bridge silhouette over purple sky

Nasveti za fotografsko kompozicijo

Kompozicija je postopek, pri katerem se odločite za razporeditev subjektov v svojem kadru. Kompozicija je ustvarjalna plat fotografije in zabavno se je naučiti pravila, nato pa jih prekršiti.

Če želite izboljšati svoje fotografije, si oglejte naslednje točke in videoposnetek, nato pa napotke uporabite v praksi.

  1. 1. Razmislite o svojem subjektu – odločitev, kaj želite fotografirati, je prvi korak pri ustvarjanju dobrih fotografij. Bodite pozorni na zanimive subjekte, ki vam padejo v oko. Bolj ko bo subjekt zanimiv, boljša bo fotografija.

  2. 2. Pravilo tretjin – Svoj subjekt postavite zunaj središča kadra. Če ključne elemente postavite ob namišljene črte, ki razdelijo vaš kader na navpične in vodoravne tretjine, bodo vaše fotografije prijetnejše na pogled

  3. 3. Vodilne črte – Naravne črte, kot so poti, tirnice, zidovi ali ograje, je mogoče uporabiti, da pritegnete gledalca v fotografijo. Dobro je tudi, če je na točki izginotja subjekt, ki pritegne pozornost

  4. 4. Kadriranje – Postavljanje subjekta v naraven okvir, kot so na primer vrata. Tudi drevesa, veje ali obok lahko služijo izpostavljanju vašega subjekta

  5. 5. Zapolnitev kadra – Če fotografirate živali v naravi in portrete, naj bo vaš subjekt velik. Uporabite povečavo ali se približajte subjektu, da ni praznega prostora okrog njega.

  6. 6. Prostor za premik – Premikajoče se subjekte je najbolje fotografirati tako, da imajo pred sabo prazen prostor. Če na primer fotografirate avtomobil, ga postavite ob rob kadra, da ima vozilo prostor, proti kateremu se pomika.

  7. 7. Diagonale – Diagonalne črte, ki sekajo vaš kader, ustvarijo občutek dramatičnosti in gibanja. Širokokotni posnetki bodo zaradi širše perspektive prej vsebovali diagonale. Skušajte tudi usmeriti fotoaparat navzgor ali navzdol, da poudarite te črte

  8. 8. Spremenite svoj vidik – Zamenjajte položaj fotografiranja in tako naredite svoje fotografije zanimivejše. Spustite se na koleno ali postavite fotoaparat na tla za nizke perspektive ali držite fotoaparat visoko v zraku oziroma poiščite razgledno točko za pogled iz ptičje perspektive.

  9. 9. Tekstura, vzorci in podrobnosti – Ne glede na to, ali fotografirate pokrajino, naravo, arhitekturo ali dogajanje, se približajte in poiščite teksturo in podrobnosti, ki bi lahko dodale novo dimenzijo vašim fotografijam. Barvne kontraste, simetrijo in vzorce je mogoče najti skoraj povsod. Odprite oči in poiščite te podrobnosti

  10. 10. Občutek velikosti – Dodajanje velikosti svojim fotografijam vam omogoča, da poudarite svoj prizor in izpostavite središčno točko. To je lahko zlasti uspešno pri krajinski fotografiji. Ljudje so kot nalašč za to, saj jih gledalec takoj prepozna.

Tukaj si lahko ogledate naš video prispevek o kompoziciji:

 

Skušajte izbrati subjekt in ugotoviti, koliko različnih kompozicij lahko ustvarite s pomočjo desetih zgornjih točk. Nato posnemite še deset fotografij z istim subjektom in pri tem prekršite pravila, postavite subjekt v sredino kadra ali ga krepko pomanjšajte tako, da se čim bolj oddaljite. Posnemite vodoravne in navpične fotografije in ugotovite, kaj je bolje. Kmalu boste spoznali, da obstaja našteto načinov kompozicije fotografij, in ugotovili, s katerimi kompozicijskimi metodami ustvarite najzanimivejše fotografije.