Mogoče mislite, da so jeleni sramežljivi ali skrivnostni. Vendar ne ti jeleni.

Skozi celo leto lahko ponoči prebivalci lokalnih stanovanjskih naselij opazujejo čudovito in z natrijevimi svetilkami osvetljeno predstavo, ki se lahko primerja z najboljšimi dokumentarnimi oddajami o divjih živalih na televiziji.

To so damjaki iz gozdov v bližini mesta Epping, v pokrajini Essex, Velika Britanija. Ker so damjaki pašne živali, so v zadnjih nekaj letih odkrili, da je bujna zelena trava na obrobju ulic – in tudi občasno na tratah – veliko boljši prigrizek pred spanjem, kot so stare veje in listi.

Čeprav so videti kot bi pozirali za fotografe ali celo predrzni, so to zelo plašna bitja. Na srečo za fotografe se pogosto ustavijo in stojijo pri miru, da bi slišali in videli, ali jim preti nevarnost.

Največji samci so lahko težki do 150 kg. Samice, srne, so polovico lažje. Njihova življenjska doba je od dvanajst do šestnajst let.

Po več zaporednih blagih zimah (in brez naravnih plenilcev) se število vseh šest vrst jelenov v Veliki Britaniji povečuje – kot lahko vidimo – zato postajajo vse bolj razširjeni.

Ti urbani jeleni so samo ena izmed presunljivih in čarobnih priložnosti, ki vam jih ponuja svet okoli vas, če ste pripravljeni raziskati malo dlje, zaviti levo namesto desno. Canon vas vabi, da jih odkrijete in ujamete na fotografijah ali filmskih posnetkih. Pridite in si oglejte.

Tehnike

Fotografiranje pri šibki svetlobi