carousel at night

Zajemite osupljive podrobnosti celo pri šibki svetlobi

Somrak in večer sta čarobna. Takrat oživijo festivali, razpoloženje v mestu se spremeni, priložnosti za fotografiranje pa kar mrgoli. A fotografiranje podrobnosti pri šibkejši svetlobi je lahko pravi izziv, še posebej, če uporabljate fotoaparat na pametnem telefonu.

Pri šibki svetlobi vam bodo ročne nastavitve fotoaparata DSLR, brezzrcalnega ali naprednega kompaktnega fotoaparata pomagale pri zajemanju ostrih in podrobnih posnetkov, do katerih sicer ne bi prišli zlahka.

Uporabite široko zaslonko (nizka f-številka) za zajemanje ostrih fotografij.

Fotoaparati z možnostjo ročnih nastavitev omogočajo nadzor zaslonke fotoaparata (način "Av" na Canonovih fotoaparatih). S tem preprosto določite, koliko svetlobe naj vstopi v fotoaparat. Več svetlobe kot vstopa v fotoaparat, višja je lahko hitrost zaklopa. Višja hitrost zaklopa pa zmanjšuje zamegljenost zaradi gibanja. Dobra hitrost zaklopa za premikajoče se predmete je nad 1/125 sekunde ali višja. V primeru mirujočih predmetov pri šibki svetlobi pa se poskušajte kar najbolj približati 1/60 sekunde glede na nastavitev zaslonke.

Če fotografirate portrete pred zarjo ali želite ujeti edinstvene mestne nianse v mraku, nastavite največjo odprtost zaslonke.

To pomeni, da izberete najnižjo f-številko, ki pa je odvisna od objektiva. Številni objektivi ponujajo f/3,5, pri drugih pa boste lahko izbirali tudi nižje številke, kot na primer f/2,8 ali f/1,4. Dodatna prednost široke zaslonke je, da ustvarja majhno globino polja in tako subjekt izostri na zamegljenem ozadju.

Povečajte nastavitev ISO za izboljšano občutljivost na svetlobo.

Če ste uporabili veliko odprtost zaslonke, ampak se vam zdi, da je fotografija še vedno pretemna, poskusite povečati nastavitev ISO. S tem določite občutljivost tipala fotoaparata na svetlobo. To je odlično za nočno fotografiranje brez bliskavice.

Pri višji nastavitvi ISO bo tipalo občutljivejše na svetlobo. Fotoaparati DSLR ter brezzrcalni in napredni kompaktni fotoaparati imajo velika tipala (tj. del, ki zajame fotografijo), tako da ustvarjajo boljše fotografije z visoko nastavitvijo ISO kot fotoaparati z manjšimi tipali, npr. fotoaparati pametnih telefonov. Poskusite fotografirati pri nastavitvi ISO 800 in jo nato povečajte, če je potrebno. Na fotografijah boste lahko opazili nekaj "šuma" ali povečano zrnatost, čeprav številni sodobni fotoaparati DSLR ter brezzrcalni in napredni kompaktni fotoaparati dosegajo odlične rezultate tudi pri ISO 1600 ali 3200.

Slikajte z načinom neprekinjenega fotografiranja in imejte več priložnosti za zajem odličnega posnetka.

Z načinom neprekinjenega fotografiranja boste zajeli hitro zaporedje posnetkov v samo nekaj delčkih sekunde. To je odlično za fotografiranje premikajočega se predmeta ali hitrega dogajanja. Če fotoaparat omogoča fotografiranje v tem načinu, ga vklopite in preizkusite – povečal bo možnost, da zajamete želeni vrhunski posnetek hitrega dogajanja pri šibki svetlobi.

Preglejte, kako ostre so vaše fotografije.

Ko na zaslonu LCD pregledujete fotografije, posnete pri šibki svetlobi, ne pozabite uporabiti povečave za prikaz podrobnosti, da preverite, ali so fotografije dovolj ustrezno ostre. Fotografije morajo biti izostrene in brez vidne zrnatosti ali zamegljenosti. Če pa vas skrbi, da se bodo med tiskanjem ali urejanjem pokazale pomanjkljivosti, boste morali fotografije še enkrat posneti. Ko se boste vrnili domov, ne boste mogli več nič storiti.