Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

Neprecenljivi trenutki: snemanje družine

Stef in Hannah Michalak sama sebe opisujeta kot ‘družino iz kraja Bath, ki ustvarja videoposnetke’. Osredotočata se na osebne trenutke svojega starševskega popotovanja. Z nizom kinematografskih videoposnetkov sta zadela v polno – od leta 2012, ko sta začela objavljati na spletnem mestu YouTube, so njuni tedenski vlogi pritegnili 276.000 naročnikov in zabeležili več kot 43 milijonov ogledov.

Čeprav videoposnetki prikazujejo pristne in spontane trenutke družinskega življenja, so rezultat skrbnega načrtovanja, snemanja in montaže – postopka, ki ga je Stef izpilil z večletno prakso in učenjem na napakah.

Trdo delo se je Stefu in Hannah obrestovalo. Ne le zato, ker sta postala uspešna ustvarjalca vsebin za YouTube, temveč tudi zato, ker sta ustvarila zbirko čudovitih videoposnetkov, ki jima bodo omogočili, da čez leta podoživita dragocene trenutke. Ali kot pravi Stef: "Vredno je vložiti nekaj truda, kajti takšni videoposnetki so za družino neprecenljivi. Čez 20 let nikoli ne boste obžalovali tega, da ste posneli vse te trenutke in ustvarili čudovit videoposnetek. Razlog za to, da spomine raje beleživa z videoposnetki kot s fotografijami, je ta, da nič ne oživi spominov tako kot videoposnetek."

Stef in Hannah Michalak sta začela snemati s preprostim kompaktnim fotoaparatom. Čeprav sta medtem v svojo torbo z opremo dodala tudi profesionalne fotoaparate, kot glavni fotoaparat za vloganje in beleženje drobnih življenjskih trenutkov uporabljata Canon EOS M50. Slednji je odličen vsestranski brezzrcalni fotoaparat, ki ga odlikujeta fotografiranje z ločljivostjo 24,1 milijona slikovnih pik in snemanje z izjemno visoko ločljivostjo 4K, pri čemer je vsa ta tehnologija združena v kompaktnem ohišju.

"Fotoaparat, kot je Canon EOS M50, je priročno vsestransko orodje. Njegova uporaba je enostavna, samo vklopite ga, prestavite v način za snemanje videoposnetkov, morda si vzamete še nekaj sekund za prilagoditve v menijih in to je to. Takoj ste pripravljeni na snemanje," pojasni Stef.

Spoznajte, kako je Stef posnel filmček o svojem najmlajšem sinu, ki se uči voziti kolo, in poglejte njegove nasvete, kako narediti prve korake v svet snemanja videoposnetkov.

1. Poiščite zanimiv zorni kot

Stef Michalak holding a Canon EOS M50 camera at floor level to film his son's first ride on a balance bike.
Eksperimentiranje z različnimi zornimi koti je odličen način, da ustvarite raznolike videoposnetke. Stef priporoča, da fotoaparat premikate naokrog. S tem boste izboljšali kompozicijo in končni izdelek bo zanimivejši za gledalce.

Četudi vam je bliže fotografiranje kot snemanje videoposnetkov, naj vas ne bo strah spremembe. Vse izkušnje in znanje ustvarjanja fotografskih kompozicij lahko uporabite tudi pri snemanju videoposnetkov. "Mislim, da je pomembno pristopiti k snemanju tako, kot če bi fotografirali," je prepričan Stef. "V osnovi imate majhno okence, skozi katerega se vam odpira velikanski pogled. Vse je v tem, kam usmerite to okence, da čim popolneje zajamete prizor. Včasih je treba narediti korak v levo ali desno ali premakniti fotoaparat navzdol ali navzgor, da izboljšate kompozicijo in gledalca popeljete proti subjektu."

"Ljudje radi držijo fotoaparat v višini oči, toda pomembno je poskusiti z različnimi zornimi koti," še dodaja. "Na primer, kadar snemate otroke, je pomembno, da spustite fotoaparat na njihovo višino. Tako večino časa čepim, sedim ali ležim na tleh. Fotoaparat Canon EOS M50 je zelo praktičen, ker ima zaslon na dotik Vari-Angle. To pomeni, da lahko držite fotoaparat zelo nizko, pri čemer zaslon enostavno zasučete navzgor, da lahko na njem spremljate, kaj snemate. Priporočam pa tudi vklop prikaza mreže na zaslonu, ki vam bo v pomoč pri kadriranju."

Za snemanje iz manj običajnih zornih kotov je praktična tudi aplikacija Canon Camera Connect, ki poveže fotoaparat z mobilno napravo z operacijskim sistemom iOS ali Android. Omogoča vam prilagajanje izostritve brez dotikanja fotoaparata.

Povezani članki
Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

SNEMANJE VLOGA

Najboljše Canonove naprave za snemanje vlogov

Z odličnimi Canonovimi fotoaparati za snemanje videodnevnikov, ki nudijo številne funkcije in osupnejo s kakovostjo videa, bo vaš vlog v hipu oživel.

Vlogging how-to: winning vlogging tips

SNEMANJE VLOGA

Kako postati ustvarjalec spletnih videodnevnikov

Preberite naše namige in trike za začetnike snemanja spletnih videodnevnikov, da boste lahko posneli čudovite posnetke in razveselili gledalce. Pridobite več informacij.

Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

Naučite se posneti prvi kratki film

Imate zanimivo zgodbo, ki jo želite povedati? Zakaj je ne bi predstavili s kratkim filmom? S pomočjo nekaj namigov se lahko naučite tudi to.

2. Poskrbite za stabilno sliko

Stef Michalak helping his son hold onto the handles of his balance bike. Stef's EOS M50 is resting on the arm of a bench.
Nihče si ne želi zamegljene slike. Obstaja več načinov, kako se boriti proti tresenju fotoaparata. Na primer: prislonitev opreme ob stabilen predmet, nakup stativa in uporaba objektiva s stabilizatorjem slike.

Da bi se izognili tresočim videoposnetkom in zagotovili profesionalen filmski videz, je pomembno, da fotoaparat in objektiv podpirate na enak način kot pri fotografiranju. "Poskrbite, da boste držali fotoaparat z obema rokama, komolce pa stisnite ob telo," svetuje Stef. "In vsekakor investirajte v stativ. Ni treba, da je velik in težak, če uporabljate lahek fotoaparat, kot je Canon EOS M50."

"Poglejte okoli sebe, kaj lahko uporabite za oporo. Fotoaparat lahko na primer naslonite na vrata in jih počasi odpirate, da ustvarite gladko gibanje. Nekoč sem fotoaparat postavil celo na uro za kuhanje jajc, ki se počasi vrti, in kasneje v montaži pospešil posnetek."

Snemanje brez tresenja močno olajša uporaba objektiva s stabilizatorjem slike (IS), kot je Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. A rešitev obstaja tudi, če uporabljate objektiv brez stabilizatorja slike. V tem primeru je tresoč posnetek mogoče izboljšati na digitalen način kasneje v montaži.

3. Osredotočite se na ostrino obrazov

A portrait of Stef Michalak's youngest son Rufus.
Fotoaparat Canon EOS M50 se ponaša s samodejnim ostrenjem obrazov s sledenjem, kar pomeni, da boste z njim enostavneje kot kdajkoli poskrbeli, da bodo premikajoči se subjekti pravilno izostreni, kar je idealno za snemanje zabavnih družinskih trenutkov.

Stef priporoča uporabo samodejnega ostrenja obrazov s sledenjem, s čimer fotoaparat Canon EOS M50 samodejno ohranja subjekte ostre, tudi če se premikajo. "V vseh fotoaparatih Canon imam ves čas vklopljeno to nastavitev. Izjemno dobro se obnese pri sledenju dogajanja, še posebej, ko gre za dejavne otroke. Deluje zelo zanesljivo, kar pomeni eno skrb manj med snemanjem."

Mnogi fotoaparati Canon se ponašajo s tehnologijo samodejnega ostrenja Dual Pixel CMOS AF. To pomeni, da slikovne pike na slikovnem tipalu delujejo tudi kot diskretne točke samodejnega ostrenja za še hitrejše in natančnejše sledenje. Ta funkcija se v fotoaparatu Canon EOS M50 aktivira pri snemanju v polni visoki ločljivosti (Full HD). Slednja je zelo primerna takrat, ko želite hitro urediti posnetke ali ko imate na voljo omejeno količino prostora za shranjevanje datotek. Tehnologija Dual Pixel CMOS AF nudi do 143 točk samodejnega ostrenja (odvisno od uporabljenega objektiva) ter sledenje obrazom in objektom. Možnost ročne izbire točke izostritve pomeni, da lahko med snemanjem z vlečenjem prsta po zaslonu prestavite točko samodejne izostritve ali ustvarite profesionalen učinek prehoda izostritve z enega subjekta na drugega.

4. Za snemanje hitrega dogajanja uporabite višjo hitrost zajemanja

Stef Michalak's eldest son, Grayson, riding a scooter over a bridge in a park.
Stef običajno snema z najvišjo možno hitrostjo zajemanja, da lahko zajame več podrobnosti in kasneje ustvari upočasnjene videoposnetke.

Pred snemanjem izberite hitrost zajemanja za posnetek, ki ga želite ustvariti. To z drugimi besedami pomeni število posnetih sličic na sekundo. Snemanje z višjo hitrostjo zajemanja (več sličicami na sekundo) pomeni, da lahko v hitrih prizorih zajamete več podrobnosti. Hkrati pomeni tudi, da lahko ustvarite učinek upočasnjenega posnetka, če ga predvajate z običajno hitrostjo.

"V 90 odstotkih primerov snemam z najvišjo možno hitrostjo zajemanja, saj mi nudi fleksibilnost, da kasneje v montaži upočasnim posnetek," razloži Stef. "Če je ta možnost na voljo, zato raje kot 25 izberem 50 sličic na sekundo. Na spletu sicer nikoli ne delim videoposnetkov z višjo hitrostjo zajemanja, saj so tam običajno videti nadrealistično. Namesto tega jih pred nalaganjem pretvorim v videoposnetke s 25 sličicami na sekundo. Tako so videti bolj kinematografski. Eden redkih primerov, kjer že pri snemanju uporabljam 25 sličic na sekundo, je snemanje človeka, ki govori. Tam namreč vem, da posnetka kasneje ne bom upočasnjeval."

Pri snemanju z nižjo ločljivostjo je na voljo širši razpon hitrosti zajemanja. Če želite ustvariti gladke počasne posnetke, je zato bolje snemati v polni visoki ločljivosti (Full HD), kjer lahko snemate z več sličicami na sekundo kot v ločljivosti 4K.

5. Posnemite čistejši zvok

The Canon EOS M50 with the Canon DM-E100 mic attached, positioned on the arm of a bench behind Stef Michalak and his son.
Pri snemanju videoposnetkov je ključnega pomena tudi kakovost zvoka. Stef svetuje, naj bo postopek čim bolj enostaven. Raven snemanja nastavite na samodejno in morda uporabite majhen stereo mikrofon.

Tako kot kakovost slike, je pomembna tudi kakovost zvoka. Toda Stef priporoča, da stvari čim bolj poenostavite. "Svetujem, da uravnavanje ravni snemanja zvoka nastavite na samodejno. Tako se boste lahko bolje osredotočili na sam trenutek."

Objektiv Canon STM, kot je Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, uporablja skoraj neslišno tehnologijo motorja za samodejno ostrenje, zato je odlična izbira, če snemate zvok z vgrajenim mikrofonom. Kakovost zvoka lahko sicer dodatno izboljšate tako, da uporabite mikrofon, ki ga namestite na nastavek za bliskavico. "Celo majhen stereo mikrofon, kot je Canon DM-E100, lahko naredi veliko razliko", pojasni Stef.

Če snemate z dolgim objektivom, Stef svetuje, da za snemanje zvoka uporabite svoj mobilni telefon. "Če se želite posneti z večje razdalje, vklopite snemanje zvoka v mobilnem telefonu, ter ga položite nekam v bližino. Nato trikrat zaploskajte pred fotoaparatom. S tem boste kasneje v programu za montažo enostavneje sinhronizirali sliko in zvok."

6. Bodite objektiven pripovedovalec zgodb

Stef Michalak filming his young son as he makes a peace sign at the camera.
Vsakega trenutka se ne da ujeti, zato si postavite časovno omejitev. Ko pridete do montaže, izberite najljubše dele, ostalo pa izrežite. Tako boste ustvarili filmček, na katerega boste lahko ponosni.

Ko snemate družinske dogodke, se hitro zgodi, da želite posneti preveč vsega. Stef zato svetuje, da ostanete objektivni in si določite cilj. "Ogromno je priložnosti za čudovite posnetke, toda posnetki morajo prispevati k zgodbi. Ne zadovoljite se samo z lepimi posnetki. Ko se začnete ukvarjati s snemanjem, bi najraje posneli vse, kar lahko, toda na tak način boste izgoreli. S fotoaparatom morate ujeti pravi ritem in ne biti ves čas na preži, da boste posneli vsak najmanjši prizor.

"Če posnamete za več ur videoposnetkov, si kasneje pri montaži postavite časovno omejitev. Končni izdelek naj bo dolg le nekaj minut, sicer boste na koncu imeli 45 minut dolg zmontiran videoposnetek. Režite posamezne posnetke, vse dokler ne ostanejo samo res najboljši deli."

Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike