Sunset Photography

Objektivi za fotografiranje pokrajine

Poiščite svojo perspektivo

Če se ukvarjate s fotografiranjem pokrajine in želite zajeti bogate podrobnosti narave, se najbrž pogosto podate na taborjenja, odprave ali izlete v gore. Zato je zelo pomembno, da resno razmislite o izbiri objektiva za različne lokacije.


Pri fotografiranju pokrajin je običajno priporočena uporaba širokih ali izjemno širokih goriščnih razdalj, ki zagotavljajo široko perspektivo in možnost zajemanja velikih razsežnosti. Da bi izbrali ustrezen objektiv za svoj slog fotografiranja pokrajine, morate preučiti vse razpoložljive možnosti goriščne razdalje in uporabljati razpon, ki ustreza posameznemu prizoru.

Seaside Photography

Izjemno širok kot

Objektivi v razponu goriščne razdalje od 11 mm do 20 mm pri uporabi na fotoaparatu s tipalom polne velikosti prinašajo izjemno široko vidno polje, ki presega človeško perspektivo. So popolna izbira za pretirano povečanje razdalje med ospredjem in ozadjem ter poudarjanje prostranega prostora pred fotoaparatom. Izjemno široki objektivi so zelo učinkoviti pri zapolnjevanju prizorov z veličastno arhitekturo in notranjostjo prostorov.

Desert Photography

Standarden široki kot

Objektivi v standardnem širokokotnem razponu od 24 mm do 35 mm zagotavljajo široko vidno polje, perspektiva pa je v primerjavi z razponom za izjemno široki kot manj potencirana. Ta razpon je primeren za tesnejše kompozicije in je koristen, ko želite preprečiti, da bi se ozadje skrilo pred ospredjem.

Mountain Landscape

Telefoto

Daljša goriščna razdalja lahko približa elemente kompozicije, splošči perspektivo in stisne velikost prizora ter tako ustvari vtis, da sta ospredje in ozadje bližje skupaj. Pri delu s scenskimi elementi v plasteh, kot so gozdovi z gorami in soncem, lahko s to tehniko ustvarite dramatičen učinek. Objektivi nad 85 mm so običajno telefoto objektivi.

Forest Photography

Zajemanje z izjemno širokim kotom

V spodnjem prizoru vidite, da izjemno široki kot v prizor zajame več elementov in da so elementi v daljavi videti veliko bolj oddaljeni, pomemben dejavnik posnetka pa postaneta ospredje in nebo. S povečanjem goriščne razdalje se pokaže nasprotni učinek – vidno polje se zoži, elementi pa se približajo.


Opomba: zgoraj navedene goriščne razdalje se pri uporabi fotoaparata s tipalom APS-C pomnožijo z 1,6.

Lighthouse Photography

16 mm

Lighthouse Photography

35 mm

Lighthouse Photography

47 mm

Lighthouse Photography

75 mm

Kako lahko fotoaparat vpliva na izbiro objektiva

Canonovi objektivi EF-S so zasnovani posebej za fotoaparate s tipalom APS-C, kot je model EOS 760D, in niso združljivi z modeli s tipali polne velikosti, kot so fotoaparati serije EOS 5D.


Objektive EF lahko uporabljate s katerim koli fotoaparatom EOS. Če pa objektiv EF uporabite na fotoaparatu EOS vrste APS-C, dobite enak zorni kot kot pri objektivu z goriščno razdaljo, ki je 1,6-krat daljša na fotoaparatu s tipalom polne velikosti. Če na primer uporabite objektiv EF 28 mm f/2.8 IS USM na fotoaparatu EOS 760D, dobite zorni kot, ki ustreza objektivu 45 mm na fotoaparatu s tipalom polne velikosti. To morate upoštevati pri fotografiranju širokokotnih posnetkov pokrajine.

Forest With Full Frame Sensor

Posneto pri 11 mm s tipalom polne velikosti

Forest With Aps-C Sensor

Posneto pri 11 mm s tipalom APS-C

Fiksni objektiv ali objektiv s povečavo?

Morda se zdi nenavadno razmišljati o uporabi fiksnega objektiva, ker pa so optično enostavnejši in lažji od objektivov s povečavo in zagotavljajo slike vrhunske kakovosti, se veliko profesionalnih fotografov odloči zanje. S temi objektivi se fotografi tudi več premikajo in tako zapolnijo prizor s subjektom, namesto da uporabljajo povečavo.


Vendar pa nošenje več fiksnih objektivov na poti pogosto ni praktično. V teh primerih je priporočljiva uporaba lažjega objektiva s povečavo s širokim oziroma izjemno širokim kotom, ki omogoča višjo stopnjo prilagodljivosti brez menjave objektiva.

Razumevanje zaslonke

Pri fotografiranju pokrajine se večinoma uporabljajo majhne zaslonke (f/8 ali večje), da sta ospredje in ozadje popolnoma izostrena. Če pa pokrajino fotografirate pri šibki svetlobi ali se odločite za fotografiranje zvezdnatega neba, priporočamo uporabo objektivov s širšo zaslonko (objektiv s povečavo z zaslonko f/2,8 ali fiksni objektiv s še širšo zaslonko f/1,4). Ti objektivi so tudi odlična izbira za zajemanje jasnih posnetkov subjektov v gibanju, na primer ptic v letu.

Ocean Photography

Izbira pravega objektiva

Nato morate začeti razmišljati o vseh pomembnih vidikih posnetka in o tem, kakšen slog želite doseči.


  • Ali želite prizor napolniti s posnetki širne pokrajine? To boste najlažje dosegli z objektivom z izjemno širokim kotom v razponu goriščne razdalje od 11 do 20 mm.
  • Ali želite vključiti scenske elemente v plasteh, kot so gozdovi in gorate pokrajine? Potem razmislite o uporabi telefoto objektiva, s katerim boste sploščili perspektivo prizora ter približali ospredje in ozadje posnetka.
  • Ali želite fotografirati naravne pokrajine? Potem potrebujete objektiv z goriščno razdaljo od 24 do 35 mm, s katerim lahko zajamete naravnejšo perspektivo.

Sunset Photography

Premikajte meje pri fotografiranju pokrajine

Tradicionalni pogledi na fotografiranje pokrajine običajno vključujejo prostrane, obširne pokrajine.


Naredite nov korak pri fotografiranju pokrajine in se poigrajte z daljšo goriščno razdaljo. Daljša goriščna razdalja lahko približa elemente kompozicije, splošči perspektivo in stisne velikost prizora ter tako ustvari vtis, da sta ospredje in ozadje bližje skupaj, kot sta v resnici. Pri delu s scenskimi elementi v plasteh, kot so gozdovi z gorami in soncem ali doline in pogledi na morje, lahko s to tehniko ustvarite dramatičen učinek.


Obstaja tudi nekaj posebnih objektivov, s katerimi lahko ustvarite edinstvene prizore. V svojo zbirko objektivov lahko vključite objektive z učinkom ribjega očesa ali objektive z nagibom/premikom za svež pristop k fotografiranju.

Objektiv z učinkom ribjega očesa

Krožna perspektiva se morda zdi precej tvegana, vendar pa lahko s 180º vidnim poljem ustvarite poseben slog in predstavite nov pogled na običajno pokrajino. Ta vrsta objektivov ustvarja polkrožni videz in zagotavlja res poseben slog fotografiranja.

Fisheye Photography

Nagib/premik

Objektivi z nagibom/premikom (TS-E), ki jih običajno povezujemo s prizori mest in arhitekture, odpravljajo težave s perspektivo, ki jih povzroča fotografiranje pod kotom. Nagib in premik objektiva lahko upravljate posamezno in različno vplivata na fotografije.

Museum Photography

S premikom

Museum Photography

Brez premika

Radikalna izbira objektiva za fotografiranje pokrajine

EF 11–24 mm f/4L USM

Ta profesionalni objektiv s povečavo in izjemno širokim kotom je del Canonove slavne serije L in ima vrhunski razpon od 11 do 24 mm z minimalno stopnjo popačenja – tudi pri najširši goriščni razdalji. Z vzdržljivo zasnovo z zaščito pred vremenskimi razmerami je odporen na prah in vodo ter je popolna izbira za fotografiranje v zahtevnih pogojih. Krožna zaslonka z devetimi lopaticami ustvarja čudovita zamegljena ozadja.

Ogled podrobnosti

Ef 11-24Mm F/4L Usm

Morda vam bo všeč tudi ...