See the difference with a specialist action lens

Oglejte si razliko med specialnimi objektivi za fotografiranje dogajanja

Fotografi, ki so specializirani za snemanje dogajanja, radi gledalca pritegnejo k svojim slikam, saj želijo prenesti izkušnjo dogajanja na igrišču, sedenja v safari tovornjaku ali sledenja ujedam.

Pri ustvarjanju posnetkov dogajanja fotografi radi ujamejo poln kader dogajanja s podrobno približanim subjektom. Obstajajo priložnosti, ko se lahko postavite skorajda v samo središče dogajanja. Kljub temu vas bodo običajno potisnili nazaj za ograjo in boste mogli slikati na daljavo. V teh primerih je najbolje, da uporabite objektiv z dolgo goriščno razdaljo, s čimer lahko fotografije prenesete v samo središče dogajanja.

Goriščna razdalja se meri v mm in večja, kot je vrednost, večja je povečava na tipalu fotoaparata. Na splošno so objektivi z goriščnimi razdaljami, večjimi od 85 mm, znani kot telefoto objektivi, vendar pa za fotografiranje od blizu potrebujete objektiv z goriščno razdaljo 200 mm ali več, kot je EF-S 55-–50mm f/4-5,6 IS STM ali EF 70–300mm f/4-5,6 IS USM. Omenjene telefoto objektive s povečavo odlikuje širok razpon goriščnih razdalj in so priljubljeni za fotografiranje hitrega dogajanja, ki se razlikuje po oddaljenosti od vašega položaja za fotografiranje.

Oglejmo si nekaj primerov:

Te slike so bile posnete na najpogosteje uporabljanem fotoaparatu EOS z enakega položaja ob robu vode. Na prvi sliki je bil uporabljen objektiv 18–55 mm, kar je standardna dolžina za običajno fotografiranje. Slika prikazuje velik del okoliške morske pokrajine, vendar se ne čutite povezani z dogajanjem, subjekt v okvirju pa je premajhen. Na drugem posnetku je uporabljen objektiv 55–250 mm, ki se je približal dogajanju in okviril deskarja z zmajem. Ta slika se osredotoča na majhne podrobnosti, na primer na posamezne kapljice pljuska vode, ki ga ustvarja, ko zavije, in njegov obraz. Ta posnetek od blizu omogoča, da dogajanje zapolni cel prizor, odstrani motnje iz ozadja in gledalca kar povleče v dogajanje.

Povezani članki
Taking your camera to the match: 7 tips for improving your sports photos

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

S fotoaparatom na tekmo: 7 namigov za boljše športne fotografije

Športna fotografija nudi nešteto kreativnih možnosti in je odlično izhodišče, da preizkusite nekatere načine in funkcije fotoaparata, ki jih morda še niste uporabili.

Zoom in and capture fast action

FOTOGRAFIRANJE HITREGA DOGAJANJA

Povečajte in zajemite hitro dogajanje

Bistvo fotografiranja dogajanja je, da ujamete trenutke, ki se zgodijo v delčku sekunde. Če se boste pripravili, ne boste v preveliki naglici.

Learn to use panning for better action photos

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Naučite se uporabljati obračanje za boljše fotografije hitrega dogajanja

Ne glede na posnetek, ki ga želite zajeti, je obračanje odlična tehnika. Naučite se, kako upravljati fotoaparat za popoln posnetek.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike