USTVARJALNA MISELNOST

Izrazite se s potiskom: pokažite svoje srce

Sodelujte v pogovoru o duševnem zdravju ter s temi elegantnimi in navdihujočimi motivi sprostite svojo ustvarjalnost.
Canonov tiskalnik tiska list papirja s tremi motivi v obliki srca. Okoli njega so barvni svinčniki, paket papirja za prelikanje in bela majica s potiskom srca.

Ko se slabo počutite, vam lahko pomaga pogovor s prijatelji in družino, vendar razumemo, da je včasih težko prositi za pomoč. Pri tem vam lahko pomaga naš ustvarjalni projekt z dvema vodilnima ilustratorjema, Ricardom Cavolojem in Agatho Sorlet. Z nošenjem njunih ilustracij src pokažite, da potrebujete nežnost ali da ste pripravljeni pomagati drugim. Srca so elegantna, a hkrati pomagajo širiti sporočilo, da ste pripravljeni govoriti o počutju.

Ricardove kompleksne in barvne motive, ki se dogajajo v Barceloni, je navdihnila ljudska umetnost in tetovatorstvo. Njegova umetniška dela so v obliki ogromnih stenskih poslikav poznana po vsem svetu od Francije do Hongkonga ter so se pojavila tudi v knjigah in celo na kartah za tarot.

Agathe, ki živi v Bordeauxu v Franciji, ima bolj slogovno preprost pristop. Njene tople in zabavne črtne risbe kupujejo The New Yorker, The New York Times, Yoplait in WWF.

Ricardo in Agathe razpravljata o svojih motivih in o tem, kako je lahko z njimi spodbuditi ustvarjalnost in povezovanje z drugimi o duševnem zdravju in dobrem počutju.

Izberite motiv

Barvita ilustracija prikazuje žensko, ki je prekrita s tremi srci. Ptice z očmi na krilih ji letijo okoli glave.

"Simbol srca se odlično ujema z mojim delom," pravi španski umetnik in ilustrator Ricardo Cavolo, ki je izdelal vrsto povezanih motivov, ki pripovedujejo zgodbo v časovnem zaporedju. "Zamislil sem si, da bi ustvaril časovno zaporedje, saj sem pred nekaj leti imel depresijo, in vem, kako zelo je pomemben ta proces." © Ricardo Cavolo

Ilustracija velikega rožnatega srca, ki objema majhno žensko.

"Danes se veliko stvari dogaja na zaslonih, v virtualnem svetu," pravi francoska umetnica Agathe Sorlet. "Možnost tiskanja teh motivov v "resničnem" svetu naredi pravo razliko, saj se lahko povežemo z realnostjo in sedanjim trenutkom ter na novo dojemamo risbe." © Agathe Sorlet

Ricardo in Agathe sta za izhodišče izbrala srce.

"Srce je simbol, ki govori o duševnem zdravju in o tem, da z nekom spregovorite o doživljanju ne glede na to, ali je to vaš prijatelj ali družinski član," pojasnjuje Ricardo. "Vsaka od mojih ilustracij predstavlja korak na tej poti. Prvi, ki vključuje eno osebo, je o odločitvi, da se morate pogovoriti, kar je najtežji in najpomembnejši korak. Drugi je, ko se z nekom pogovarjate, tretji pa prikazuje krog pomoči, ki jo lahko dobite od vseh, ki vas imajo radi."

Agathe je želela, da njen motiv daje občutek "tolažbe in je poln ljubezni, da se na pozitiven način ukvarjate s temami duševnega zdravja in osamljenosti". Vsaka slika predstavlja "trenutek veselja pri deljenju in ljubezni," pojasnjuje. "Želela sem predstaviti ženstven lik z velikim srcem, saj lahko srce simbolizira različne vrste ljubezni – od vaše družine, prijateljev, ljubimcev in živali, pa tudi ljubezen do sebe."

Naj motiv oživi

Canonov tiskalnik je na mizi, v njem pa se tiska list papirja z motivi v obliki srca. Poleg tiskalnika je videti roko, ki motiv lika na belo majico.

"Upam, da bo ljudem nošenje src v pomoč pri komunikaciji in da se bodo zaradi njih počutili močnejše in bodo poskrbeli za svoje duševno zdravje," pravi Ricardo.

Najprej izberite in prenesite obliko srcaali več oblik. Potrebovali boste le:Z brezplačnim programom Canon PRINT se lahko neposredno iz telefona povežete s tiskalnikom serije Canon PIXMA TS7450, ki podpira omrežje Wi-Fi. Velikost papirja za prelikanje formata A4, zato lahko po želji natisnete večji motiv ali več manjših. S programom Canon Easy-PhotoPrint Editor lahko na eno stran preprosto porazporedite več motivov.

Ko ste motiv natisnili na ustrezen papir za prelikanje, ga natančno izrežite (pri prelikanju se bo odvečni papir odtisnil). Blago položite na likalno desko in se odločite, kje na majici ali drugem predmetu želite natisniti motiv, nato odlepite zaščitni papir in ga položite na tkanino. List pergamenta, ki je priložen v kompletu za prelikanje, položite čez motiv in zlikajte. Nato odstranite pergament in izdelek je končan.

Preberite vodnik o uporabi papirja za prelikanja za tiskanje na tkanine ali pa natis ponesite na novo raven tako, da ga olepšate z vezenino.

Te motive lahko delite s prijatelji in družino ter jim pojasnite, kakšen je njihov pomen. Predstavljajo namreč, da ste pripravljeni razpravljati o vsem, kar vas vznemirja ali straši ali skrbi.

"Kot zastavo bi lahko uporabili srca in tako pokazali, na kateri točki postopka ste," pravi Ricardo. "Deljenje je najboljši del projekta. Umetnost povezuje ljudi. In to je izjemen način za to."

Uživajte v svoji ustvarjalnosti

Ilustracija velikega srca, ki je majhno, nasmejano žensko.

"Serija Canon PIXMA TS7450 je pri tovrstnih projektih zelo uporabna, saj lahko resnično oživijo," pravi Agathe. "Upam, da ljudje ob pogledu na moje ilustracije občutijo veselje in ljubezen ter da se počutijo manj osamljene."

Ženska sedi na stolu, je sproščena in bere knjigo o čuječnosti. Nosi belo majico s tremi ilustracijami v obliki srca.

"Zelo sem vesela, da lahko moje ilustracije uporabimo v 'resničnem življenju'," pravi Agathe. "Mislim, da bo to projektu vneslo toplino."“ © Agathe Sorlet

Pri ustvarjanju obstaja veliko pozitivnih stvari, ne glede na to, ali je to fotografiranje ali pisanje dnevnika. Za začetek vas prisili, da se umirite in ste prisotni v trenutku ter da se umaknete od obremenitve dela in življenja.

"Če delam na svoji umetnosti, sem srečen. Pomembno je, koliko energije vlagam in na kakšen način," pravi Ricardo, ki je leto po izgorelosti zaradi prevelike količine dela padel v depresijo, a je po terapiji našel boljše ravnovesje.

"Risanje je imelo in še naprej igra pomembno vlogo pri vsakodnevnem dobrem počutju in duševnem zdravju," pravi Agathe. "V bistvu mi pomaga izraziti čustva, ki jih sicer ne morem izraziti. Večino svojih risb delim v družbenih omrežjih, vendar pišem tudi ilustrirane dnevnike, kot način izražanja določenih čustev, tegob in strahov."

Ne ustavljajte se zdaj

Ilustracija ženske, ki jo objemajo številna mala srca tako, da prekrivajo celo telo razen nasmejanega obraza na vrhu.

Srčki v Agathinih ilustracijah predstavljajo različne vrste ljubezni, od družine in prijateljev do domačih ljubljenčkov in ljubezni samega sebe. © Agathe Sorlet

Ilustracija v obliki srca z več obrazi, vsak ima dva para oči, in več nasmejanih sonc.

Ricardo večinoma oblikuje v digitalni sferi, "zato je zelo priročno, da si lahko doma natisne trenutno delo ter si ogleda končni rezultat in obliko," pravi. © Ricardo Cavolo

Ni nujno, da se vaše ustvarjalno popotovanje začne in konča s tem projektom. Zakaj vas motivi Ricarda in Agathe ne bi navdihnili, da ustvarite in natisnete lastne motive? Enako tehniko lahko uporabite celo za tiskanje vzorcev, ki jih lahko uporabite za vezenje. Kot pravi Agathe: "Za risanje vam ni treba biti profesionalni ilustrator. Vsakdo lahko ustvarja, kar zelo koristi vašemu počutju in duševnemu zdravju."

S tiskalnikom Canon PIXMA lahko pustite domišljiji prosto pot. "Če imate to tehnologijo doma, lahko hitro dobite zamisel, jo razvijate in nato natisnete ter si ogledate končni rezultat," pravi Ricardo.

Ni nujno, da konec projekta pomeni konec pogovora. "Duševno zdravje ni negativno – gre za to, da se bomo boljše počutili," je zaključil Ricardo. "Preprečiti moramo, da se to tematiko dojema kot tabu, in zagotoviti, da postane nekaj, o čemer lahko brez težav govorimo."


Za več ustvarjalnih namigov in nasvetov si oglejte našo stran v družbenem omrežju Pinterest.Avtorica: Rachel Segal Hamilton

*Listi za prelikanje na blago svetle barve LF-101 so združljivi z naslednjimi tiskalniki: PRO-100/PRO-100S, serija TS (razen serija TS31xx/serija TS20x), serija TR (razen serija TR45xx), serija MG77xx/serija MG75xx/serija MG68xx/serija MG67xx/serija MG57xx/serija MG56xx/serija MG36xx, serija iX68xx

Listi za prelikanje za tkanine temne barve DF-101 so združljivi z naslednjimi tiskalniki: PRO-100/PRO-100S, serija TS (razen serija TS31xx/serija TS20x), serija TR (razen serija TR45xx), serija G (razen serija GM40xx/serija GM20xx), serija MG77xx/serija MG75xx/serija MG67xx, serija iP87xx/serija iX68xx.

Povezani izdelki

Povezani članki

 • Black Canon PIXMA printer with a colouring printout and print paper on a desk.

  USTVARJALNA MISELNOST

  Odpravite stres na vaši mizi

  Delimo nekaj preprostih načinov za zmanjšanje vsakodnevnega pritiska.

 • Bela majica s kratkimi rokavi z natisnjenim izvezenim rastlinskim vzorcem poleg paketa Canonovih slik za prelikanje.

  USTVARJALNO TISKANJE

  Tiskanje izvezenih vzorcev

  Izdelava zanimivih oblačil ali tapiserij je z natisnjenimi izvezenimi vzorci enostavna.

 • Oseba piše v kolažni album, strani, napolnjene s fotografijami in nalepkami.

  USTVARJALNO TISKANJE

  Izrazite se z ustvarjalnim pisanjem

  S pisanjem lahko izrazite ustvarjalnost in izboljšate svoje duševno zdravje.

 • Stenski viseči okrasek, ki je narejen iz tropskih listov, je odrezan iz barvitega papirja v odtenkih rožnate, zelene in tropskih vzorcih.

  USTVARJALNO TISKANJE

  Preprosti biofilni okraski

  Združite naravo in zasnovo ter ustvarite pomirjujoče prostore doma.