FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Življenje po osvajanju nagrade za mladega fotografa prizorov divjine

Fotografirate samo za zabavo ali želite ustvariti fotografsko kariero? Marc Albiac in Michel d'Oultremont razkrivata skrite skrivnosti svojega uspeha in svoje poti od ljubiteljskih fotografov do Canonovih ambasadorjev.
Leopard počiva v senci.

Ko je bil Marc Albiac najstnik, je raziskoval fotografijo in s svojim očetom preživel več ur na spletni strani, kjer so vodilni španski fotografi divjih živali delili tehnike, ki so se skrivale za njihovimi fotografijami. Spomni se pojasnjevanja Maria Ceaja o tem, kako je ustvaril dvojno osvetlitev sove, osvetljene z mesečino, v samo enem posnetku. Po nekaj letih se je Marc znašel na pomembnem fotografskem sejmu, kjer je svoja dela predstavil skupaj z Mariom. Marc je zdaj Canonov ambasador s številnimi priznanji, vključno s prestižno nagrado za mladega fotografa prizorov divjine, ki jo je prejel pri 14 letih.

Zdaj nam bosta Mario in njegov kolega ambasador Michel d'Oultremont, ki živi in dela v Belgiji ter je dvakratni prejemnik nagrade Wildlife Photographer of the Year Rising Star Portfolio, razkrila, kako je ta natečaj obeležil začetek njunih karier, in z nami delila nasvete za mlade fotografe narave, ki se želijo podati po njuni poti.

Portret Canonovega ambasadorja Marca Albiaca, ki nosi fotoaparat z nameščenim velikim telefoto objektivom.

Canonov Ambasador Marc Albiac pogosto uporablja nastavke za objektive za ustvarjanje bližinskih posnetkov narave, kar mu omogoča, da od daleč zajame podrobnosti, ne da bi pri tem vznemiril subjekt.

Portret Canonovega ambasadorja Michela d'Oultremonta, ki stoji v snegu.

"Najpomembneje je, da spoštujete divjino, ki jo fotografirate. To je bistveno. Življenje v stiku z divjimi živalmi je čudovito, vendar jih morate spoštovati," pravi Canonov ambasador Michel d'Oultremont.

Kaj se je zgodilo prej – tvoja ljubezen do divjih živali ali do fotografije?

Marc Albiac: še preden sem sploh shodil, so me starši peljali v gore. Moj oče je želel fotografirati tamkajšnje pokrajine in živali. Ko sem bil star sedem let, je nadgradil svojo fotografsko opremo, zato sem jaz podedoval njegov fotoaparat Canon EOS 30D (zdaj ga je nasledil model Canon EOS 90D). Prej se je zgodila moja ljubezen do živali. Fotoaparat je bil orodje, s katerim sem lahko divjino odnesel s sabo domov.

Michel d'Oultremont: zagotovo ljubezen do divjih živali. Tri leta sem zelo intenzivno fotografiral ptice. Fotografija je le medij, ki mi omogoča, da ovekovečim svoja srečanja z divjino. V spomin na to bi lahko naredil kip ali sliko, vendar nimam tega talenta. Moje prve fotografije so bile posnete v močvirju. Ležal sem v blatu in čakal vodne ptice. Slike niso bile nič posebnega, vendar je bilo čudovito, da sem lahko te trenutke prinesel s sabo domov. Močvirje je bilo manj kot dva kilometra od moje hiše, zato je bilo zelo priročno. Začel sem s fotoaparatom Canon EOS 400D (zdaj ga je nasledil model Canon EOS 850D) in 20-letnim objektivom EF 300mm f/4L USM (zdaj ga je nasledil model Canon EF 300mm f/4L IS USM).

Paličasta bogomolka bočno počiva na bodičastem steblu rastline.

Canonov Ambasador Marc Albiac je bil star samo 14 let, ko je posnel to izmuzljivo paličasto bogomolko (Empusa pennata). Prinesla mu je nagrado za mladega fotografa prizorov divjine v kategoriji 11–14. Marc je bogomolko, ki se lahko zakamuflira, fotografiral z belim papirjem v ozadju, kar resnično prikaže njeno izjemno obliko. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III (ki ga je nadomestil model Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM pri 1/100 s., f/18 in ISO 320. © Marc Albiac

Dva jelena zaklepata rogove, opazovana ponoči skozi neizostreno listje.

Canonov ambasador Michel d'Oultremont je čakal štiri leta, da je zajel to sliko borbe jelenov v belgijski regiji Ardeni."Vsako leto sem se vračal v ta kraj in upal, da bom doživel ta neverjetni trenutek," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM in nastavkom Canon Extender EF 2x III pri 800 mm, 1/400 s., f/8 in ISO 400. © Michel d'Oultremont

Oba sta že zgodaj prejela nagrado za mladega fotografa prizorov divjine. Kaj mislita, da je botrovalo temu uspehu?

Michel: Na vseh natečajih potrebujete srečo. Srečo potrebujete zato, da vas izberejo, pa tudi za nagrado. Jaz pa sem imel dovolj sreče, da sem dvakrat prejel to nagrado. V čast mi je in lepo je videti, da je moj pogled na divji svet všeč tako žiriji kot tudi javnosti.

Marc: Nikoli nisem ustvarjal fotografije, samo da bi zmagal na natečaju. To sem počel zato, ker sem si želel. Mislim, da je v tem skrivnost. Zmagovalno sliko sem posnel na vrtu svoje babice. Kjer koli lahko preživite največ časa, boste ravno tam posneli svoje najboljše fotografije. Če delate v bližini doma, vas ne gane dejstvo, da imate let čez nekaj dni. Tudi če ne zajamete slike, s katero ste zadovoljni, se lahko vrnete naslednji dan.

Kakšen je bil občutek zmagati? Najbrž je bilo vznemirljivo, a hkrati tudi nekoliko čustveno, ne?

Marc: Po naravi sem zelo sramežljiv, tudi zdaj pri 22 letih. Takrat pa sem imel 15 let in bil sem nervozen. To so bile sanje, ki so se uresničile. Spomladi so me po e-pošti obvestili, da sem zmagal, slovesnost pa je bila šele jeseni, zato šest mesecev nisem mogel nikomur povedati.

Seveda sem sodeloval tudi na drugih natečajih, vendar nisem prejel nobene nagrade. Ena najboljših reči pri fotografiji je njena subjektivnost. Ena fotografija je lahko nekaterim všeč, nekaterim pa ne – enako je z natečaji. Žiriji mora biti vaša fotografija všeč bolj kot drugim, vendar to ne pomeni, da je ta fotografija boljša ali slabša od drugih.

Kot za fotografiranje divjih živali je tudi za fotografske natečaje potrebna vztrajnost. Pri fotografiranju divjih živali je zelo pomembno, da vztrajate, ker se živali v večini primerov ne prikažejo, in se domov vrnete brez fotografij. Če pa se boste močno potrudili in dovolj vztrajali, da posnamete želeno fotografijo, boste imeli na koncu več možnosti, da jo res posnamete, kot če bi ostali doma.

Michel: Zelo sem bil presenečen. Ko sem bil mlad fotograf, sem občudoval prejemnike nagrad za mlade fotografe prizorov divjine. Zelo prijetno in laskavo je reči, da so bile moje slike uvrščene med najboljše na svetu.

Vztrajnost je ključna, še naprej morate poskušati in poskušati. Sem optimističen in precej trmast. Če živali ne posnamem v čudoviti svetlobi, ki si jo želim, začnem znova in upam, da bom posnel srečanje mojih sanj. Neko sliko sem tri leta pošiljal na številne natečaje in nikoli ni bila izbrana, vse do leta 2014 – gre za sliko, ki mi je bila resnično všeč in za katero menim, da ima dober potencial.

Divja mačka gleda neposredno v fotoaparat in hodi po zasneženi pokrajini.

Michel je ležal v snegu in čakal na popoln trenutek, da je ujel ta osupljiv posnetek divje mačke v belgijski regiji Ardeni. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon EF 600mm f-4L IS II USM pri 1/250 s., f/4.5 in ISO 800. © Michel d'Oultremont

Mladi iberski medved v zeleno-rumenem listju, podobnem iglavcu.

Marc je bil poleti leta 2020 s stricem in bratrancem v gorah, ko je opazil tega divjega iberskega medveda."Na gori sem čakal in upal, da bom videl iberske volkove, nato pa se je prikazal ta mladi medved. Všeč mi je to, kar predstavlja, popolno svobodo," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS-1D X Mark III) z objektivom Canon EF 500mm f/4L IS USM in nastavkom Canon Extender 2x III pri 1000 mm, 1/320 s., f/9 in ISO 1600. © Marc Albiac

Kako ti je nagrada pomagala pri izgradnji kariere fotografa divjih živali?

Marc: Potem ko sem prejel to nagrado in leta 2011 zmagal v mladinski kategoriji na mednarodnem natečaju za fotografiranje narave MontPhoto, sem začel sodelovati z družbo Canon Spain ter sem sodeloval v delavnicah in pogovorih na velikih naravoslovnih sejmih skupaj s fotografi, kot je Mario Cea. O sebi si še vedno ne mislim, da sem profesionalni fotograf, čeprav sem. Trenutno obiskujem univerzitetni študij biologije, kar sem si želel že od petega leta.

Michel: Zahvaljujoč svoji prvi nagradi leta 2014 sem lahko sodeloval v kratkem, 10-minutnem dokumentarnem filmu o svojem delu z imenom Contrat Agency and David Hayes in The Wait, ki je bil nato prikazan širšemu občinstvu. Natečaj mi je prav tako pomagal, da se z mano seznani splošna javnost. Leta 2015 sem se odločil preizkusiti v fotografiranju divjih živali. To se je zgodilo takoj po študiju fotografije – na univerzi sem študiral biologijo, vendar sem hitro odnehal, saj sem bil raje na terenu, fotografija pa mi je ponudila ravno to razkošje. Tri leta sem si dal, da ugotovim, ali je to izvedljivo. Minilo je šest let.

Misliš, da si pri fotografiranju divjih živali razvil svoj slog?

Michel: Veliko fotografiram po občutku, ne da bi me preveč skrbelo, kaj bo delovalo in kaj ne. Ne ustvarjam svojih prizorišč in se preprosto prepustim vsemu, kar pride. Srečanja z divjino mi omogočajo, da zajamem svoja čustva takrat, ko se v živo srečam z divjo živaljo.

Marc: Na svojih fotografijah še vedno ne vidim enotnega sloga. Pri fotografiranju posamezne živali poskušam uporabiti različne sloge. Tako so ene slike bolj dokumentarne, druge pa so bolj umetniške, ene so črno-bele, druge pa so barvne, so pa tudi bližinske slike živali ali njenega habitata. Najbolj me zanima fotografiranje vretenčarjev: sesalcev, ptic, plazilcev, dvoživk. Poznati jih morate, njihove navade in kje jih najti.

Bližinski posnetek rdeče lisice, ki strmi neposredno v fotoaparat. Nos živali je izostren, njeni ostali deli pa so nekoliko zamegljeni.

Michel včasih z minimalističnim pristopom ustvari kompozicijo na svojih fotografijah, ki pritegne pogled na naravno lepoto njegovih subjektov. "Na Japonskem se mi je približala radovedna rdeča lisica. Osredotočil sem se na njen nos," pravi o svoji očarljivi sliki. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 600mm f-4L IS II USM pri 1/2500 s., f/4 in ISO 2500. © Michel d'Oultremont

Ženeta ponoči skače s skale na skalo, zvezde v ozadju pa so posnete z dvojno osvetlitvijo.

Ta fotografija, s katero je Marc leta 2015 prišel v finale v kategoriji 15–17 na natečaju za mladega fotografa prizorov divjine, je zajeta z dvojno osvetlitvijo."Z eno sem zajel skakajočo ženeto, osvetljeno z bliskavicami, z drugo pa zvezde v ozadju," pojasnjuje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon EF 17-40mm f/4L USM pri 40 mm, 15 s., f/4 in ISO 1600. © Marc Albiac

Se še vedno učiš? Si storil kakšno napako v začetku kariere?

Marc: Da. Obstajajo napake, ki jih še vedno delam. Na primer, če resnično želim fotografirati nekatero žival, postanem nervozen in se ji poskušam nekoliko približati. To včasih privede do tega, da žival ubeži in jaz ostanem brez fotografije.

Michel: Rekel bi, da čakanje na živali. Potrebno je veliko znanja o divjih živalih in veliko potrpljenja, da jih opazujemo, ne da bi jih pri tem motili. Vendar sem se tega naučil že zelo mlad. Zelo potrpežljiv sem, kar pomeni, da me ni mogoče zlahka razdražiti in sem lahko vedno optimističen.

Družina merjascev ponoči prečka veliko cesto, osvetljeno z ulično svetlobo, na označenem prehodu za pešce.

Ta nočni posnetek divjega prašiča, ki s svojimi pujski prečka cesto, je Marcu leta 2017 prinesel mesto v finalu v kategoriji 15–17 na natečaju za mladega fotografa prizorov divjine. V Barceloni prevladujejo divji prašiči, ki lahko povzročijo težave v lokalnem ekosistemu in so pogosto vpleteni v trke na cestah. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM pri 1/25 s., f/2.8 in ISO 6400. © Marc Albiac

Majhen ptič z oranžnim, belim in črnim perjem na trstu, ki se pod njegovo težo močno upogiba, v megleni pokrajini.

Michel je s plavajočim skrivališčem posnel to fotografijo brkate sinice, ki se na močvirnem terenu prijema trsta. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon EF 500mm f/4L IS USM (ki ga je zdaj nadomestil model Canon EF 500mm f/4L IS II USM) pri 1/2000 s., f/4.5 in ISO 800. © Michel d'Oultremont

S kakšnimi izzivi se soočajo mladi fotografi prizorov divjine, ki hočejo uspeti?

Michel: Mladi fotografi si neučakano želijo nešteto všečkov na svojih fotografijah na družbenih omrežjih. Mislim, da se ta tekma mora ustaviti. Če želite čedalje več, boste na terenu začeli početi reči, ki bodo vznemirile živali.

Marc: Najtežji del je najti nekoga, ki vas bo odpeljal na teren. Imel sem srečo, da so imeli moji starši radi gore in živali, vendar imam prijatelje, ki nimajo te priložnosti. Če živite v velikem mestu, kot je Barcelona, je težje videti veliko število živali.

Kakšen nasvet lahko dasta ljubiteljskim fotografom, ki bi se radi podali po vajinih stopinjah?

Michel: Učite se o živalih, berite o njih in jih razumite, preden jih fotografirate. To je zelo pomembno. Okolje in živali potrebujejo svoj mir in jih pri tem ne smete vznemirjati. Če žival prestrašite, ker jo hočete fotografirati, bo to slabo vplivalo na sloves fotografije.

Marc: Fotografirajte, kar vam je všeč, na način, ki vam je všeč. Če želite fotografirati v črno-beli tehniki, storite tako. Če želite fotografirati s telefoto objektivom, kar naprej. Pri fotografiranju se ne ozirajte na pravila, vendar ustvarjajte fotografije, ki jih resnično želite ustvariti.


Avtorica: Rachel Segal Hamilton

Povezani izdelki

  • Fotoaparati DSLR

    EOS 850D

    Naredite naslednji korak v ustvarjalnem nadzoru in ustvarite čudovite fotografije, polne podrobnosti ter osupljive filme v ločljivosti 4K z lahkim in povezanim DSLR-jem, ki navdihuje in nagrajuje.
  • Fotoaparati DSLR

    EOS 5D Mark IV

    Ne glede na to, kaj fotografirate, fotoaparat zagotavlja brezkompromisno kakovost slik in popolno profesionalno zmogljivost.
  • Brezzrcalni fotoaparati

    EOS R

    Brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, ki ponuja nove kreativne priložnosti za fotografe in filmske ustvarjalce.
  • Fotoaparati DSLR

    EOS 90D

    Polno opremljen fotoaparat DSLR vas ponese bližje, omogoča hitrejše fotografiranje in zajema izjemnih 32,5 milijona slikovnih pik.
  • Objektivi RF

    RF 600mm F11 IS STM

    Revolucionarni super telefoto objektiv, ki je kompakten in lahek, popoln za fotografe divjih živali, safarija ali fotografiranje med gibanjem.

Povezani članki

  • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

    Nasveti za fotografiranje prostoživečih živali

    Nasveti in tehnike, s katerimi lahko ponesete fotografije prostoživečih živali na višjo raven ter kar najbolje izkoristite Canonove fotoaparat in objektive.

  • PRIZORI IZ DIVJINE

    Fotografiranje ptic z objektivom RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    Profesionalni fotograf in ljubiteljski fotograf skupaj preizkušata objektiv RF 200-800mm F6.3-9 IS USM na terenu.

  • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

    Najboljši objektivi za fotografiranje divjih živali

    S temi primarnimi objektivi in objektivi s povečavo posnemite osupljive fotografije divjih živali in ptic.

  • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

    Prizori divjine pri šibki svetlobi

    Odkrijte skrita življenja živali z našimi vrhunskimi nasveti za nočno fotografijo.