Long exposure lights

Jasen pogled na fotografiranje pri šibki svetlobi.

Pridružil se nam je Nige Levanterman, mojster fotografije pri šibki svetlobi, ki v svojih slikah poustvarja energijo barvitih mestnih pokrajin. Nige z obvladovanjem dolge osvetlitve in kontrastnih svetlih luči pričara dinamične zgodbe, ki žarijo.

Naj vas spoznamo, Nige. Od kje izvira vaša strast do fotografije?

Ko sem začel novo službo v Londonu, sem želel raziskati in spoznati mesto, zato sem se o novem območju učil skozi fotografijo. Takrat sem začel fotografirati z mobilnim telefonom. Toda želel sem poskusiti fotografiranje pri šibki svetlobi in z dolgo osvetlitvijo, z mobilnim telefonom pa sem že dosegel meje zmožnosti. Zato sem začel uporabljati DSLR.

Nisem imel formalnega usposabljanja – osnov sem se naučil prek videoposnetkov na YouTubu in sledil svojemu instinktu. Samo vadil sem, se učil in se razvil do tega, kar sem danes.

Kaj vas navdušuje pri fotografiranju pri šibki svetlobi?

Zelo rad zajemam gibanje in kontrast svetlih luči pri nočni fotografiji. Tako poskušam v prizore vnesti življenje z energijo prometa, ljudi in barv.

Nige, radi uporabljate dolgo osvetlitev – nam lahko poveste, kako to naredite?

Najpomembnejše je, da najdete dobro mesto. Vaše mesto mora biti dober kot, ki je varno oddaljen od prometa. Prav tako mora biti mesto negibno, saj bo vsakršno gibanje posnetek zameglilo. Če fotografirate znane ali kultne kraje, morate pomisliti tudi na množico, ki vas lahko zmoti.

Ko fotografirate, postavite fotoaparat na stojalo, uporabite objektiv z najmanjšo zaslonko in izostrite točko v sredini fotografije. Nato preklopite na ročni način in uporabite majhno hitrost zaslonke (5–30 sekund) za daljšo osvetlitev.

Fotografom, ki se šele spoznavajo z dolgo osvetlitvijo, priporočam, da uporabijo ‘prioriteto zaslonke pri samodejni osvetlitvi’, saj fotoaparat opravi polovico dela. V tem primeru začnite z zaslonko F14, vrednost ISO nastavite na 100 in uporabite prioriteto zaklopa. Fotoaparat bo določil dolžino osvetlitve in če je ta krajša od 30 sekund, bodo rezultati v redu.

@Nige Levanterman

Kateri komplet Canonove opreme uporabljate za zajemanje fotografij pri šibki svetlobi?

Trenutno imam tri. Imam Canon EOS 5DS R, ki ga uporabljam za fotografiranje s časovnim zamikom, ker se fotografije v ločljivosti 50 milijona slikovnih pik pretvorijo v video v ločljivosti 8K. Poleg tega imam tudi Canon EOS 5D Mark IV in novi Canon EOS R. Pri objektivih priporočam F2,8 – ponoči zajamejo precej ostrejše posnetke, ker se dobro odrežejo pri šibki svetlobi. Poleg tega lahko z objektivom F2,8 ali celo objektivom F1,4 zajamete dobre prostoročne fotografije z dolgo osvetlitvijo.

V naknadni obdelavi uporabljate veliko učinkov. Kaj bi svetovali nekomu, ki se urejanja slik šele uči?

Prva napaka, ki jo naredijo vsi, med njimi sem tudi jaz, je prevelika nasičenost. V naknadni obdelavi se temu izogibajte in zagotovite, da bodo vaše fotografije videti realistične.

Na žalost strogega načina za učenje urejanja slik ni. Če torej še nikoli niste uporabljali programov za urejanje, se nekaj časa poigravajte z njimi. YouTube ponuja zakladnico brezplačnih vadnic, ki so odlične za vse nivoje.

Ključno je, da najdete svoj slog – naj vas drugi navdahnejo, vendar jih ne kopirajte.

Kje najraje fotografirate ponoči – in zakaj?

Privlačijo me mesta, ki so živahna, polna ljudi, prometa in luči. Zato obožujem praznični čas. Okrasne luči, vrvež stojnic in različne možnosti, ki so na voljo le tisti čas, so odlične za fotografijo pri šibki svetlobi.

@Nige Levanterman

Nam lahko poveste tri najboljše nasvete, kako se naučiti fotografije pri šibki svetlobi?

Ne varčujte pri stojalu. Za jasen posnetek mora biti vaš fotoaparat povsem negiben – če je fotografija zamegljena, je krivo nenamerno gibanje.

Ko izberete subjekt, preklopite na ročno ostrenje – to bo fotoaparatu preprečilo, da bi izostril druge premikajoče se elemente v prizoru, npr. ljudi, ki hodijo, ali avtomobile, ki se vozijo mimo. To storite tako, da izberete točko ostrenja, sprožilec pritisnete do polovice in objektiv preklopite v ročni način.

Seznanite se z osnovami fotografije pri šibki svetlobi in nato vložite v objektive. Nov objektiv bo povsem spremenil vaš slog in se vam pomagal razviti. Imel sem približno štiri objektive, preden sem napredoval od svojega prvega fotoaparata DSLR.

Katere novosti sledijo v vaši fotografiji, Nige?

Vedno raziskujem nove ideje. Želim biti drugačen – zato sem veliko kultnih stavb fotografiral na svoj način. Prizadevam si, da se vedno premikam naprej, sem v koraku s časom in z zahtevami družabnih medijev.

@Nige Levanterman


Priporočena oprema

Canon EOS 2000D

Canon EOS M50Napisala Sasha Newbury