FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Izza objektiva: Helen Bartlett – ko ljubiteljsko fotografiranje postane kariera

Helen Bartlett je z nami delila zgodbo o svoji karieri v svetu fotografiranja družinskih portretov, o svoji najljubši operi ter nam zaupala nekaj nasvetov za začetnike.
Črno-bela fotografija dojenčka, ki se dotika knjige.

Helen Bartlett je s fotografiranjem otrok pričela, ko je bila najstnica, v vrtcu svoje matere v južnem Londonu. Svojo profesionalno kariero je začela razvijati leta 2003, danes pa je ena izmed najbolj cenjenih fotografov družinskih portretov v Združenem kraljestvu. Na svojih črno-belih fotografijah izrablja razpoložljivo svetlobo in izraža čustvene odtenke družinskega življenja. Z njo smo se pogovarjali glede izzivov pri razvoju ljubiteljskega fotografiranja v profesionalno kariero.

Kdaj vas je fotografija začela zanimati?

V času mojega odraščanja je bil moj oče strasten fotograf in zato smo imeli doma temnico za razvijanje fotografij. Moji bratje in jaz smo vsi imeli analogne fotoaparate, veliko fotografirali na črno-bel film, nato pa svoje slike razvijali in tiskali. V tem času je mama doma med tednom imela organizirano varstvo otrok. Kot najstnica sem pričela s fotografiranjem otrok, ki so hodili k mami v varstvo, in fotografije prodajala njihovim staršem, da sem si prislužila nekaj denarja. S fotografiranjem sem nadaljevala tudi med študijem, saj sem si vedno želela postati fotografinja. Vendarle pa sem bila prepričana, da so to le sanje in da bom v življenju dejansko počela kaj drugega.

Črno-bela fotografija smejočega otroka, ki se igra z mehurčki.

Pri fotografiranju otrok Helen v slike vedno doda element zabave, zaradi česar so slike bolj naravne. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 85mm F1.2L USM DS pri 1/2000 s., f/1.2 in ISO320. © Helen Bartlett

Kako pa se je fotografiranje potem spreobrnilo v kariero?

Ko sem zamenjala nekaj služb in sem si še vedno želela postati fotografinja, mi je starejši brat posodil nekaj denarja, da sem odprla podjetje za fotografiranje otrok in vse se je nekako zgodilo ravno ob pravem trenutku. Digitalna fotografija je postajala vse bolj dostopna, tako da sem nabavila Canon EOS 10D, si kupila računalnik in živela pri svojih starših, dokler si nisem ustvarila imena.

S kakšnimi izzivi ste se soočali?

Glavni izzivi pri zagonu podjetja takrat so bili enaki, kot so danes. Največja ovira je pridobivanje strank. Izdelujete lahko najboljše fotografije na svetu, a če ljudje ne vedo za vas, potem boste težko pridobili nove stranke. Na začetku si boste morali za delo z otroki vzeti čas in si pridobiti izkušnje. Spominjam se, da sem fotografirala štiri majhne fantke v kletnem stanovanju na deževen dan in razmišljala o tem, kako bi tovrstno delo lahko bilo zanimiv in zabaven izziv, če bi ga opravljala za denar. Dlje kot delate z otroki, bolje znate iz njih izvleči tisto najboljše ter hkrati poskrbeti, da se ob tem vsi zabavate.

Črno-bel profil dojenčka.

Strokovni makro objektiv vam omogoča, da izostrite pri večji povečavi kot pri običajnem objektivu, zaradi česar je popoln za fotografiranje novorojenčkov in dojenčkov. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/500 s., f/2.8 in ISO1000. © Helen Bartlett

Črno-bela fotografija otroka, ki sedi na očetovih ramenih.

Če boste starše spodbudili k sodelovanju pri fotografiranju, se bodo subjekti lažje sprostili in tako boste lažje ujeli spontane trenutke. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/1000 s., f/2 in ISO400. © Helen Bartlett

Kakšne nasvete bi dali nadobudnim profesionalnim fotografom?

Ena od stvari, ki si jih velja zapomniti, je ta, da fotografiranje le redko vodi do bogastva. To je trdo delo. Zato se je treba zavedati, preden daste odpoved v službi, da se preboj ne bo zgodil čez noč. Rekla bi, da se poskusite čim več naučiti. Internet je odličen vir praktičnih nasvetov in tehnik učenja. Najpomembnejše pa je, da vadite. Ker nič ni boljšega od dejanskega zajemanja fotografij. Dobra ideja je najprej preprosto zajemati fotografije prijateljev in družinskih članov, preden boste začeli sprejemati prva plačana naročila. Več kot fotografirate, več trikov boste usvojili in bolje boste lahko opredelili svoj slog.

Črno-bela fotografija gozda s silhueto otroka na veji padlega drevesa.

V slike vključite sence, kar vam lahko pomaga ustvariti in dodati vzdušje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/400 s., f/1.8 in ISO800. © Helen Bartlett

Kakšno opremo trenutno uporabljate?

Trenutno delam z dvema sistemoma fotoaparatov, ko sem prešla na brezzrcalni fotoaparat. Še vedno imam najljubše fotoaparate Canon EOS-1D X Mark II, ki ga uporabljam z objektivi Canon EF 85mm f/1.4L IS USM, Canon EF 35mm f/1.4L II USM in Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. Otroci se hitro premikajo, zato sta izjemno samodejno ostrenje in odporno kakovostno ohišje serije EOS-1 D X popolna, ko ne veš, kaj se bo na fotografiranju zgodilo – pesek, milni mehurčki, plišaste igrače – pri majhnih otrocih je mogoče vse.

V letu 2020 sem k svoji opremi dodala fotoaparat Canon EOS R5, kar je enkratno. Uživam v funkciji sledenja obrazu in očem, vrtljivem zaslonu na dotik in 5940 položajih samodejnega ostrenja, kar mi omogoča ustvarjanje novih in zanimivih kompozicij. Uporabljam ga z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM, s katerim ste pripravljeni na vse. Uporabljam izjemen vsestranski objektiv Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM, ki mi je predvsem všeč zaradi funkcije makra, zato pa je popoln objektiv za fotografiranje novorojenčkov. Leta 2021 bom k svoji opremi dodala objektiv Canon RF 85mm F1.2L USM. Kakovost novih objektivov RF je osupljiva.

Vedno priporočam, da vložite v prvovrsten objektiv, saj vam omogoča, da pri fotografiranju v notranjih prostorih uporabite naravno svetlobo. Tako se lahko naučite o zaslonki in hitrosti zaklopa. Visoko kakovosten in ugoden objektiv Canon EF 50mm f/1.8 STM je prvovrsten objektiv za eksperimentiranje. Enakovreden tistim, ki uporabljajo Canonov brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, bi bil objektiv Canon RF 50mm F1.8 STM.

Povezani izdelki

  • Brezzrcalni fotoaparati

    EOS R5

    Ponovno razmislite, kaj veste o brezzrcalnih fotoaparatih. Brezkompromisno delovanje fotoaparata EOS R5 bo revolucionarno spremenilo vašo fotografijo in filmsko ustvarjanje.
  • Objektivi za DSLR

    EF 50mm f/1.8 STM

    Cenovno ugoden objektiv STM ima hitro zaslonko f/1,8 in je odličen za splošno fotografiranje, fotografiranje pri šibki svetlobi in fotografiranje portretov.
  • Standardni objektiv

    RF 50mm F1.8 STM

    Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
  • Povezani članki

  • FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

    11 nasvetov za družinsko fotografijo

    Odkrijte nasvete in namige za fotografiranje osupljivih družinskih portretov. Razkriva jih Canonova ambasadorka Helen Bartlett.

  • USTVARJALNO TISKANJE

    NASVETI ZA PREDSTAVITEV NATISOV

    Oglejte si, kako spremeniti svoj dom s čudovitimi družinskimi fotografijami v slogu galerije.

  • FOTOGRAFIRANJE DOJENČKOV

    Namigi za fotografijo dojenčkov

    Naj bo fotografija dojenčkov zabavna in rezultati odlični.

  • FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

    Posnemite boljše portrete

    5 zabavnih izzivov z družinsko fotografijo z blogerko Katjo Gaskell.