panning shot of bike in the air

Premikanje pri fotografiranju

Kako prenesti trenutek v fotografijo

Pri fotografiranju dogajanja gre za zajemanje dramatičnosti, gibanja in občutka hitrosti. Toda dilema, s katero se srečujejo fotografi, je, kako zajeti premikanje na mirujoči fotografiji.

Če želite zamrzniti dogajanje in zajeti ostre slike, potrebujete visoko hitrost zaklopa. Če pa pri fotografiranju avtomobila, ki potuje s hitrostjo 90 km/h, uporabite zelo veliko hitrost zaklopa, se zdi, kot da ste na fotografiji v resnici zajeli mirujoč avtomobil. Gledalec s takšne fotografije le s težavo razbere občutek gibanja.

Preberite si članek o obračanju, tehniki za upočasnitev hitrosti zaklopa in sledenju subjekta med fotografiranjem. To je odličen način za zajemanje premikov, vendar se je le v določenih primerih izkazal za ustreznega. Za doseganje dobrih rezultatov seveda potrebujete tudi kar nekaj prakse.

Če uporabljate načela obračanja, lahko s hitrostjo zaklopa zajamete premike, ne da bi pri tem izvedli obrat v celoti, zato poskusite hitrost zaklopa upočasniti z 1/1000 sekunde na 1/640 sekunde, saj lahko celo tako majhno zmanjšanje hitrosti zaklopa hitreje premikajočim se vidikom subjekta, kot so kolesa, ki se vrtijo na avtomobilu, ali konice peruti ptice, doda pridih zamegljenosti. Tudi med samim fotografiranjem se navadite, da subjekt spremljate skozi optično iskalo, saj boste lahko z uporabo te tehnike tako celo pri večjih hitrostih zaklopa začutili pridih premikanja, to pa je seveda nujno tudi tedaj, ko upočasnite hitrost zaklopa.

Poleg različnih hitrosti zaklopa obstajajo tudi druge tehnike, s katerimi lahko zajamete premike. Poiščite ključni dogodek. Fotografiranje enega subjekta dogajanja je povsem sprejemljivo, vendar dva subjekta, ki se gibljeta v tandemu, pričata o tem, da sta bolj pomembna hitro gibanje in dogajanje.

Poleg tekmovalnih poskusov poiščite tudi značilnosti dogodka, ki se pojavijo zaradi hitrosti in gibanja, kadečih se pnevmatik, brazd pri vodnih športih, prahu ali blata, ki leti na konjskih dirkah, to pa so dobri primeri, kako lahko v fotografiji ponazorite gibanje.

Fotografijo lahko tudi namerno zameglite. Če izostrite subjekt, uporabite kratek čas osvetlitve in fotoaparat obračate proti premikanju dogajanja, lahko ta zabriše barve, ki ponazarjajo premikanje.

blur of motorcyclist
Posneto z EOS 5DS R
  • f/10.0
  • 1/30
  • 125

Povezani članki
Learn to use panning for better action photos

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Naučite se uporabljati obračanje za boljše fotografije hitrega dogajanja

Ne glede na posnetek, ki ga želite zajeti, je obračanje odlična tehnika. Naučite se, kako upravljati fotoaparat za popoln posnetek.

Capturing motion photography

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Fotografiranje premikanja

Kadar fotografirate prizore gibanja, se morate odločiti, ali boste zamrznili dogajanje ALI pa dodali ustvarjalno zamegljenost in tako v fotografiji ponazorili gibanje. Canonov učitelj Brian Worley bo z vami delil svoje najboljše nasvete o fotografiranju gibanja.

Shoot sharper fast-moving action

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Posnemite ostrejše fotografije hitrega dogajanja

Če želite zajeti odlične fotografije hitrega dogajanja, kot na primer mestne deskarje na reki, deskarje na snegu ali tekače, morate misliti vnaprej. Najprej morate razmisliti, kaj želite ujeti, kako hitro se subjekt premika in kam se boste postavili med fotografiranjem.

Povezani izdelki

Povezani člankiGet Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike