timelapse header

Nasveti za fotografiranje s časovnim zamikom

Nedvomno ste že kdaj videli osupljive nočne posnetke Rimske ceste ali mestnega prometa s časovnim zamikom. Morda ste se vprašali, kako posnamejo te posnetke.
V tem kratkem video prispevku in s pomočjo spodnjih napotkov se boste naučili osnov fotografiranja s časovnim zamikom.

Pri časovnem zamiku gre za serijo stotih ali tisočih fotografij, predvajanih v zaporedju, ki tvori časovno stisnjen videoposnetek. Vaš Canonov fotoaparat je kot nalašč za snemanje s časovnim zamikom. Preberite spodnje napotke in še preden se boste zavedali, boste že ustvarjali lastne mojstrovine s časovnim zamikom.

  1. 1. Prava oprema – dva ključna kosa opreme za snemanje s časovnim zamikom sta čvrsto trinožno stojalo, na katerem je fotoaparat v fiksnem položaju, in merilnik intervalov, ki mu rečemo tudi samosprožilec s časovnikom. To je naprava, ki vam omogoča nastavitev intervalov fotografiranja, in v videoposnetku smo uporabili model TC-80N3, ki je združljiv s priključki N3 - če imate vtič tipa E3, potrebujete tudi kabel za pretvorbo N3 v E3. Nekateri naši najnovejši fotoaparati imajo vgrajen intervalni časovnik, med njimi tudi modeli Canon EOS 7D Mark II, in , kar še poenostavi postopek.

  2. 2. Izberite svoj subjekt – Poiščite prizor, ki vsebuje gibanje; pokrajina z oblaki, prometna cesta ali slap so kot nalašč za uvod v fotografiranje s časovnim zamikom.

  3. 3. Fotoaparat preklopite v način Live View, da boste lahko nastavili prizor, kot želite.

  4. 4. Izberite format RAW ali jpg – pri RAW boste imeli več možnosti naknadnega urejanja fotografij, jpg pa zasede manj prostora. Morda je bolje, da fotografirate v srednjem ali manjšem formatu, da spravite več fotografij na svojo kartico, vendar fotografiranje z nižjo ločljivostjo vpliva na kakovost končnega videoposnetka.

  5. 5. Nastavitev osvetlitve – Za način fotografiranja izberite prioriteto zaslonke in izberite ustrezno vrednost ISO, ki bo omogočala želeno hitrost zaslonke. To je lahko med 100 in 800 pri dnevnih posnetkih in do 10.000 pri nočnih posnetkih. Pri določenih prizorih boste morda morali upočasniti zaslonko, da svojemu subjektu dodate gibanje. Na splošno velja, da mora hitrost zaslonke biti pod 1/100 s, da dobite bolj tekoč posnetek s časovnim zamikom.

  6. 6. Segmentno merjenje bo naročilo vašemu fotoaparatu, da zajame celoten prizor med izbiranjem osvetlitve. Izbira popolnoma ročne nastavitve osvetlitve zna biti uporabna za prizore z nespremenjeno intenzivnostjo svetlobe, če pa se svetloba občutno spremeni, bo vaš videoposnetek utripal.

  7. 7. Izklopite nastavitve, kot sta prioriteta svetlih odtenkov in popravljanje obrobne osvetlitve, zaradi katerih lahko pride do razlik med fotografijami. Beline in sloge slik popravite ročno. Če snemate v formatu RAW, lahko popravke po potrebi opravite naknadno.

  8. 8. Sestavite svoj prizor - Izberite ustrezni objektiv, običajno je najboljša izbira širokokotni, izberite kompozicijo, izostrite subjekt, nato pa nastavite ročno ostrenje na svojem objektivu, saj nočete, da bi fotoaparat vedno znova sam izostril vsako fotografijo.

  9. 9. Nastavite merilnik intervalov – Izberite, kako pogosto naj vaš fotoaparat posname fotografijo glede na izbrani subjekt. Pri hitro premikajočih se subjektih naj si fotografije sledijo hitreje; pri oblakih v vetrovnih razmerah na primer nastavite dvosekundni interval.

  10. 10. Izberite dolžino vašega časovnega zamika – dlje ko bo fotoaparat fotografiral, daljši bo končni videoposnetek s časovnim zamikom. Upoštevajte, da je večina videoposnetkov predvajanih s hitrostjo 24 sličic na sekundo, kar pomeni, da potrebujete 720 fotografij za 30-sekundni posnetek s časovnim zamikom. Če nastavite dvosekundni interval, mora fotoaparat fotografirati 24 minut. Pri daljših intervalih morate pustiti, da fotoaparat fotografira več ur.

Ko imate svoje fotografije doma, morate pripraviti končni posnetek s časovnim zamikom. Obrezovanje, popravljanje barv je treba v enaki meri opraviti na vseh fotografijah, če želite imeti enakomeren posnetek s časovnim zamikom.

Če ste fotografirali v formatu RAW, boste fotografije po vsej verjetnosti morali izvoziti v format jpg in izbrati ustrezno velikost datotek za videoposnetek, ki ga želite ustvariti. Na voljo je več brezplačnih programov proizvajalcev, kot sta Apple ali Microsoft, ki vam omogočajo združevanje fotografij v končni izdelek. Pri zgornjem videoposnetku smo uporabili programsko opremo Adobe Creative Cloud.