OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Nova perspektiva znanih prizorov

Od sožitja z naravo do zajemanja naravne svetlobe – trije fotografi svetujejo, kako iz vsakdanjih trenutkov ustvariti nepozabne slike.
Fotografinja Camilla Rutherford se nasmehne za fotografijo, za njo valovi pljuskajo ob obalo.

Najlažje je kraj, kjer živimo, jemati za nekaj samoumevnega in pogosto zmotno verjamemo, da je treba potovati na stotine kilometrov, da bi posneli zanimive fotografije. Če si vzamete več časa za znane prizore in si jih ogledate z nove perspektive, lahko svojim slikam podarite novo življenje. Tri fotografe z različnih koncev sveta smo vprašali, kako najdejo nove perspektive, ki navdihujejo njih in njihovo občinstvo. Preberite nekaj njihovih namigov, kako ustvariti navdihujoče slike v bližini doma.

1. Bodite ustvarjalni, ko fotografirate osupljive obrise mest

Zapornica na Temzi v Londonu ob mraku, medtem ko so v ozadju vidne barvite luči soseske Canary Wharf.

Ne glede na to, ali živite v živahnem mestu ali na spokojnem podeželju, lahko zajamete osupljive fotografije, če eksperimentirate s kompozicijo in nastavitvami fotoaparata. Ta fotografija je posneta z dolgo osvetlitvijo.

Londonska fotografinja Laku Davies zajema fotografije pustolovščin v domačem mestu in drugje. Posledično je ravno fotografiranje mestnih pokrajin in ulic tisto, kar osvetljuje Lakujin objektiv. Dve njeni najpriljubljenejši sliki združujeta znamenit razgled na London z ustvarjalnim pridihom.

"Ko sem opazovala sončni zahod na zapornici na Temzi, sem v ozadju opazila osvetljeno sosesko Canary Wharf," pravi Laku, ki je s fotoaparatom Canon EOS M50 z nameščenim Canonovim vmesnikom EF-EOS M in s telefoto objektivom Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM (ki ga je zdaj nasledil Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM) zajela ta osupljiv prizor.

"Ta objektiv sem uporabila zaradi stiskanja, ki ga ustvari telefoto objektiv," pojasnjuje. "Objektiv približa ozadje, zato sem vedela, da bom zajela čudovit razgled na sosesko Canary Wharf med zapornicami." Telefoto objektivi dejansko stisnejo perspektivo, tako da sta ozadje in ospredje skupaj videti bliže, kot sta sicer.

Dolga osvetlitev in filter nevtralne gostote sta poudarila prizor tako, da sta ustvarila živahen, a nenavaden učinek. "30-sekundna osvetlitev lahko preveč poudari svetla območja, zato sem pred objektiv postavila filter nevtralne gostote, zahvaljujoč kateremu svetla območja niso preveč nadosvetljena, ko obdelujem fotografije," pravi Laku.

Portret fotografinje življenjskega sloga in popotovanj Laku Davies.

Laku Davies

Londonska fotografinja življenjskega sloga in popotovanj rada fotografira mestne pokrajine z ustvarjalnim pridihom.

2. Fotografirajte znamenitosti z edinstvene perspektive

Dvonadstropni avtobus ob sončnem vzhodu prečka most Tower Bridge v Londonu v ZK. Nebo v ozadju je oranžne barve.

Laku za zajem popolnega posnetka predlaga, da kraje obiščete ob različnih delih dneva. Posnetek dvonadstropnega avtobusa, ki prečka most Tower Bridge, je zajela ob 5.30 zjutraj.

Nočni posnetek mogočne stavbe The Shard v londonskem okrožju Southwark, skupaj z osvetljenimi stavbami. V ospredju je viden londonski most za pešce Millennium.

Ulična fotografija in mestne pokrajine, kot je ta neverjeten posnetek stavbe The Shard v Londonu, prevladujejo v Lakujinem delu. Za zajemanje posnetkov mest se pogosto uporabljajo širokokotni objektivi, vendar je telefoto objektiv Laku omogočil, da znan kraj zajame na nenavaden in edinstven način.

Ko gre za druge dobro znane in pogosto fotografirane znamenitosti, kot je londonski most Tower Bridge, Laku predlaga, da poiščete alternativne perspektive, kar lahko pomeni, da se s fotoaparatom od doma odpravite že zgodaj. Nekoč je začela fotografirati že ob 5.30 zjutraj in se osredotočila na določen del arhitekture znamenitega mostu.

"Uporabila sem telefoto objektiv, da bi izolirala stolp in ujela učinek sija, ki ga naredi sijaj sonca, ki vzhaja v ozadju," pojasni. "Sliko sta ustvarila oranžno nebo – in londonski avtobus!"

Vsem, ki iščejo navdih, medtem ko raziskujejo domačo okolico, svetuje, naj za popestritev priljubljene kraje obiščejo ob različnih delih dneva.

"Postavite si izziv ob različnih časih tekom dneva, da bi raziskali osvetlitev," pravi Laku. "Uporabite različne objektive, sicer boste znova in znova ustvarjali isto sliko. Popestrite svoje slike zase in za tiste, ki si jih ogledujejo." Objektiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM je dobra izbira v pogojih šibke svetlobe, ker je hiter in prepušča veliko svetlobe. Če pa hočete širino in zajeti čim večji kader, potem vsekakor preizkusite objektiv Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM.

3. Najdite najboljšo svetlobo

Stoječa podoba z osupljivim sončnim vzhodom v ozadju.

Pierre Dubuis vedno znova obiskuje isti park in išče nov kot za fotografiranje.

Obisk naravnega regionalnega parka Pilat v jugovzhodni francoski regiji Rona-Alpe je dal novo dimenzijo fotografijam Pierra Dubuisa. Mlad fotograf, ki uporablja fotoaparat Canon EOS 5D Mark III (ki ga je zdaj nasledil Canon EOS 5D Mark IV), fotografira že od svojega 15. leta, vendar se je njegova ljubezen do pustolovščin v naravi razvila šele med študijem fotografije. Pravi, da so prijatelji v njem prebudili strast do narave in da ponovno odkrivanje domačih krajev povečuje ustvarjalnost, kar je moč videti na njegovih priljubljenih slikah, ki jih je vse zajel v istem parku.

"Da bi odkrili čudovite kraje, se morate odpraviti v iskanje novih lokacij, kar se da pogosto, in presenečeni boste, na koliko novih krajev boste naleteli," svetuje. "Navdih iščem na Instagramu. Kraje obiščite ob različnih časih in preizkusite različne kote, da bi dobili želeno vzdušje."

Da bi v fotografijah ustvarili določeno vzdušje, Pierre svetuje, da s fotografiranjem začnete zgodaj zjutraj ali zvečer. "Čudoviti svetlobi boste priča zgodaj zjutraj ter ob sončnem vzhodu in zahodu," pojasni. "Silhueta v naravi (zgoraj) je zajeta ob sončnem zahodu. Za takšno fotografijo predhodno preverite vremensko napoved in pridite 30 minut prej, da imate dovolj časa, da najdete želeni kraj in si zamislite različne kadre, ki jih lahko zajamete. Za to sliko sem se odločil, da jo bom podsvetlil z zvišanjem hitrosti zaklopa in jo zajel z veliko zaslonko od f/22. To sem storil, da bi oblikoval natančno definirano, temno silhueto – in tako ustvaril temnejše vzdušje."

Portret Pierra Dubuisa.

Pierre Dubuis

21-Letni fotograf narave rad fotografira v pogojih naravne svetlobe ob sončnem vzhodu in zahodu.

4. Bodite pozorni na podrobnosti

Približan posnetek lista praproti s temnim ozadjem.

Še en odličen način zajemanja zanimivih posnetkov, ne da bi morali potovati daleč, je osredotočanje na podrobnosti, ki sprva morda niso očitne. Pierre si naravo rad ogleda pobližje.

Drevesne liste osvetljuje sonce.

Ta slika drevesnih listov, obsijanih od soja zahajajočega sonca, je zajeta v bližini slapa Saut du Gier.

"Opazovati morate vse, kar se dogaja okoli vas, tudi najmanjše podrobnosti," pravi Pierre o svoji drugi najljubši sliki – nežni upodobitvi lista praproti. ISO 3200 in zaslonka od f/4.5 sta mu pomagala, da oživi globino mrakobnega gozda. Z uporabo objektiva Canon EF 70-200mm f/2.8L USM je lahko zmanjšal globino polja ter izpostavil sredinsko območje praproti in njene čudovite teksture. Visok ISO je bil potreben zaradi pomanjkanja svetlobe v gozdu.

"To fotografijo sem zajel med kratkim sprehodom v gozdu," pojasni Pierre. "Moral sem si zbistriti misli. Nenadoma sem zagledal praprot, ki jo je osvetlil žarek svetlobe. Ta slika mi je pri srcu, ker ponazarja lepoto in krhkost narave."

5. Iskanje nevsakdanjega v vsakdanjem

Dva fantka se igrata v peskovniku pred shrambo za drva, ovita v prah.

Svetlobni pogoji se naravno spreminjajo tekom dneva. Izbira pravega trenutka za zajem fotografije pomeni mejo med izjemno sliko – kot je živahna fotografija Camillinih otrok – in običajno.

Nagrajena profesionalna fotografinja Camilla Rutherford prihaja s Škotske, vendar živi na Novi Zelandiji, kjer se veseli smučarskih sezon. Rada fotografira zgodbe športnikov v naravi. Zdaj živi v slikovitem mestu Wanaka z možem, gojiteljem ovac merino, in dvema sinoma.

V Camillinem slogu fotografiranja je močen poudarek na naravni svetlobi, kar je razvidno iz slike njenih sinov, ko se igrata v peskovniku. Sliko je zajela s fotoaparatom Canon EOS R z nameščenim vmesnikom EOS R in objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

"Na tej sliki mi je najbolj všeč izraz na sinovem obrazu," pravi. "Čudovito se zabava. Skrivnost te fotografije je radost neprekinjene igre.

"Ko fotografiraš otroke, ko se igrajo, nimaš časa namestiti primarni objektiv," dodaja. "Objektiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM ima popolno goriščno razdaljo, kakovost slike pa je podobna tisti, ki jo dobite s primarnim objektivom."

Fotografiranje proti soncu je lahko zahtevano, a hkrati zabavno, pravi Camilla, vendar brezzrcalni fotoaparati, kot je Canon EOS RP, imajo prednost zahvaljujoč elektronskemu iskalu. "Vidite lahko, kaj počne osvetlitev, in jo spremenite za nekaj stopenj (navzgor ali navzdol), odvisno od jakosti osvetlitve ozadja.

Portret Camille Rutherford z očali.

Camilla Rutherford

Camilla je rojena na Škotskem in je nagrajena fotoreporterka, ki zdaj z družino živi na Novi Zelandiji. Specializirana je za fotografiranje športnih dogodkov, popotovanj in življenjskega sloga.

6. Ustvarite zgodbo s fotografiranjem znane okolice

Moški v delavnici uporablja kotni brusilnik in je obkrožen z orodjem. Sonce sije skozi režo v steni v ozadju.

Način, na katerega so si iskre kotnega brusilnika in iskreča se svetloba podobne, dodaja popolnoma novo dimenzijo sliki, ki bi bila sicer povsem običajna.

Camillina slika moža v kmetijski delavnici predstavlja bogato zgodovino kraja, kjer živita. Camilla z naravno svetlobo in nizko hitrostjo zaklopa pokaže, da vam za ustvarjanje zgodbe ni treba potovati daleč.

"Najina fanta sta peta generacija na kmetiji in ta delavnica je čudovit prostor, ki ga rada fotografiram," pravi. "Fanta zelo rada opazujeta očeta pri opravilih. Opazila sem, da zjutraj sonce posije skozi steno v ozadju, kar ustvari iskrečo se svetlobo v levem kotu," dodaja.

"Z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM sem posnela širok kader, ker sem hotela zajeti celotno zgodbo. ISO sem povečala do 800, da bi dobila malo več svetlobe, in fotografijo posnela s hitrostjo 1/80 s. S tako hitrostjo zaslonke sem lahko ujela gibanje plošče in leteče iskre."

Ne glede na to, ali se sprehajate po gozdu, uživate v sprehodu po mestu ali preprosto uživate v udobju svojega doma, raziskovanje domače okolice ne pomeni nujno pustih fotografij. Če svoje oko naučite, da v navadnih okoliščinah prepozna priložnost za fotografijo in naredi slike, ki so za vas pomembne, lahko ustvarite resnično posebne slike.


Napisala Lorna Dockerill

Povezani izdelki

Povezani članki

 • PUSTOLOVSKA FOTOGRAFIJA

  Namigi za pustolovsko fotografijo

  Pet namigov, da boste s fotoaparatom EOS M6 Mark II zajeli zunanje dogodivščine.

 • ZIMSKA FOTOGRAFIJA

  Kako posneti boljše zimske fotografije

  S fotografom Vladimirjem Medvedevom izkoristite ta čudoviti letni čas.

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  5 najboljših nasvetov za krajinsko fotografijo v časovnih presledkih

  Pokrajine bodo zaživele s temi najboljšimi nasveti za fotografiranje v časovnih presledkih.

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Fotografiranje divjih živali v urbanem okolju

  Christine Sonvilla in Marc Graf razkrivata svoje najboljše namige in tehnike za fotografiranje divjih živali pred vašim pragom.