SNEMANJE VLOGA

Štirje umetniki, štirje talenti, eno ustvarjalno sodelovanje

Oglejte si dogajanje, ko se štirje ustvarjalci vsebine, ki uporabljajo Canonovo opremo za predstavitev svojega dela na spletu, odločijo ustvariti kratki filmu.
Glasbenik, plesalec in nogometaš, ki stoji pred zidom z neonskim grafitom sove.

Zaradi družabnih medijev smo vsi postali ustvarjalci vsebin. Kako vi nadgradite svoje videoposnetke in objave, da so čim bolj opazne v množici objav? Canonova kampanja Crew Create je združila štiri umetnike iz Združenega kraljestva, ki pri ustvarjanju svojih objav in videov za družabna omrežja uporabljajo Canonove fotoaparate in objektive. Z njimi nam prikazujejo, kaj vse je mogoče, ne glede na to, kakšen je vaš proračun ali nabor veščin.

Nogometaš prostega sloga Ewan Baggott, znan tudi kot EABskills, se nad fotografijo navdušuje že od otroštva. Za snemanje svojih veščin in trikov, ki jih deli s 107.000 sledilci na Instagramu, uporablja vrhunski fotoaparat Canon EOS R6. "V mlajših letih sem bil obseden s fotografijo," pove. "Pri mojem delu je najpomembnejše, da imam na voljo najvišjo kakovost slike."

Glasbenik in producent, nagrajen z nagrado Brit Award, Jack Garratt s fotoaparatom Canon EOS RP dokumentira svoj ustvarjalni postopek in deli fotografije življenja na poti s svojimi 90.900 sledilci na Instagramu. "Obožujem fotografiranje," pove. "Ko se odpravim na pot, s seboj vedno vzamem fotoaparat."

Plesalka Nifè ima na TikToku več kot 1,5 milijona sledilcev. Pri snemanju plesnih izzivov in vadnic uporablja Canon EOS M50 Mark II. "Je lahek in enostaven za uporabo. Le položim ga v torbo in grem," pove.

Ulični umetnik Fat Cap Sprays ne želi izstopati, zato svoje kratke videoposnetke, s katerimi si je prislužil več kot 72 milijonov všečkov na TikToku, snema s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III. "Ta fotoaparat je zelo kompakten in lahek, kar je popolno, kadar v drugi roki držim razpršilo," pove.

Tu smo spoznali štiri umetnike, izvedeli nekaj podrobnosti o njihovem ustvarjalnem procesu in spoznali, kaj vse so se naučili med skupnim ustvarjanjem kratkega filma o njihovih veščinah.

Več informacij:

Nogometaš prostega sloga

Mlad moški, ki brcne žogo proti golu, Canonov fotoaparat pa stoji na stativu za njim.

"Vedno sodelujem z drugimi influencerji," pove nogometaš prostega sloga Ewan Baggott, t. i. EABskills. "V nogometnem svetu prostega sloga imamo prijetno majhno skupnost, kjer si pogosto priskočimo na pomoč. Sodelovanje pripelje do vseživljenjskih prijateljstev."

Moški v belem puloverju s kapuco, ki drži pod svojo levo roko nogometno žogo, v desni roki pa Canonov fotoaparat.

Ewan Baggott

Nogometaš prostega sloga, voditelj in producent.

Družabno:@eabskills

Fotoaparat po izbiri:Canon EOS R6

"Ko sem bil mlajši, sem bil obseden z nogometom in s fotografijo prav tako," pojasni Ewan. "Razmišljal sem, kako bi lahko združil nogomet in fotoaparate."

Ewan je začel snemati svoje trike in veščine ter jih deliti v spletu, zdaj pa svoje nogometno obarvane montaže objavlja na TikToku, Instagramu in YouTubu. "Všeč mi je, da sem svoboden in lahko počnem, kar želim," pove.

"To sodelovanje je bila odlična priložnost, da smo se zbrali različni ustvarjalci in združili različne vidike našega dela," je dodal. "Pred tem smo se slišali in si izmenjali nekaj zamisli. Poslušal se Jackovo glasbo in pomislil: "Pri tem spustu ali tem ritmu bi lahko izvedel določen trik."

"Na snemanju me je skrbelo kar nekaj stvari. Skrbelo me je, da mi bo žoga padla na tla in da bom izgubil občutek za prostor. Moral sem začutiti svoj prostor, vse štiri stene, ter poskrbeti, da z žogo, ki je letela proti meni, ne bi zadel fotoaparata!"

"Sodelovanje z drugimi ljudmi je pomembno, saj smo si vsi različni. Nekaj koščkov vzameš tu in nekaj tam. Vedno pa je najpomembnejše, kaj se od tega naučiš. Če z nekom sodeluješ, se od njih tudi učiš in oni od tebe."

Glasbenik in producent

Moški v hlačah z zlatim cvetličnim vzorcem, ki sedi v domačem snemalnem studiu s Canonovim fotoaparatom v naročju.

"Ideje dobim na najrazličnejše načine," pove nagrajeni glasbenik in producent Jack Garratt. "Včasih se mi v glavi pojavi že popolnoma oblikovana melodija. Včasih pa za to potrebujem več let."

Canon Camera

Jack Garratt

Glasbenik in producent, nagrajen z nagrado Brit Award.

Družabno:@jackgarratt

Fotoaparat po izbiri:Canon EOS RP

Jack je od nekdaj čutil strast do glasbe. "Od nekdaj sem bil predan pisanju in nastopanju," razloži. "Prvo pesem sem napisal pri 13. ali 14. letih – zame je bilo to nekaj povsem naravnega."

Prepričan je, da je prav zaradi družabnih omrežij postal boljši fotograf in boljši izvajalec, ker je veliko bolj pozoren na to, katere vsebine bo objavil v spletu. "Sam izbiram trenutke, ko sem se pripravljen odpreti ljudem. Včasih poiščem del skladbe, na kateri delam, in čez njo spustim nekaj akordov ali bas. Ali pa v roke vzamem kitaro in si zamomljam novo nastajajočo pesem."

Zelo ga je zanimalo, kako bodo tistega dne drugi umetniki interpretirali njegovo glasbo. Upal je, da se bo energija njegove glasbe ujemala z njihovimi nastopi. "Želel sem, da bi se moja glasba zrcalila v nastopih drugih ustvarjalcev. Navdušen sem bil nad to priložnostjo, da sem lahko posnemal energijo drugih umetnikov in se ji poskusil čim bolje približati.

"Neverjetna izkušnja je, ko vidiš, kako je tvoja glasba predstavljena v umetnosti drugih ljudi. Pri ustvarjanju vsebine je izjemno fascinantno opazovati, kako drugi interpretirajo tvoje delo."

Plesalka

Ženska s fotoaparatom snema samo sebe med skokom v zrak sredi plesne rutine na betonu ob železniških tirih.

"Med ustvarjanjem vsebine čutim svobodo," pove plesalka Nifè. "Svobodno se lahko odločam, kdo želim biti, kaj želim početi in kaj želim ustvarjati."

Ženska z modrimi kitkami v rožnatem pajacu drži Canonov fotoaparat za stativ.

Nifè

Plesalka iz Londona, ki svoje gibe objavlja na TikToku in Instagramu.

Družabno:@itsjustnifee

Fotoaparat po izbiri:Canon EOS M50 Mark II

Nifè pleše že celo življenje. "Mama je vedno pravila, da sem priplesala že iz maternice," pove. "Ko sem bila mlajša, sem bila zelo sramežljiva. Samo v plesu sem se počutila samozavestno. Še vedno verjamem, da sem samozavestna samo zaradi naukov, ki sem se jih naučila iz plesa. Skozi ples sem spoznala, kako naj se predstavim, kako naj se gibam, kako naj se počutim dobro v svoji koži ter kdo sploh sem."

Nifèjina naloga je bila, da za videoposnetek pripravi plesno rutino. Odločila se je, da koreografijo prilagodi tako, da bi na dan snemanja lahko imela nekaj prostora za improvizacijo.

"Vedela sem, da bom na snemanju našla nekaj, s čimer bom lahko nadgradila svoj ples," pove.

"Glasba [pri sodelovanju] ni bila takšna, kot bi jo običajno izbrala, a sem zato spoznala, kako bi del sebe lahko uporabila na drugačen način. Spoznala sem, za kakšne pristope se odločajo drugi ljudje. Če se povežeš z drugimi ustvarjalci, se naučiš nove stvari, dobiš nove zamisli in si izmenjaš nasvete. Skrbelo me je, da bom živčna. To je lahko resnično nadležno, a temu ne moreš ubežati. Skrbelo me je, da bo šlo kaj narobe, predvsem glede prostora. Tokrat sem se morala malo bolj potruditi. Morala sem biti pametnejša."

Ulični umetnik

Grafitar riše sliko neonsko sijočo jagodo na črno steno, medtem ko Canonov fotoaparat snema celoten postopek.

"V mojem predelu Londona je veliko ustvarjalcev in vsi iščemo navdih drug pri drugem," pove ulični umetnik Fat Cap Sprays. "Rad poiščem zanemarjene, zapuščene zidove in jim povrnem nazaj iskrico življenja."

Canonov fotoaparat na stativu, usmerjen v temno oblečenega uličnega umetnika, ki čepi ob porisanem zidu s pločevinkami razpršila.

Fat Cap Sprays

Ulični umetnik iz vzhodnega Londona, znan po svojih sijočih neonskih dizajnih v slogu risank.

Družabno:@fatcapsprays

Fotoaparat po izbiri:Canon PowerShot G7 X Mark III

"Ko ljudje pogledajo umetniško delo, vidijo le končni izdelek. Ko pa ustvarjanje posnamem, jim pokažem tudi celoten postopek – kako se plast za plastjo sestavi v celoto," pove ulični umetnik Fat Cap Sprays. "Na ta način lahko pokažem tudi zadovoljstvo, ki ga občutim med slikanjem. Deljenje ustvarjalnosti je izredno pomembno. Osrečuje ljudi."

Fat Cap Sprays je za videoposnetek ustvaril umetniško ozadje. Naslikal je neonsko rdečo sovo, ki izstopa iz ozadja. "Sove imajo najboljši vid in so nočna bitja, zato sem si oči predstavljal kot fotografske objektive – oči, ki sledijo ustvarjalcem vsebine," razloži.

"Moje delo se je močno razlikovalo od drugih ustvarjalcev. Če bi naredil napako, bi se lahko znova lotil slikanja, jo popravljal in prilagajal, dokler ne bi bil zadovoljen. Drugi ustvarjalci vsebin so bili pod večjim pritiskom, ker so morali nastopati med snemanjem. Svoj nastop so morali ponavljati, dokler jim ni uspel točno tako, kot so si želeli.

"Skupaj smo lahko ustvarili nekaj povsem drugačnega, kar ni videl še nihče. Gre za izmenjavo idej, ki privede do nečesa zares posebnega. Vsak od nas ima različne talente, skupaj pa lahko ustvarjamo vsebino na zelo zabaven način."

Oglejte si, kaj je nastalo, ko so ti vrhunski ustvarjalci združili svoje talente in ustvarili to čudovito skupno umetniško delo:

Človek v rdeči srajci, ki igra električno kitaro.

Avtor: Andrea Ball

Povezani izdelki

Povezani članki

 • Ženska drži pri sebi obrnjen fotoaparat na stativu, v zamegljenem ozadju so številne večbarvne stavbe na rečnem bregu.

  SNEMANJE VLOGA

  Kako postati ustvarjalec vlogov

  Z nasveti za snemanje vlogov za začetnike začnite in posnemite kakovostne vloge.

 • Oseba snema vlog s fotoaparatom Canon EOS R10. V ozadju je oranžno drevo, polno sadja.

  SNEMANJE VLOGA

  Najboljše Canonove naprave za snemanje vlogov

  Z odličnimi Canonovimi fotoaparati za snemanje vlogov, ki nudijo številne funkcije in osupnejo s kakovostjo videoposnetka, bo vaš vlog v hipu oživel.

 • Ženska, ki postavlja fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III ob svoj prenosni računalnik, da bi v živo iz svoje dnevne sobe prenašala seanso joge.

  KOMPAKTNI FOTOAPARATI

  Najboljši kompaktni fotoaparati za ustvarjanje vsebin

  Oglejte si, kako lahko s fotoaparatom PowerShot G7 X Mark III odkrijete ustvarjalno žilico v svojem vsakdanjem življenju.

 • Slavni pek Matt Adlard fotografira čokoladno sladico s fotoaparatom Canon EOS M50 Mark II.

  FOTOGRAFIRANJE HRANE

  Recept za uspeh: Predstavljamo Canon EOS M50 Mark II

  Samouki pek in zvezda družabnih omrežij Matt Adlard pokusi EOS M50 Mark II.