USTVARJALNO TISKANJE

Tiskanje lastnih izvezenih vzorcev

Ustvarite stensko umetnino po lastnem okusu ali pa vdihnite novo življenje običajni beli majici s kratkimi rokavi s pomočjo teh navodil za tiskanje izvezenih vzorcev.
Bela majica s kratkimi rokavi z natisnjenim izvezenim rastlinskim vzorcem poleg paketa Canonovih slik za prelikanje.

Vezenine postajajo vse bolj priljubljene v zadnjih letih, saj želimo spočiti oči, vajene televizijskih in računalniških zaslonov, in se lotiti pomirjujočega hobija. Ali ste vedeli, da lahko izvezene vzorce ustvarjate tudi s tiskalnikom?

S tiskalnikom PIXMA lahko na enostaven način oblikujete svoj motiv in ga prenesete na blago. V teh navodilih si oglejte, kako lahko polepšate običajno majico s kratkimi rokavi ali ustvarite tapiserijo po lastnem okusu.

Stvari, ki jih potrebujete

 • Canonov tiskalnik, kot je PIXMA serije TS5350
 • Papir za prelikanje na svetlo1 ali temno2 blago ali matiran fotografski papir
 • Motiv z izvezenim vzorcem po vaši izbiri
 • Blago po vaši izbiri (material naj vsebuje vsaj 50 % bombaža in naj bo strojno pralen pri 30 °C)
 • Škarje
 • Likalno mizo in likalnik
 • Šivanka in sukanec
 • Obroč za vezenje

1. Izberite motiv z izvezenim vzorcem

Potiskana majica s kratkimi rokavi in izvezenim vzorcem ter tapiserija poleg Canonovega tiskalnika.

Za izvezeni vzorec lahko izberete poljubni želeni motiv ali pa celo ustvarite svojega.

Ženska, ki vstavlja majico s kratkimi rokavi z rastlinskim vzorcem v obroč za vezenje.

Ni nujno, da je vaš dizajn brez napak, saj lahko vezete prek delov, ki jih želite skriti.

Morda že imate v mislih vzorec za svojo vezenino. Za ta projekt je naša umetnica Rosie iz podjetja The Embroidery Barn izbrala dva motiva. Prvi je rastlinski motiv, ki bo poživil navadno belo majico s kratkimi rokavi. Drugi motiv sestavljata dlani v obliki srca, ki ju je nameravala izvesti na belo blago in tako ustvariti navdihujočo tapiserijo.

Rosie je motiva ustvarila sama, če pa vam zmanjka idej, lahko navdih najdete na spletnem mestu Creative Park ali v aplikaciji Creative Park3. Obe spletni mesti sta polni motivov in vzorcev različnih umetnikov in ilustratorjev – oglejte si Cactus Party ali Peaceful Parakeets!

2. Tiskanje izvezenega vzorca

Tiskalnik Canon PIXMA, ki na list papirja velikosti A4 natisne dva motiva.

Naša umetnica je svoje motive za majico in obroč za vezenje natisnila na list velikosti A4 za prelikanje na blago svetlih barv.

Ko izberete dizajn za svojo vezenino, je čas, da svoj motiv natisnete. Brezplačna aplikacija Canon PRINT, ki je združljiva z večino Canonovih tiskalnikov s povezavo Wi-Fi, vključno s tiskalniki Canon PIXMA serije TS5350, vam omogoča, da tiskalnik upravljate neposredno prek pametnega telefona in ga celo povežete z oblakom.

Če imate dokaj tanko blago, lahko izvezeni vzorec natisnete na navaden papir, kot je na primer matiran fotografski papir, nato pa prerišete dizajn neposredno na blago. Vzorec enostavno prilepite na okno, ga prekrijte z blagom in s flomastrom ali kemičnim svinčnikom prerišite črte.

Rosie je uporabila papir za prelikanje za svetlo blago, kar nekoliko poenostavi postopek. Na voljo je v velikosti A4, tako da lahko ustvarite večje motive ali pa na istem listu uporabite več manjših motivov (s Canonovo aplikacijo Easy-PhotoPrint Editor, ki vam bo v pomoč pri postavitvi) in se tako izognete metanju papirja stran.

3. Priprava natisnjenega izvezenega vzorca na prelikanje

Ženska, ki s škarjami izreže rastlinski motiv.

Prazni deli slike za odtis bodo vidni na končnem izdelku, zato natančno obrežite robove, da dobite urejen okvir.

Ženska, ki postavlja rastlinski vzorec na majico s kratkimi rokavi.

Ko ste zadovoljni z odrezkom, se odločite, kam na blago boste postavili dizajn.

Preden prelikate vzorec na blago, obrežite motiv z ostrimi škarjami. Obrežite čim bližje robu ali pa pustite urejen okvir okrog motivov. Dizajn položite na blago – če ga nameravate prelikati na majico s kratkim rokavi, se splača majico najprej obleči, da bo vse zagotovo na pravem mestu. Ko ste zadovoljni s postavitvijo, obrnite papir tako, da bo stran z motivom obrnjena proti blagu.

4. Prelikanje izvezenega vzorca na blago

Ženska, ki prelika majico s kratkimi rokavi in navzdol obrnjeno sliko za prelikanje.

Svoj dizajn obrnite tako, da bo slika, ki jo želite odtisniti, na blagu, nato pa uporabite likalnik, ki ste ga prej segreli, in z njim prelikajte motiv na majico s kratkimi rokavi.

Ženska, ki odlepi papirno podlogo s hrbtne strani slike za odtis, ki je prilepljena na bel kos blaga.

Previdno odlepite papirno oblogo, da razkrijete svoj vzorec.

Blago in dizajn položite na likalno desko. Likalnik segrejte na približno 170 °C (nastavitev za bombaž pri večini likalnikov) in ga počasi premikajte po blagu z enakomernim pritiskom. S krožnimi gibi zagotovite, da je slika odtisnjena s papirja na blago. Ko ste prepričani, da se je motiv odtisnil, z eno roko pridržite blago na mestu, z drugo pa počasi odlepite papirno podlogo.

5. Vezenje natisnjenega izvezenega vzorca

Ženska, ki veze obris svoje dlani na kos blaga.

Z obročem za vezenje ali napenjalnim obročem bo vaša vezenina ostala na svojem mestu.

Kos blaga v okvirju z natisnjenim motivom dlani v obliki srca.

S preprostim ravnim šivom obšivajte svoj dizajn, da bo bolj viden.

Zdaj, ko je vaš motiv na svojem mestu, je čas za zabavo. Pustite domišljiji proste roke. Lahko se odločite, da boste izvezli celoten motiv, ali pa izberete bolj minimalističen pristop. Rosie je z navadnimi šivi dodala barve lončkom za rastline ter poudarila listje na svoji majici s kratkimi rokavi. Motiv z dlanmi je izpostavila s temnim sukancem, s katerim ju je obšivala.

Ko končate s šivanjem, je čas, da svoj ročni izdelek pokažete svetu. Majica s kratkimi rokavi je lepo izvirno darilo, lesen obroč za vezenje pa lahko služi kot okvir, s katerim lahko takoj obesite svojo stensko umetnino na steno, da se boste ob pogledu nanjo spomnili na svoje ročne spretnosti.

Če si želite še več navdihujočih idej za ustvarjanje s papirjem, nas lahko spremljate na Pinterestu. In ne pozabite deliti svojih izdelkov na družabnih omrežjih s ključnikom #MadeWithPIXMA.

Avtor: Andrea Ball

 1. Listi za prelikanje na blago svetle barve LF-101 so združljivi z naslednjimi tiskalniki: PRO-100/PRO-100S, serija TS (razen serija TS31xx/serija TS20x), serija TR (razen serija TR45xx), serija MG77xx/serija MG75xx/serija MG68xx/serija MG67xx/serija MG57xx/serija MG56xx/serija MG36xx, serija iX68xx
 2. Listi za prelikanje za tkanine temne barve DF-101 so združljivi z naslednjimi tiskalniki: PRO-100/PRO-100S, serija TS (razen serija TS31xx/serija TS20x), serija TR (razen serija TR45xx), serija G (razen serija GM40xx/serija GM20xx), serija MG77xx/serija MG75xx/serija MG67xx, serija iP87xx/serija iX68xx.
 3. Informacije o podprtih modelih brizgalnih tiskalnikov Canon si oglejte na spletni strani: https://ij.start.canon/cpapp-model.

Povezani izdelki

Povezani članki

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Preobrazite svojo garderobo

  Majice z napisi, posebne malhe, izvirna darila … vodnik za tiskanje na blago.

 • Canonov tiskalnik tiska list papirja s tremi motivi v obliki srca. Okoli njega so barvni svinčniki, paket papirja za prelikanje in bela majica s potiskom srca.

  USTVARJALNA MISELNOST

  Pokažite svoje srce

  S temi elegantnimi in navdihujočimi motivi sodelujte v pogovoru o duševnem zdravju.

 • Stenski viseči okrasek, ki je narejen iz tropskih listov, je odrezan iz barvitega papirja v odtenkih rožnate, zelene in tropskih vzorcih.

  USTVARJALNO TISKANJE

  Preprosti biofilni okraski

  Združite naravo in zasnovo ter ustvarite pomirjujoče prostore doma.

 • Tiskalnik Canon PIXMA G6050 in Canonov magnetni fotografski papir na mizi poleg papirnatih izdelkov, vključno z visečo igračo z dinozavri, samorogovo glavo in nalepkami z mačkami.

  USTVARJALNO TISKANJE

  Oblikujte elegantne okraske za dom

  Oblikujte in okrasite svoj dom z aplikacijo Creative Park in tiskalnikom PIXMA G6040.