SNEMANJE VLOGA

Navodila za snemanje vlogov: Osem nasvetov za začetke

Začetek snemanja vlogov je zabaven, zadovoljujoč in preprostejši kot kadar koli prej, še posebej, če sledite strokovnim nasvetom za ustvarjanje kakovostnejših in učinkovitejših vlogov.
Ženska drži pri sebi obrnjen fotoaparat na stativu, v zamegljenem ozadju so številne večbarvne stavbe na rečnem bregu.

Odkrili ste svojo nišo, čudovito lokacijo in zanimivo zgodbo. Morda imate recept za ustvarjanje popolnega vloga, ampak ali veste, katero opremo izbrati in kako posneti videoposnetek, da bo dosegal dovolj visoke standarde, s katerimi boste ugodili zahtevnemu občinstvu?

V tem vodniku za snemanje vlogov vam bomo razkrili osem namigov, s katerimi lahko začetniki in izkušeni ustvarjalci vlogov izboljšajo svoje vloge. Naučite se, kako ustvarjati kakovostne vsebine, ki bodo zanimive za vaše občinstvo, kako umiriti sliko (brez tresljajev) in jo izostriti, kako pomembno je ustvarjalno kadriranje in kaj potrebujete za snemanje čistega in jasnega zvoka. Ne glede na fotoaparat, ki ga uporabljate za snemanje vlogov, ali je to s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III, fotoaparatom Canon EOS M50 Mark II, fotoaparatom Canon EOS R10 ali s fotoaparatom Canon EOS R6, morate pri ustvarjanju prvih vlogov pomisliti na več stvari.

1. Pri izbiri kompleta je pomembno najti dobro razmerje med velikostjo fotoaparata in tipala.

Razdeljena slika, ki prikazuje Canon EOS R6 na veliki skali, porasli z mahom, in Canon EOS R7, ki je tudi položen na skalo.

Canonova tipala polne velikosti so 1,6-krat večji od tipal APS-C. To pomeni, da fotoaparati APS-C, kot je fotoaparat EOS R7 (desno), omogočajo tesnejši pogled kot fotoaparati polne velikosti, kot je fotoaparat EOS R6 (levo) z enakim objektivom, s 1,6-kratnim "faktorjem obrezovanja". Tako 24-milimetrski objektiv polne velikosti pri fotoaparatu APS-C ustvari 38,4-milimetrsko vidno polje.

Fotoaparat z večjim tipalom bo zajel kakovostnejšo sliko, a je pri snemanju videodnevnikov pomembno najti pravo razmerje med velikostjo tipala in velikostjo samega fotoaparata. Fotoaparat serije PowerShot G z vgrajenim objektivom, kot je Canon PowerShot G7 X Mark III, je na primer izjemno kompakten fotoaparat za snemanje spletnih videodnevnikov, ki ga lahko prenašate s sabo. Vendar imate pri brezzrcalnem fotoaparatu ali fotoaparatu DSLR z izmenljivimi objektivi večjo izbiro objektivov.

Pri fotoaparatih z izmenljivim objektivom boste morali izbrati še eno možnost: polna velikost ali tipalo APS-C. Fotoaparati polnega formata (ko sta Canon EOS RP in EOS R6), imajo velika tipala s širokim dinamičnim razponom in odlično zmogljivostjo pri šibki svetlobi ter širokim vidnim poljem, vendar je njihovo ohišje večje in težje. Fotoaparati APS-C (ki vključujejo brezzrcalna fotoaparata Canon EOS R10 in EOS R7) uporabljajo manjše tipalo, ki ponuja ožje vidno polje, vendar omogoča, da je sam fotoaparat manjši in lažji.

2. Najboljši objektivi za snemanje vlogov

Ženska v poletni obleki, ki drži hladno pijačo, stoji ob obali in pred sabo drži fotoaparat, da se snema.

Vsestranski objektiv RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM nudi široko vidno polje, ki je popolno za snemanje vlogov.

Veliko snemalcev vlogov uporablja širokokotne objektive, ker jih je mogoče uporabljati v manjših prostorih, kot sta na primer spalnica ali kuhinja, in ker z njimi lahko zajamejo čim večji kader. V ta namen je primeren 24-milimetrski širokokoten objektiv, in sicer je še boljši objektiv, ki ima učinkovito goriščno razdaljo manjšo kot 24 mm.

Če torej fotografirate s fotoaparatom s tipalom APS-C, kot je Canon EOS M50 Mark II, in ga združite z izjemno širokokotnim objektivom, kot je objektiv Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM lahko v kader zajamete več prizora.

Kompakten, tih objektiv RF 15-30mm F4.5–6.3 IS STM je preprost za uporabo in ponuja podobno široko polje pogled ter je primeren za fotoaparate polne velikosti sistema EOS R, kot sta EOS R6 ali EOS RP. Uporabniki fotoaparatov DSLR se morda odločijo za fotoaparat Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, ki ga lahko uporabljate tudi pri fotoaparatih s sistemom EOS R s katerimkoli adapterjem nastavka EF-EOS R iz nabora.

Ne glede na to, za kateri objektiv se boste odločili, obrnite zaslon fotoaparata, da se boste tako lahko bolje postavili v kader in boste povsem preprosto posneli fotografije sebe ter snemali iz majhnih zornih kotov. Veliko fotoaparatov, kot je na primer Canon PowerShot G7 X Mark III, lahko prek povezave Bluetooth povežete z apliakcijo Canon Camera Connect v pametni napravi ter se tako posnamete na daljavo.

3. Fiksni objektiv ali objektiv s povečavo?

Fotoaparat EOS R6, objektiv RF 16mm F2.8 STM in mikrofon so na leseni mizi na prostem.

Fotoaparat Canon RF 16mm F2.8 STM je odličen začetni objektiv za snemanje vloge za fotoaparate s sistemom EOS R, saj je izjemno širok, hiter, kompakten in cenovno ugoden.

Pred ustvarjalci vlogov je še ena odločitev, in sicer izbira med fiksnim objektivom in objektivom s povečavo. Fiksni objektivi imajo fiksno goriščno razdaljo, kar jih omejuje na eno vidno polje in imajo običajno večje zaslonke. Večja, kot je zaslonka (tj. nižja je, nižja je vrednost f), več svetlobe vstopi v objektiv, kar pomeni boljšo kakovost slike pri šibki svetlobi. Z velikimi zaslonkami je tudi lažje doseči ozko globino polja, zato je fiksni objektiv najboljša izbira, če želite posneti vlog z izostrenim subjektom pred zamegljenim ozadjem.

Fiksni objektivi so pogosto optično ostrejši ter fizično manjši in lažji od objektivov s povečavo. Če običajno vlog posnamete na enem mestu in želite ohraniti najvišjo kakovost slike, je uporaba fiksnega objektiva morda najbolj smiselna. Objektiv RF 24mm F1.8 MACRO IS STM je pri fotoaparatih sistema EOS R s tipalom polne velikosti odlična izbira, saj je majhen in lahek, dovolj širok za snemanje vlogov v zaprtih prostorih, zaslonka f/1,8 pa je odlična za ustvarjanje zamegljenega ozadja in fotografiranje v temnejših okoljih.

Objektivi s povečavo so zaradi dodatnih premikajočih se delov običajno večji, vendar je njihova vsestranskost priročna pri fotografiranju z različnih razdalj in z različnih lokacij. Objektiv s povečavo, ki ima veliko goriščno razdaljo, kot je RF 24-105mm F4-7.1 IS USM, omogoča fotografiranje s širokokotnim objektivom in teleobjektivom brez zamenjave objektiva, zato vam ni treba nositi dodatnih objektivov.

4. Izberite ločljivost in hitrost sličic

Moški se s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III snema med meditacijo na robu pečine. V ozadju je mogoče opaziti ocean.

Ne glede na to, kako ustvarjalne so vaše vsebine, če posnetki ne prikazujejo dovolj podrobnosti, se to splača izboljšati. Poiščite fotoaparate, ki snemajo videoposnetke v polni visoki ločljivosti (Full HD) ali ločljivosti 4K video. Full HD je dober standard, a boste z ločljivostjo 4K prikazali še več podrobnosti, saj vam omogoča obrezovanje in stabiliziranje vsebin, ne da bi s tem morali žrtvovati kakovost. Snemanje v ločljivosti 4K ne pomeni, da morate tudi objavljati v 4K, a vedite, da bodo vsebine v ločljivosti 4K zahtevale več časa za urejanje in za prenos v strežnik.

Najpomembneje je razmisliti o tem, kakšna hitrost prikaza sličic bo primerna za predmet snemanja. Tekoča hitrost 60 sličic na sekundo (fps) je najprimernejša za akcijske vloge, saj vam omogoča uporabo učinkov upočasnitve posnetkov. 30 ali 25 sličic na sekundo pa bo primerno za vse ostalo. Za še bolj podrobne upočasnjene vsebine omogočata fotoaparata EOS R7 in PowerShot G7 X Mark III snemanje v hitrosti do 120 sličic na sekundo pri snemanju v polni visoki ločljivosti.

5. Vsebine naj bodo stabilne in izostrene

Fotoaparat Canon EOS M50 Mark II z mikrofonom na vrhu in zaslonom, odprtim navzven, je nameščen na majhnem stativu na beli mizi.

Fotoaparat Canon EOS M50 Mark II smo zasnovali z mislijo na snemanje vlogov. Samodejno ostrenje s sledenjem obrazu in predmetom ter 143 točk samodejnega ostrenja zagotavljajo vrhunsko ostrino, hkrati pa omogočajo snemanje navpičnih videoposnetkov, ki jih lahko uporabite neposredno za družbeni omrežji TikTok ali Instagram.

Zaradi kompaktnosti in majhne teže so Canonovi fotoaparati za snemanje vlogov, kot so Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II in Canon EOS R10, kot nalašč za snemanje gibanja. Privlačen videodnevnik bi moral občinstvo popeljati na pot skupaj z vami – ali skozi tlakovane mestne ulice ali pa ko jim prikazujete svoje reakcije ob odpiranju embalaže zadnjega nakupa – in gibanje je lahko ključ do uspeha. Namesto tresočih in nemirnih posnetkov, naj bodo posnetki mirni, da se lahko vaše občinstvo osredotoči na vznemirljivo lokacijo ali zanimivo zgodbo.

Da bodo posnetki mirni, primite fotoaparat s strani in ga spodaj podprite z dlanjo druge roke. Če potrebujete dodatno oporo, si lahko pomagate z dodatno opremo za oprijem, ki jo pritrdite na ohišje fotoaparata in vam daje dodatno površino za oprijem.

Tehnologija lahko izdatno pomaga: za jasne in mirne filme uporabite objektiv s stabilizatorjem slike ali fotoaparat, ki ima kakršno koli obliko stabilizacije slike. Fotoaparat PowerShot G7 X Mark III ima 5-osni dinamični stabilizator slike, ki je zasnovan za izničevanje tresenja fotoaparata celo med tekom, obračanjem ali pri polni povečavi. Pri nekaterih fotoaparatih sistema EOS R je vgrajeno tipalo za stabilizator slike v ohišju (IBIS), ki zagotavlja stabilizacijo slike ne glede na nameščen objektiv. Če uporabljate objektiv z optičnim stabilizatorjem slike na fotoaparatu z IBIS, oba sistema za stabilizacijo slike sodelujeta in tako odpravita več tresljajev, kot bi jih posamezno.

Ker ste vi sami v vlogi snemalca videodnevnikov, bo vaš obraz tisto, kar bodo ljudje gledali, zato je zelo pomembno, da je izostren. Canonova tehnologija zaznavanja obrazov in oči lahko samodejno sledi vašemu obrazu in prilagaja ostrenje slike.

6. Namensko obračanje fotoaparata

S fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III na Canonovem nastavku za stativ ženska snema sama sebe v vrtu.

Popolna dodatna oprema za snemalce vlogov na poti je Canonov nastavek za stativ HG-100TBR. S snemljivimi daljinskimi upravljalniki in nastavljivo glavo deluje kot mini stojalo in ročaj, zaradi česar pomaga pri stabilnosti in ima celo prostor za namestitev zunanjega mikrofona.

Vodoravno premikanje fotoaparata med snemanjem oziroma obračanje omogoča občinstvu pogled skozi vaše oči. Tako so lahko tam z vami, ko gledate čudovit zaliv ali obzorje, polno presunljivih zgradb. Pretirano obračanje lahko sicer zmede gledalce, a če ga uporabljate zmerno, lahko poveča njihovo zanimanje in pomaga pri samem prenašanju zgodbe.

Obračanje uporabljajte zmerno, brez hitenja in naj bo obzorje izravnano. Nekateri fotoaparati, kot je PowerShot G7 X Mark III, so opremljeni tudi z indikatorjem ravni, ki pomaga pri izravnavanju z obzorjem. Stabilizator IBIS v najnovejših fotoaparatih sistema EOS R, kot je EOS R7, omogoča samodejno izravnavo. Če nimate trinožnega stojala, položite fotoaparat na nekaj stabilnega, kot je na primer rob klopi ali mize, in ga premikajte enakomerno, namensko z ene strani na drugo.

7. Za kakovostnejši zvok uporabite zunanji mikrofon

Fotoaparat Canon EOS R10 z mikrofonom DM-E1D na vrhu je nameščen na stativ na mizi v parku pri močni sončni svetlobi.

Stereo mikrofon Canon DM-E1D je popolnoma digitalen, brezžičen in se napaja neposredno iz fotoaparata, nastavite ga pa lahko v tri smeri (kravatni, 90° ali 120°). To je učinkovit način, da izboljšate kakovost zvoka. Združljiv je z vsemi fotoaparati z večnamenskim nastavkom, vključno s fotoaparati EOS R3, EOS R7 in EOS R10.

Večina fotoaparatov, s katerimi lahko snemate videoposnetke, zagotavlja sprejemljivo kakovost zvoka, zlasti najnovejši modeli, kot sta, EOS R7 in EOS R10, če pa je odličen zvok pomemben pri snemanju vlogov, razmislite o priključitvi zunanjega mikrofona. Zunanji mikrofon je še posebej koristen, ko snemate na prostem, saj bo vgrajeni mikrofon verjetno posnel tudi moteče zvoke iz ozadja, kot je recimo veter, medtem ko lahko zunanje mikrofone postavite tako, da to ne vpliva nanje. Nekateri fotoaparati imajo vgrajen filter za veter, ki omili šume vetra, ki jih zajame notranji mikrofon, hkrati pa zmanjša tudi nizke tone, zaradi česar je zvok pogosto manj naraven kot pri dobro nameščenemu zunanjemu mikrofonu.

Če želite uporabljati zunanji mikrofon, izberite fotoaparat s priključkom za zunanji mikrofon, kot je na primer Canon EOS M50 Mark II, Canon PowerShot G7 X Mark III ali EOS R7.

8. Za deljenje vsebin z drugimi uporabljajte omrežje Wi-Fi

Roke prilagajajo zaslon LCD na fotoaparatu Canon PowerShot G7 X Mark III na stativu, ki je obrnjen naprej, da se oseba lahko vidi med snemanjem.

Fotoaparati z vrtljivim zaslonom so popolni za snemanje vlogov. Če se želite med snemanjem samega sebe preprosto in ustrezno kadrirati, zasukajte zaslon tako, da bo obrnjen proti vam.

Mnogi sodobni fotoaparati, vključno z modelom Canon EOS M50 Mark II in Canon EOS R7, ponujajo vgrajeni povezavi Wi-Fi in Bluetooth, kar omogoča, da vsebine delite oziroma naredite varnostne kopije brezžično, ne glede na to, kje ste. Z združljivimi Canonovimi fotoaparati s povezavo Wi-Fi lahko s storitvijo image.canon preprosto prenesete slike in filme v oblak, kjer so varno shranjeni ter jih je mogoče samodejno posredovati v naprave in spletne storitve.

Fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III ima vgrajeno povezavo Bluetooth in Wi-Fi za neprekinjeno povezavo s pametno napravo, poleg tega pa se lahko prek omrežja Wi-Fi povežete s pametno napravo ali omrežjem z internetnim dostopom in vsebino v živo pretakate na kanalu YouTube1.

Napisala Natalie Denton in Sam Kieldsen

  1. Storitev prenosa v živo v tem izdelku podpira prenos v živo samo na kanalu YouTube. Če želite uporabljati storitev prenosa v živo, se morate predhodno registrirati na image.canon.

    V skladu z "omejitvami prenosa v živo" kanala YouTube morajo imeti uporabniki najmanj 1000 naročnikov na kanal za predvajanje v živo v mobilne naprave. Ta omejitev velja tudi za storitev pretakanja v živo v kanalu YouTube, ki je na voljo prek fotoaparata Canon PowerShot G7 X Mark III.

    Za najnovejše informacije o omejitvah obiščite podporo za Google.

    Predvajanje v živo na kanalu YouTube se lahko spremeni, prekine ali konča brez obvestila.

    Podjetje Canon ni odgovorno za storitve tretjih ponudnikov, vključno s pretakanjem v živo v kanalu YouTube.

Povezani izdelki

  • Kompaktni digitalni

    PowerShot V10 (Black)

    S Canonovim vsestranskim žepnim fotoaparatom 4K za snemanje vlogov izstopajte v spletu in ostanite diskretni.
  • Kompaktni digitalni

    PowerShot G7 X Mark III

    Povezan fotoaparat, ki snema vrhunske videoposnetke in fotoaparate, nad katerimi bodo navdušeni vaši sledilci.
  • Brezzrcalni fotoaparati

    EOS R50

    S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
  • Brezzrcalni fotoaparati

    EOS R10

    Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
  • Širokokotni glavni objektiv

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.
  • Objektiv s povečavo in izjemno širokim kotom

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Kompakten in lahek objektiv s povečavo RF 15-30mm je popoln za potovanja, vključno z fotografijami mest, pokrajin, arhitekture in vlogi na poti.
  • Širokokotni objektiv

    RF 16mm F2.8 STM

    Kompakten in cenovno ugoden 16-milimetrski objektiv polne velikosti za družino EOS R je zasnovan za ustvarjalce vlogov in ustvarjalce vsebin.
  • Stativ

    Tripod Grip HG-100TBR

    S pomočjo tega edinstvenega stativa z odstranljivim daljinskim upravljalnikom lahko slikate dlje z več stabilnosti in kreativne prilagodljivosti.
  • Dodatna oprema

    Smerni stereo mikrofon DM-E1D

    Če želite čist in jasen digitalni zvok, izberite smerni stereo mikrofon DM-E1D za večnamenski nastavek zaradi zanesljivosti in hitrega dostopa do nastavitev prek združljivega LCD-zaslona fotoaparata.
  • Povezani članki

  • SNEMANJE VLOGA

    Ustvarjanje vsebine s fotoaparatom EOS R50

    S fotoaparatom Canon EOS R50 lahko svojo vsebino na družbenih omrežjih dvignete na višjo raven.

  • VIDEO

    Namigi za izboljšanje videoposnetkov za družbena omrežja

    Štirje ustvarjalci razpravljajo o tem, kaj je odlična vsebina in kako izstopati v spletu.

  • SNEMANJE VLOGA

    Canonovi najboljši fotoaparati in objektivi za snemanje vlogov

    Canon izdeluje številne fotoaparate in objektive, ki so popolni za ustvarjalce vsebin. Ta vodnik vam po pomagal najti popolno opremo za vaše želje.

  • SNEMANJE VLOGA

    Vlog na poti

    Kamero Canon PowerShot V10 so preizkusile štiri vrhunske vplivnice.