-bel bližinski posnetek sončne svetlobe, ki na travnih bilkah ustvarja osvetlitev in senco.

"Ko ljudje začenjajo svoje fotografsko popotovanje, je ena najtežjih stvari zagotovo ta, da se naučijo opazovati svetlobo," pravi Helen. "Če pa začnete gledati v svetlobo in si vzamete trenutek, da jo posnamete, jo boste večkrat opazili." Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 1/2000 s, f/2,8 in ISO 320. © Helen Bartlett

Če želite fotografirati naravo v črno-beli tehniki, Helen svetuje, da se naučite opazovati svetlobo. "Poskusite fotografirati vsak dan, ne glede na to, ali ste s fotoaparatom zunaj ali doma," pravi. "Morda boste ugotovili zgolj, kako svetloba pada na kozarec vode v kuhinji, vendar boste vsakokrat natančneje pogledali."

Če se igrate s svetlobo, se pri črno-belem fotografiranju ustvari globina in zanimanje, s tem pa lahko eksperimentirate na več načinov. "Poiščite osvetlitev, ki se v črno-beli tehniki zelo dobro obnese, in se ne bojte igrati s kontrastom in osvetlitvijo," pravi Helen. "Izbira osvetlitve se lahko poveča, če želite posneti nekaj svetlega, nato pa jo zmanjšate, da so na voljo le poudarki za grafične in dinamične slike."

3. Osredotočite se na to, kaj je v kadru

Črno-bel bližinski posnetek bilke šašulice z več podobnimi bilkami, zamegljenimi v ozadju.

"Že od nekdaj me je privlačila črno-bela fotografija, saj me je navduševala njena preprostost," pravi Helen. "Všeč mi je, da je abstraktna in nas prepriča, da se ustavimo in malo bolj približamo oblikam in teksturam." Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 1/400 s, f/2,8 in ISO 640. © Helen Bartlett

Črno-bela slika treh visokih listnatih dreves v gozdu.

Ena Heleninih najljubših stvari pri fotoaparatu Canon PowerShot G7 X Mark III je njegova kompaktna velikost. "Pomembno je, da ga lahko pospravim v žep," pojasnjuje. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 1/800 s, f/2.8 in ISO 400. © Helen Bartlett

S črno-belo tehniko se Helen osredotoči na subjekt v okvirju in odstrani vse moteče barve ali elemente, kar je še en odličen razlog, da se preizkusite v fotografiranju narave v urbanem okolju brez barv.

"Fotoaparat ima hitro največjo odprto zaslonko f/1,8 in brezžično povezljivost, zato lahko v telefon pošljem sliko, ki jo želim obdelati," nadaljuje. "Če imam prost dan, se mi ni treba računalniku niti približati."

Vsestranski objektiv, način makro in zmožnosti brezžične povezave so le nekatere od funkcij, ki jih Helen ceni na svojem fotoaparatu Canon PowerShot G7 X Mark III. "Velikost in teža ter dejstvo, da je res prilagodljiv, so fantastični," pravi Helen, ki fotografira v črno-belem načinu, da lahko "vidi" svetlobo v črno-beli tehniki. "Funkcija makro je odlična tudi, če fotografirate drevesa, cvetje in divje živali.

"Ves svet je črno-bel in obožujem ga," pravi Helen. "Pomen barvne slike je pogosto barva, črno-bela pa se osredotoča na subjekt, pa naj bo to oseba, stavba ali drevo. Ko ste zunaj v parku, odstranite tudi vse motilce svetle barve v ozadju. Že od nekdaj me je privlačila črno-bela tehnika, sicer pa je v naravi toliko zelenja!"

4. Eksperimentirajte z različnimi tehnikami

Na tej črno-beli fotografiji pot skozi gozd uokvirjajo zasnežena drevesa.

"Preizkusite vse nastavitve fotoaparata PowerShot G7 X Mark III, tudi tiste, za katere menite, da jih ne želite uporabljati," svetuje Helen. "Poskusite fotografirati z vgrajeno bliskavico, iz različnih kotov ali z uporabo funkcije makra. Igrajte se in si oglejte, kako svetloba pada. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 1/500 s, f/2,8 in ISO 400. © Helen Bartlett

Črno-bel bližinski posnetek pajčevine, ki se lesketa v jutranji rosi.

"Če želite fotografije objaviti na družbenih omrežjih, potrebujete fotoaparat s povezavo Wi-Fi," pravi Helen. "Slike lahko v telefon pošiljate zelo hitro, povsem brez truda." Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 1/2000 s, f/3,5 in ISO 800. © Helen Bartlett

S kompaktnim fotoaparatom Helen preizkuša različne tehnike in je k fotografiranju pristopila z novim pogledom. "To je bil odličen način za eksperimentiranje," pravi. "Fotografiranje z bliskavico na primer ni del mojega repertoarja, vendar sem med fotografiranjem na snežni božični večer posnela veliko fotografij z vgrajeno bliskavico na fotoaparatu Canon PowerShot G7 X Mark III.

"Zabavno je preizkušati različne kote, se spuščati nizko in snemati skozi travo, kar je s 180-stopinjskim nagibnim zaslonom zelo enostavno. Poleg tega ima fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III samodejni način (A), način prioritete zaslonke (Av) ali popolnoma ročni način (M), kar pomeni, da se lahko začetniki učijo in z enostavnimi upravljalnimi elementi tudi hitro napredujejo. Poleg tega ima tudi način P (programirana avtomatika) – način fotografiranja, ki je na pol poti med samodejnim in ročnim fotografiranjem – in pametno samodejno fotografiranje ter različne ustvarjalne načine prizorov, ki začetnikom omogočajo, da ustvarijo odlične slike, ne da bi za to potrebovali tehnično znanje."

Če želite izvedeti več o funkcijah fotoaparata in kako jih uporabljati, prenesite aplikacijo Canon Photo Companion.

Črno-bela slika obročkov na ribniku z drobnimi kapljicami vode, zmrznjenimi v zraku okoli njega.

"Če se odpravite ven in začnete fotografirati ter vam je vseeno, kaj fotografirate, boste po nekaj tednih ugotovili, da so vas od nekdaj privlačile podobne stvari," pravi Helen. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 1/1600 s, f/2.8 in ISO 3200. © Helen Bartlett

Tanke liste praproti podobne rastline lahko na tem črno-belem bližinskem posnetku razločite v izjemnih podrobnostih.

Helen svojo osebno fotografiranje narave s kompaktnim fotoaparatom opisuje kot "fotografsko skiciranje". Izpopolnjuje svoje poklicne sposobnosti in se ob tem zabava. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 1/640 s, f/2,8 in ISO 200. © Helen Bartlett

Še ena eksperimentalna tehnika, ki je Helen pomagala pri opazovanju narave, je fotografsko skiciranje, ki ga navdihujejo umetniki. Na to temo je ustvarila videoposnetek na YouTubu, v katerem opisuje moč te zabavne metode fotografiranja, ki je hitrejša, a brez pritiska.

"Zamisel o "fotografskem skiciranju" je delno prišla od mojega bratranca, ki je umetnik," pojasnjuje Helen. "Če umetnik ustvarja neko delo, bo verjetno skiciral veliko zamisli ali podrobnosti, ki bi jih želel vanj vključiti. Moj bratranec to opisuje kot sprehod s svinčnikom. Dobila sem zamisel, da bi bilo to res dobro narediti s fotografskega vidika.

"V parku lahko na primer najdem nekaj čudovitih novih zornih kotov, ki jih lahko vključim v portretno fotografiranje. Lahko pa se poigram s tehniko, ki sem jo videla na Instagramu, na primer z vzorci luž, da vidim, kako se to počne in kako doseči najboljše rezultate."

Črno-bela slika sence drevesa na kamniti steni.

"Moj projekt "Off Duty" (Izven službe) je dobesedno to; slike, ki jih posnamem, ko nisem v službi,“ pravi Helen. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 1/125 s, f/5 in ISO 125. © Helen Bartlett

Na tej črno-beli pokrajinski fotografiji sredi neba, prepredenega z oblaki, sonce sije na silhuete velikih dreves.

"Nisem si mislila, da je projekt "Off Duty" (Izven službe) osebni projekt, ampak je," pravi Helen. "To je le prostor, kamor lahko s fotoaparatom spravim svoja razmišljanja." Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III pri 1/2000 s, f/10 in ISO 125. © Helen Bartlett

"Če fotografirate v precej temnem parku, boste potrebovali svetlobo, ki bo sliko izpopolnila," nadaljuje Helen. "Poiščite mesta, kjer svetloba ujame stranice stvari in jim dodajte obliko in dramatičnost. Poskusite fotografirati na začetku ali koncu dneva, ko je svetloba šibka Pogosteje, ko to počneš, več vidiš in bolj vznemirljivo bo.

Sčasoma se bo vaš slog razvijal in lahko bi celo privedlo do osebnega projekta, kot je Helenina serija "Off Duty" (Izven službe). "Vaši interesi bodo določili, kaj boste fotografirali, in več ko jih boste posneli, bolj boste pozorni na teme," pravi. "Ne razmišljajte preveč, pojdite ven in se zabavajte."


Napisala Lorna Dockerill

Povezani izdelki

Povezani članki

  • Fotografiranje v črno-beli tehniki

    Nasveti za črno-belo fotografijo

    Odkrijte, kako lahko ustvarite osupljive črno-bele posnetke na vseh področij od porok in pokrajin do športa in portretov.

  • V NARAVI

    Kako Munro Moonwalker fotografira gorske prizore

    Od barvitih makrov do gorskih vrhov v meglici – oglejte si, kako Alan Rowan s Canonovim fotoaparatom PowerShot SX740 HS ujame popoln prizor narave.

  • FOTOGRAFIRANJE V ČRNO-BELI TEHNIKI

    Fotografiranje v črno-beli tehniki pri daljši osvetlitvi

    Odkrijte, kako Stephen McNally zajema mistične črno-bele fotografije pri daljši osvetlitvi.

  • FOTOGRAFIRANJE V ČRNO-BELI TEHNIKI

    Zajemanje sveta v enobarvni tehniki

    Barvno slep fotograf Chris Ward razlaga, kako lahko ustvarite umetniške fotografije, ki se osredotočajo na najmanjše podrobnosti.